2015-10-15 16:35

2015-10-15 16:35

Vad är Fairtrade Challenge?

HALLÅ DÄR...

...Klara Perhamre, Fairtrade City-samordnare på Karlstad kommun som är med och anordnar Fairtrade Challenge den 15 oktober.

– Det är en nationell fika-utmaning som pågår över hela landet, för att uppmärksamma frågor kring Fairtrade och få fler konsumenter att göra skillnad. Fairtrade är en oberoende produktcertifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom.

Hur uppmärksammar ni dagen i Karlstad?

– Karlstad är en Fairtrade-city och alla barn i kommunens förskolor kommer fika Fairtrade banan i dag, Zakrisdals förskola kommer dessutom få sina bananer serverade av levande bananer. Förutom barnen kommer äldreomsorgen också bjudas på bananer. Även butiker, caféer, restauranger, bensinstationer, företag och privatpersoner i kommunen har anmält att de ska delta.

Hur många räknar ni med kommer delta i detta evenemang?

– Just nu är det 18600 personer som anmält sig, det är 21 procent av invånarna i Karlstad kommun. Det är en stor ökning från förra året då 14800 personer deltog. Som det ser ut just nu så är tre värmländska kommuner topp fyra i hela Sverige, på anmälda deltagare, Karlstad, Munkfors och Hammarö. Det är extra kul då vi arbetar hårt med detta i Värmland.

Hur gör man om man vill delta?

– Man går in och anmäler sig på Fairtradechallange.se. Det enda kravet är att ens fika består av minst en Fairtrade-märkt produkt.

Varför tycker du att man ska välja Fairtrade?

–För det är ett enkelt sätt att göra skillnad på och ett bra sätt att bridrar till minskad fattigdom och arbetet mot barnarbete.

– Det är en nationell fika-utmaning som pågår över hela landet, för att uppmärksamma frågor kring Fairtrade och få fler konsumenter att göra skillnad. Fairtrade är en oberoende produktcertifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom.

Hur uppmärksammar ni dagen i Karlstad?

– Karlstad är en Fairtrade-city och alla barn i kommunens förskolor kommer fika Fairtrade banan i dag, Zakrisdals förskola kommer dessutom få sina bananer serverade av levande bananer. Förutom barnen kommer äldreomsorgen också bjudas på bananer. Även butiker, caféer, restauranger, bensinstationer, företag och privatpersoner i kommunen har anmält att de ska delta.

Hur många räknar ni med kommer delta i detta evenemang?

– Just nu är det 18600 personer som anmält sig, det är 21 procent av invånarna i Karlstad kommun. Det är en stor ökning från förra året då 14800 personer deltog. Som det ser ut just nu så är tre värmländska kommuner topp fyra i hela Sverige, på anmälda deltagare, Karlstad, Munkfors och Hammarö. Det är extra kul då vi arbetar hårt med detta i Värmland.

Hur gör man om man vill delta?

– Man går in och anmäler sig på Fairtradechallange.se. Det enda kravet är att ens fika består av minst en Fairtrade-märkt produkt.

Varför tycker du att man ska välja Fairtrade?

–För det är ett enkelt sätt att göra skillnad på och ett bra sätt att bridrar till minskad fattigdom och arbetet mot barnarbete.