2015-10-15 06:00

2015-10-15 06:00

MUF vill se jobb till unga och nyanlända

KARLSTAD: Ungdomsförbundet hoppas får ta stor plats under partistämman

Han tycker att Anna Kinberg Batra har växlat upp och blivit varm i kläderna men håller inte med henne om tillfälligt uppehållstillstånd.
– Då blir Sverige ett väntrum i stället för en fristad, säger MUF:s ordförande Rasmus Törnblom.

För Rasmus Törnblom, ordförande i Moderaternas Ungdomsförbund, MUF, är jobben en central fråga som han kommer driva under partistämman i Karlstad.

– Vi måste våga göra förändringar i LAS, Lagen om anställningsskydd. Antingen ta bort turordningsreglerna helt eller öka undantagen. Det är åldersdiskriminering och tvingar företag att välja ålder framför kompetens och gör det nästan omöjligt för unga att komma ut i arbete någon längre tid.

Han anser också att den första intjänade halvmiljon i livet ska vara skattefri, för att ge ungdomar en chans att starta ett eget liv.

– När man blir ”stor”, 20-någonting, så tror man att Sverige har massor av möjligheter för drömmar och självständighet. Men då behövs ett jobb och då krävs stora förändringar på arbetsmarknaden för att unga ska komma vidare.

Arbetslösheten ökade också under Alliansstyret. Vad skulle de göra annorlunda?

– Arbetslösheten har legat på 25 procent sedan 2002 eller så och jag är övertygad om att Arbetslinjen motverkade att de ökade jättemycket mer. Men nu är det hög tid att göra större och mer förbättringar.

På den punkten är du och Anna Kinberg Batra överens, men inte gällande flyktingmottagandet. Vad skiljer er?

– Moderaterna har gjort ett omfattande utvecklingsarbete av migrationsfrågan men jag förstår inte varför tillfälligt uppehållstillstånd skulle vara stärkande. Sverige blir ett väntrum i stället för en fristad och kostnaderna för hanteringen dubbleras. Bättre att snabbt få in flyktingarna i samhället och ut i arbete. Och då måste arbetsmarknadslagstiftningen arbetas om så att det är lättare. Det måste bli enklare och billigare att anställa alla i utanförskap.

Vad tycker du om Anna Kinberg Batra som partiledare?

– Hon har växlat upp under hösten och blivit varm i kläderna sedan hon valdes. Jag hoppas hon fortsätter adressera det nya utanförskapet och vågar vara modig nog att leda moderaterna sin egen väg. Det är viktigt att hon leder ett parti hon trivs med att leda, även om vi inte alltid kommer vara överens, men det är hon förhoppningsvis inte med andra heller.

Du beskriver dig som en ”moderat feminist” är det så vi ska se de nya unga moderaterna?

– Om moderat står för marknadsekonomi och liberalism så står feminist för en frihetlig idé om jämställdhet som missbrukats av vänster till bränsleretorik. Det är dags att vi visar att feminismen är bred och delas av många.

För Rasmus Törnblom, ordförande i Moderaternas Ungdomsförbund, MUF, är jobben en central fråga som han kommer driva under partistämman i Karlstad.

– Vi måste våga göra förändringar i LAS, Lagen om anställningsskydd. Antingen ta bort turordningsreglerna helt eller öka undantagen. Det är åldersdiskriminering och tvingar företag att välja ålder framför kompetens och gör det nästan omöjligt för unga att komma ut i arbete någon längre tid.

Han anser också att den första intjänade halvmiljon i livet ska vara skattefri, för att ge ungdomar en chans att starta ett eget liv.

– När man blir ”stor”, 20-någonting, så tror man att Sverige har massor av möjligheter för drömmar och självständighet. Men då behövs ett jobb och då krävs stora förändringar på arbetsmarknaden för att unga ska komma vidare.

Arbetslösheten ökade också under Alliansstyret. Vad skulle de göra annorlunda?

– Arbetslösheten har legat på 25 procent sedan 2002 eller så och jag är övertygad om att Arbetslinjen motverkade att de ökade jättemycket mer. Men nu är det hög tid att göra större och mer förbättringar.

På den punkten är du och Anna Kinberg Batra överens, men inte gällande flyktingmottagandet. Vad skiljer er?

– Moderaterna har gjort ett omfattande utvecklingsarbete av migrationsfrågan men jag förstår inte varför tillfälligt uppehållstillstånd skulle vara stärkande. Sverige blir ett väntrum i stället för en fristad och kostnaderna för hanteringen dubbleras. Bättre att snabbt få in flyktingarna i samhället och ut i arbete. Och då måste arbetsmarknadslagstiftningen arbetas om så att det är lättare. Det måste bli enklare och billigare att anställa alla i utanförskap.

Vad tycker du om Anna Kinberg Batra som partiledare?

– Hon har växlat upp under hösten och blivit varm i kläderna sedan hon valdes. Jag hoppas hon fortsätter adressera det nya utanförskapet och vågar vara modig nog att leda moderaterna sin egen väg. Det är viktigt att hon leder ett parti hon trivs med att leda, även om vi inte alltid kommer vara överens, men det är hon förhoppningsvis inte med andra heller.

Du beskriver dig som en ”moderat feminist” är det så vi ska se de nya unga moderaterna?

– Om moderat står för marknadsekonomi och liberalism så står feminist för en frihetlig idé om jämställdhet som missbrukats av vänster till bränsleretorik. Det är dags att vi visar att feminismen är bred och delas av många.