2015-10-15 14:22

2015-10-15 19:59

Försäljningen av Stadshuset snart klar

KARLSTAD: Expanderande IT-företag väljer Karlstad

Hjälp att ta kontrollen över ditt digitala liv. Det är affärsidén bakom ett IT-bolag som hoppas bli först ut på världsmarknaden med att utveckla en unik app som siktar på 100 miljoner användare. Centrum för My Life Diarys utveckling och expansion blir gamla Stadshuset i Karlstad.

Den framgångsrike 53-årige affärsmannen och tidigare Karlstadsbon Mikael Solberg är en av grundarna. Vid sin sida har han tunga investerare och ett 20-tal mycket namnkunniga personer inom IT-utveckling. Efter två års planering, rekrytering och företagsbildning presenterades konceptet på torsdagen på en presskonferens i Karlstad.

– Vi håller som bäst på att bygga upp tjänsten, själva motorn. Fler har säkert tänkt i samma banor som vi, eftersom behovet av att få ordning i sitt digitala kaos ökat enormt. Men vad vi vet finns ingenting liknande ute på den globala marknaden än. Så vi ser en enorm potential, säger Mikael Solberg, styrelseordförande i företaget med arbetsnamnet My Life Diary.

Hela huset

Tills vidare huserar man i Innovation Park på Kronoparken i Karlstad. Men för 51 miljoner kronor har man nu köpt hela gamla Stadshuset i centrala Karlstad. Den 1 februari får man tillträde till fastigheten, som på sikt ska byggas om och ge plats för ett modernt kontor i ett expanderande företag. En del formella steg återstår.

– Produktutveckling, huvudkontor och ett av flera kundcenter kommer att ligga här. En restaurang eller liknande kommer det att bli på botten på huset, och kanske även en del lägenheter, säger Mikael Solberg som är mycket nöjd med att ha lyckats övertyga tveksamma schweiziska bankirer och diverse storstadsmänniskor att hans hemstad Karlstad är rätt plats att starta denna spännande IT-resa på.

Positivt bemötande

– En eloge till alla inblandade för det positiva bemötande vi har fått här. Allt känns mycket enklare än i Stockholm, även rekryteringen av kompetent personal.

Just nu håller Stadshuset på att fyllas med flyktingar. Men det är tillfälligt och påverkar inte affären, intygar Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

– Avtalet med Migrationsverket löper på sex veckor. Bygglovet för att tillfälligt utnyttja huset för flyktingboende går ut vid årsskiftet, säger han.

Smart tänk

Vad är då det revolutionerande med den nya appen? Jo, att den ska hjälpa dig att på ett enkelt sätt leta i och sortera i all den digitala information du har lagrad, oberoende av plattform.

Några tryck med fingertoppen och du hittar mötesanteckningarna du letade efter, fast allt du minns kanske var att mötet hölls på KCCC för ett par år sedan. Eller hitta matchbilden på sonen från säsongspremiären du hade i telefonen/mejlen/pc:n/Macen? Och så vidare.

– Sökfunktionen ska fungera ungefär som vår egen hjärna, tänka i samma banor, säger Mikael Solberg.

Växer snabbt

– Vårt digitala universum växer med 40 procent årligen. Detsamma gäller ökningen av din personliga digitala informationsmängd. Så visst är det här ett spännande projekt. Att få jobba med att förenkla informationshanteringen för vanliga användare, säger vd Ylva Hvarfner, som inte tvekade en sekund när hon erbjöds jobbet.

Inget är i dagsläget spikat, men tanken är att appen initialt är gratis och att man sedan endera accepterar någon form av reklam eller tar ett löpande abonnemang till en låg kostnad.

Hur många nyanställningar det bli på sikt går inte att säga i dagsläget. Det beror på hur man lyckas och hur snabbt My Life Diary expanderar.

Den framgångsrike 53-årige affärsmannen och tidigare Karlstadsbon Mikael Solberg är en av grundarna. Vid sin sida har han tunga investerare och ett 20-tal mycket namnkunniga personer inom IT-utveckling. Efter två års planering, rekrytering och företagsbildning presenterades konceptet på torsdagen på en presskonferens i Karlstad.

– Vi håller som bäst på att bygga upp tjänsten, själva motorn. Fler har säkert tänkt i samma banor som vi, eftersom behovet av att få ordning i sitt digitala kaos ökat enormt. Men vad vi vet finns ingenting liknande ute på den globala marknaden än. Så vi ser en enorm potential, säger Mikael Solberg, styrelseordförande i företaget med arbetsnamnet My Life Diary.

Hela huset

Tills vidare huserar man i Innovation Park på Kronoparken i Karlstad. Men för 51 miljoner kronor har man nu köpt hela gamla Stadshuset i centrala Karlstad. Den 1 februari får man tillträde till fastigheten, som på sikt ska byggas om och ge plats för ett modernt kontor i ett expanderande företag. En del formella steg återstår.

– Produktutveckling, huvudkontor och ett av flera kundcenter kommer att ligga här. En restaurang eller liknande kommer det att bli på botten på huset, och kanske även en del lägenheter, säger Mikael Solberg som är mycket nöjd med att ha lyckats övertyga tveksamma schweiziska bankirer och diverse storstadsmänniskor att hans hemstad Karlstad är rätt plats att starta denna spännande IT-resa på.

Positivt bemötande

– En eloge till alla inblandade för det positiva bemötande vi har fått här. Allt känns mycket enklare än i Stockholm, även rekryteringen av kompetent personal.

Just nu håller Stadshuset på att fyllas med flyktingar. Men det är tillfälligt och påverkar inte affären, intygar Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

– Avtalet med Migrationsverket löper på sex veckor. Bygglovet för att tillfälligt utnyttja huset för flyktingboende går ut vid årsskiftet, säger han.

Smart tänk

Vad är då det revolutionerande med den nya appen? Jo, att den ska hjälpa dig att på ett enkelt sätt leta i och sortera i all den digitala information du har lagrad, oberoende av plattform.

Några tryck med fingertoppen och du hittar mötesanteckningarna du letade efter, fast allt du minns kanske var att mötet hölls på KCCC för ett par år sedan. Eller hitta matchbilden på sonen från säsongspremiären du hade i telefonen/mejlen/pc:n/Macen? Och så vidare.

– Sökfunktionen ska fungera ungefär som vår egen hjärna, tänka i samma banor, säger Mikael Solberg.

Växer snabbt

– Vårt digitala universum växer med 40 procent årligen. Detsamma gäller ökningen av din personliga digitala informationsmängd. Så visst är det här ett spännande projekt. Att få jobba med att förenkla informationshanteringen för vanliga användare, säger vd Ylva Hvarfner, som inte tvekade en sekund när hon erbjöds jobbet.

Inget är i dagsläget spikat, men tanken är att appen initialt är gratis och att man sedan endera accepterar någon form av reklam eller tar ett löpande abonnemang till en låg kostnad.

Hur många nyanställningar det bli på sikt går inte att säga i dagsläget. Det beror på hur man lyckas och hur snabbt My Life Diary expanderar.