2015-10-12 21:42

2015-10-12 22:33

Folkets arga och roliga brev till Fredrik Reinfeldt

KARLSTAD: Förre statsministerns brevskörd undersökt

Fredrik Reinfeldt (M) fick många brev om orättvisor under sin tid som statsminister.
Henrik Nilsson och Matilda Andersson, utexaminerade nationalekonomer från Karlstads universitet, har läst och begrundat delar av brevskörden.

En statsminister får inte bara gulliga brev från barn. Ett axplock ur Fredrik Reinfeldts brevskörd:

”Jag vill ha betalt för mitt lidande 54 år hör av dig”.

”Som ung har jag varit oansvarig men efter min dottar har jag blivit mogen och när jag var oansvarig så har jag hamnat i koronofogden och massa annat men nu har jag mognat till och dragit mig i kragen för att skärpa mig men för att kunna lössa alla mina skulder så har jag behövt ta en bank lån /.../ jag ända behöver är en borgare /../.”

”Att råna en pensionär borde vara lika svårt som att lugga en flintskallig. Men makthavarna lyckas ändå med det /.../”

– Det är många pensionärer som skriver om orättvisor i samhället, säger Henrik Nilsson, som har undersökt 536 brev till statsministern om den ekonomiska politiken, mellan 2006 och 2014. 75 procent av breven rörde fördelningspolitik. Skatter och pensioner var populära ämnen.

– Brevskrivarna visar brist på kunskaper om svensk samhällsekonomi och matematik. Vissa brev väldigt roliga, andra hårdare, säger Henrik Nilsson.

Har du något kul exempel?

– En skrev att han ville ha sänkning av bensinpriset annars skulle han värva hela familjen till sossarna. Och de var många ”för vi är kurder”, skrev han, säger Henrik Nilsson.

En statsminister får inte bara gulliga brev från barn. Ett axplock ur Fredrik Reinfeldts brevskörd:

”Jag vill ha betalt för mitt lidande 54 år hör av dig”.

”Som ung har jag varit oansvarig men efter min dottar har jag blivit mogen och när jag var oansvarig så har jag hamnat i koronofogden och massa annat men nu har jag mognat till och dragit mig i kragen för att skärpa mig men för att kunna lössa alla mina skulder så har jag behövt ta en bank lån /.../ jag ända behöver är en borgare /../.”

”Att råna en pensionär borde vara lika svårt som att lugga en flintskallig. Men makthavarna lyckas ändå med det /.../”

– Det är många pensionärer som skriver om orättvisor i samhället, säger Henrik Nilsson, som har undersökt 536 brev till statsministern om den ekonomiska politiken, mellan 2006 och 2014. 75 procent av breven rörde fördelningspolitik. Skatter och pensioner var populära ämnen.

– Brevskrivarna visar brist på kunskaper om svensk samhällsekonomi och matematik. Vissa brev väldigt roliga, andra hårdare, säger Henrik Nilsson.

Har du något kul exempel?

– En skrev att han ville ha sänkning av bensinpriset annars skulle han värva hela familjen till sossarna. Och de var många ”för vi är kurder”, skrev han, säger Henrik Nilsson.