2015-10-09 20:40

2015-10-09 20:41

Fin politikermiddag upprör de anställda

KARLSTAD: Irriterat i landstingshuset efter middag

Samtidigt som politikerna i landstinget meddelar att 300 tjänster ska bort och alla julgåvor dras in för personalen dukar de själva till finmiddag i landstingshuset. Det sticker rejält i ögonen på de anställda.

Oron inför framtiden är stor i landstingshuset. Politiker och ledning har meddelat att 300 tjänster ska bort för att klara det tuffa ekonomiska underskottet. I flera artiklar har NWT berättat om frustration och oro för framtida arbetsbelastning. Många ställer sig frågan hur landstinget i Värmland ska kunna leverera en god och kvalitetssäker vård med minskade resurser.

Samtidigt, i torsdags eftermiddag, skärmades en del av den ljusa personalmatsalen i landstingshuset av för att dukas med vita dukar och finporslin.

– Vi frågade vad det skulle bli där och det blev helt kalabalik när det kom fram att politikerna skulle ha en lyxmiddag. Det spred sig en irritation till alla avdelningar att de har mage att göra så samtidigt som många riskerar att förlora jobbet, säger en av de landstingsanställda som vill vara anonym.

Bjudmiddag

Restaurangpersonalen fick laga en trerättersmeny.

– De fick göra den i förväg. Eftersom vi har övertidsstopp kunde de inte vara kvar och jobba på kvällen.

På menyn stod det rostbiffssnittar till förrätt, baconlindad fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås till huvudrätt och en hemmagjord pannacotta till efterrätt. Till det serverades ekologiskt vin.

– Vi har vikariestopp och får betala för varje måltid så även om det inte är jättemycket pengar med 350 kronor per person så är det ändå våra skattepengar, fortsätter den anställde.

De som åt middagen var 25 personer. Ur landstingsstyrelsen var det Fredrik Larsson, Jane Larsson, Ulric Andersson, Monica Gundahl och Eva Hallström. Dessutom ett antal tjänstemän och inbjudna danska politiker och tjänstemän från region Nordjyllands hälso- och sjukvårdsområde.

Förstår du kritiken som riktas mot er?

– Jag kan förstå att den kritiska frågan ställs till oss, men verksamheten måste fortsätta. I torsdags hade vi ett internationellt besök från Danmark, en heldag med information om vår verksamhet. Det var planerat sedan länge och när vi besöker varandra hör det till att vi bjuder på middag, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Var det nödvändigt att bjuda på lyxmiddag precis nu, som det uppfattades?

– Vad som är lyxigt är relativt. Maten lagades i huset, i stället för att gå på restaurang, och vi tänkte faktiskt på att hålla det så enkelt och billigt som möjligt på grund av det läge vi befinner oss i. Så svaret på frågan är både ja och nej. Middag hör till och det blev väldigt bra tycker jag, säger Fredrik Larsson.

Oron inför framtiden är stor i landstingshuset. Politiker och ledning har meddelat att 300 tjänster ska bort för att klara det tuffa ekonomiska underskottet. I flera artiklar har NWT berättat om frustration och oro för framtida arbetsbelastning. Många ställer sig frågan hur landstinget i Värmland ska kunna leverera en god och kvalitetssäker vård med minskade resurser.

Samtidigt, i torsdags eftermiddag, skärmades en del av den ljusa personalmatsalen i landstingshuset av för att dukas med vita dukar och finporslin.

– Vi frågade vad det skulle bli där och det blev helt kalabalik när det kom fram att politikerna skulle ha en lyxmiddag. Det spred sig en irritation till alla avdelningar att de har mage att göra så samtidigt som många riskerar att förlora jobbet, säger en av de landstingsanställda som vill vara anonym.

Bjudmiddag

Restaurangpersonalen fick laga en trerättersmeny.

– De fick göra den i förväg. Eftersom vi har övertidsstopp kunde de inte vara kvar och jobba på kvällen.

På menyn stod det rostbiffssnittar till förrätt, baconlindad fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås till huvudrätt och en hemmagjord pannacotta till efterrätt. Till det serverades ekologiskt vin.

– Vi har vikariestopp och får betala för varje måltid så även om det inte är jättemycket pengar med 350 kronor per person så är det ändå våra skattepengar, fortsätter den anställde.

De som åt middagen var 25 personer. Ur landstingsstyrelsen var det Fredrik Larsson, Jane Larsson, Ulric Andersson, Monica Gundahl och Eva Hallström. Dessutom ett antal tjänstemän och inbjudna danska politiker och tjänstemän från region Nordjyllands hälso- och sjukvårdsområde.

Förstår du kritiken som riktas mot er?

– Jag kan förstå att den kritiska frågan ställs till oss, men verksamheten måste fortsätta. I torsdags hade vi ett internationellt besök från Danmark, en heldag med information om vår verksamhet. Det var planerat sedan länge och när vi besöker varandra hör det till att vi bjuder på middag, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Var det nödvändigt att bjuda på lyxmiddag precis nu, som det uppfattades?

– Vad som är lyxigt är relativt. Maten lagades i huset, i stället för att gå på restaurang, och vi tänkte faktiskt på att hålla det så enkelt och billigt som möjligt på grund av det läge vi befinner oss i. Så svaret på frågan är både ja och nej. Middag hör till och det blev väldigt bra tycker jag, säger Fredrik Larsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.