2015-10-07 06:00

2015-10-07 06:00

Ny stor multisporthall i Karlstad ska utredas

KARLSTAD: Kan få en publikkapacitet på 2 000 personer

Arenaplaner. Karlstad kan få en ny stor multisporthall. I dag saknas det en större inomhusarena och nu ska kommunen göra en förstudie.
– Hallen skulle kunna ligga där Sundsta idrottshus finns i dag, säger kultur- och fritidschefen Mats Ahrén.

Både Karlstads innebandydamer och herrar spelar numera i högsta serierna och det gör även Helltons handbollsdamer.

Men varken Colorama arena eller Sundsta idrottshus har läktare på båda sidorna och publikkapaciteten är begränsad. Samtidigt saknas det en större sporthall för andra sporter. Det gör att Karlstads kommun nu väljer att agera.

– En orsak är att Svenska innebandyförbundet om något år planerar att kräva att de lag som går till slutspel på herrsidan ska ha minst 1 500 sittplatser i sina arenor. – Därför tar vi initiativet till en förstudie om en ny sporthall för att inte hamna efter i den frågan, säger Mats Ahrén.

Plats för 2 000 personer

Förstudien ska genomföras under 2016 och då ska man bland annat titta på hallens utseende, var den ska ligga och beräkna kostnaden.

– Den kanske skulle hamna på 60–70 miljoner kronor och ska vi bygga gäller det att ta höjd och satsa på en hall som tar åtminstone 2 000 åskådare. Får vi politiskt klartecken skulle satsningen kunna läggas in i budgeten för 2017, säger Mats Ahrén.

Men någon placering av hallen på nya Sannafältet sportcenter blir det inte. Bland de planerade arenorna där får den inte plats.

– Nej, hallen skulle kunna ligga där Sundsta idrottshus finns i dag om den arenan rivs eller på tomten där återvinningscentralen på Våxnäs finns, säger Ahrén.

”Skulle vara jättevälkommet”

Klubbarna är mycket positiva till hallplanerna.

– En ny stor arena skulle vara jättevälkommet. Karlstad saknar en evenemangshall. Själva hade vi helst velat vara kvar i Colorama arena i Tingvallahallarna, men den är väldigt svår att bygga ut, säger Ulf Mathiasson, vice ordförande i Karlstad innebandyförening.

– Oerhört glädjande. Sundsta idrottshus är gammalt och slitet även om vi har fått ett nytt golv. Det behövs en ny arena i Karlstad och vi hade i princip fullt i hallen i premiären och över 700 åskådare senast trots att FBK spelade samtidigt, säger Peter Doverholt, vice ordförande i IF Hellton.

Både Karlstads innebandydamer och herrar spelar numera i högsta serierna och det gör även Helltons handbollsdamer.

Men varken Colorama arena eller Sundsta idrottshus har läktare på båda sidorna och publikkapaciteten är begränsad. Samtidigt saknas det en större sporthall för andra sporter. Det gör att Karlstads kommun nu väljer att agera.

– En orsak är att Svenska innebandyförbundet om något år planerar att kräva att de lag som går till slutspel på herrsidan ska ha minst 1 500 sittplatser i sina arenor. – Därför tar vi initiativet till en förstudie om en ny sporthall för att inte hamna efter i den frågan, säger Mats Ahrén.

Plats för 2 000 personer

Förstudien ska genomföras under 2016 och då ska man bland annat titta på hallens utseende, var den ska ligga och beräkna kostnaden.

– Den kanske skulle hamna på 60–70 miljoner kronor och ska vi bygga gäller det att ta höjd och satsa på en hall som tar åtminstone 2 000 åskådare. Får vi politiskt klartecken skulle satsningen kunna läggas in i budgeten för 2017, säger Mats Ahrén.

Men någon placering av hallen på nya Sannafältet sportcenter blir det inte. Bland de planerade arenorna där får den inte plats.

– Nej, hallen skulle kunna ligga där Sundsta idrottshus finns i dag om den arenan rivs eller på tomten där återvinningscentralen på Våxnäs finns, säger Ahrén.

”Skulle vara jättevälkommet”

Klubbarna är mycket positiva till hallplanerna.

– En ny stor arena skulle vara jättevälkommet. Karlstad saknar en evenemangshall. Själva hade vi helst velat vara kvar i Colorama arena i Tingvallahallarna, men den är väldigt svår att bygga ut, säger Ulf Mathiasson, vice ordförande i Karlstad innebandyförening.

– Oerhört glädjande. Sundsta idrottshus är gammalt och slitet även om vi har fått ett nytt golv. Det behövs en ny arena i Karlstad och vi hade i princip fullt i hallen i premiären och över 700 åskådare senast trots att FBK spelade samtidigt, säger Peter Doverholt, vice ordförande i IF Hellton.