2015-09-30 06:00

2016-09-07 08:11

Vattnet går inte att dricka

KARLSTAD: "Varför ska vi betala kommunalskatt när vi inte får något?"

Fem kilometer från centrala Karlstad lever grannarna på Järpetan utan kommunalt vatten och avlopp. Avloppen dömdes ut 2009 men de rinner ännu rakt ut i Klarälven och vattnet är odrickbart i flera hushåll.

Det är en idyllisk by med grusvägar upp på en kulle med utsikt över Klarälven. Bara fem kilometer från centrala Karlstad, med nybyggd cykelväg och busshållsplats några hundra meter bort.

Men det är något som skaver.

För trots att bostadsbyggandet expanderar runt om de boende i Järpetan, strax norr om Färjestad, så dras inte kommunalt vatten och avlopp ända fram.

– Det är som att vi har fått onda ögat av kommunen när det finns framdraget både söder och norr om oss och rakt över älven. Det handlar ju bara om några hundra meter för att även vi ska kunna ansluta oss till kommunalt vatten och avlopp. Och för varje år blir det dyrare för oss.

Avlopp i älven

Det säger Tommy Bergman som bott där med Ingalill Höglund sedan 35 år. Deras kamp började egentligen redan då för att få en anslutning. Men det är de senaste sex åren, sedan Miljöförvaltningens rapport dömde ut området, som de verkligen väntat på en anslutning.

– Alla hushåll utom ett har trekammarbrunn men ingen infiltration. Det betyder att avloppsvatten från alla cirka 20 hus flyter ofiltrerat ihop i ett rör och vidare direkt ut i Klarälven. Det är så äckligt att tänka på det, när vi försöker leva miljövänligt med bergvärme och sopsortering i övrigt, säger Ingalill Höglund.

Hushållen har även egna brunnar med dricksvatten.

Saltvatten

– Där ser det lite olika ut. Vårt är tjänligt med anmärkning av för höga halter av järn, mangan och fluorid vilket gör att det förstör diskmaskin, tvättmaskin, badkar, toalett och strykjärn får jag byta en gång om året. En del har så höga halter av salt i vattnet att det är otjänligt som drickvatten. Grannen nedanför har aldrig druckit sitt utan tar med dunkar med vatten hem från jobbet och köper på flaska, fortsätter hon.

I pumprummet finns en behållare med tillsatser och en vattenrenare som bytts ut tre gånger under åren.

– Men det är inte gott. Jag dricker det helst inte heller, säger Ingalill Höglund.

Vill veta varför

De har sett lösningarna närma sig under åren och efter projekteringen 2010 har många löften om kommunalt vatten och avlopp snubblat på målsnöret.

– Kommunen har sagt att det varit på gång så många gånger men alltid är det något annat som går före eller så har de ont om resurser. Nu har kostnaden ökat från 187 000 till 250 000 och det är u inte klokt. Flera grannar har kontaktat kommunen under åren och nu vill vi ha klara besked om varför det dröjer så länge, säger Tommy Bergman.

Det är en idyllisk by med grusvägar upp på en kulle med utsikt över Klarälven. Bara fem kilometer från centrala Karlstad, med nybyggd cykelväg och busshållsplats några hundra meter bort.

Men det är något som skaver.

För trots att bostadsbyggandet expanderar runt om de boende i Järpetan, strax norr om Färjestad, så dras inte kommunalt vatten och avlopp ända fram.

– Det är som att vi har fått onda ögat av kommunen när det finns framdraget både söder och norr om oss och rakt över älven. Det handlar ju bara om några hundra meter för att även vi ska kunna ansluta oss till kommunalt vatten och avlopp. Och för varje år blir det dyrare för oss.

Avlopp i älven

Det säger Tommy Bergman som bott där med Ingalill Höglund sedan 35 år. Deras kamp började egentligen redan då för att få en anslutning. Men det är de senaste sex åren, sedan Miljöförvaltningens rapport dömde ut området, som de verkligen väntat på en anslutning.

– Alla hushåll utom ett har trekammarbrunn men ingen infiltration. Det betyder att avloppsvatten från alla cirka 20 hus flyter ofiltrerat ihop i ett rör och vidare direkt ut i Klarälven. Det är så äckligt att tänka på det, när vi försöker leva miljövänligt med bergvärme och sopsortering i övrigt, säger Ingalill Höglund.

Hushållen har även egna brunnar med dricksvatten.

Saltvatten

– Där ser det lite olika ut. Vårt är tjänligt med anmärkning av för höga halter av järn, mangan och fluorid vilket gör att det förstör diskmaskin, tvättmaskin, badkar, toalett och strykjärn får jag byta en gång om året. En del har så höga halter av salt i vattnet att det är otjänligt som drickvatten. Grannen nedanför har aldrig druckit sitt utan tar med dunkar med vatten hem från jobbet och köper på flaska, fortsätter hon.

I pumprummet finns en behållare med tillsatser och en vattenrenare som bytts ut tre gånger under åren.

– Men det är inte gott. Jag dricker det helst inte heller, säger Ingalill Höglund.

Vill veta varför

De har sett lösningarna närma sig under åren och efter projekteringen 2010 har många löften om kommunalt vatten och avlopp snubblat på målsnöret.

– Kommunen har sagt att det varit på gång så många gånger men alltid är det något annat som går före eller så har de ont om resurser. Nu har kostnaden ökat från 187 000 till 250 000 och det är u inte klokt. Flera grannar har kontaktat kommunen under åren och nu vill vi ha klara besked om varför det dröjer så länge, säger Tommy Bergman.