2015-09-29 20:36

2015-09-29 20:36

Är studier via webben framtiden?

...Lena Johansson, utbildnings- och forskningssamordnare på Karlstads universitet. På torsdag hålls konferensen Studentcentrerad undervisning, en heldag om framtidens studier, på universitetet.

– Ja, det kommer det att vara. Webben är ett naturligt inslag för de allra flesta i dag och så tror jag att det även kommer att bli för studenterna. Vi ser att i dag används webben mer och mer i undervisningen och till fler och fler aktiviteter. Det är inte bara för skriftlig kommunikation som det var för några år sedan.

Hur stor del av studenterna läser på det sättet i dag?

– Pratar vi volym så läser 25 procent av Karlstads universitets studenter distansutbildningar i dag. Det är en del som ökar hela tiden och där är man mer beroende av nätet. Sedan är det så att nätet även används för kommunikation vid nästan all campusutbildning. Man har sina klassrum på nätet där man kommunicerar, tar del av undervisning och skickar in arbeten.

Vilka är fördelarna?

– För studenterna blir det mer flexibelt, man kan ta del av undervisning på den tid och plats man vill. Jag tror även att det innebär en ny möjlighet eftersom vi kan ha olika sätt att ta till oss kunskap. Dessutom innebär det en breddning av den traditionella undervisningen.

Vad händer med universiteten om allt fler övergår till att läsa hemifrån?

– De fysiska mötesplatserna kommer aldrig att försvinna. Behovet av att träffas och samverka i realtid kommer alltid att finnas kvar, så jag ser inte att nätet och webben är ett hot mot det.

– Ja, det kommer det att vara. Webben är ett naturligt inslag för de allra flesta i dag och så tror jag att det även kommer att bli för studenterna. Vi ser att i dag används webben mer och mer i undervisningen och till fler och fler aktiviteter. Det är inte bara för skriftlig kommunikation som det var för några år sedan.

Hur stor del av studenterna läser på det sättet i dag?

– Pratar vi volym så läser 25 procent av Karlstads universitets studenter distansutbildningar i dag. Det är en del som ökar hela tiden och där är man mer beroende av nätet. Sedan är det så att nätet även används för kommunikation vid nästan all campusutbildning. Man har sina klassrum på nätet där man kommunicerar, tar del av undervisning och skickar in arbeten.

Vilka är fördelarna?

– För studenterna blir det mer flexibelt, man kan ta del av undervisning på den tid och plats man vill. Jag tror även att det innebär en ny möjlighet eftersom vi kan ha olika sätt att ta till oss kunskap. Dessutom innebär det en breddning av den traditionella undervisningen.

Vad händer med universiteten om allt fler övergår till att läsa hemifrån?

– De fysiska mötesplatserna kommer aldrig att försvinna. Behovet av att träffas och samverka i realtid kommer alltid att finnas kvar, så jag ser inte att nätet och webben är ett hot mot det.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.