2015-09-26 16:41

2015-09-27 17:02

Smaka på Värmland lockade storpublik

KARLSTAD: Nytt rekord för matmässan i Mariebergsskogen

Den stora matfestivalen i Mariebergsskogen i Karlstad slog publikrekord igen.
Kanonväder, trängsel och köer hela helgen till 80-talet utställare som sålde lokalproducerad mat och dryck.
I fjol kom 16 000 besökare.

– I år var det fler, exakt hur många vet jag inte än, säger en nöjd Jonas Enström, mässgeneral för Smaka på Värmland, matmässan som Hushållningssällskapet arrangerade för femte gången i lördags och söndags.

– Utställarna var nöjda och har sålt bra. Det känns som om att besökarna har stannat lite längre den här gången och tittat på olika aktiviteter vi haft på scenen.

Lokala producenter, ekologiskt, närproducerat och fair trade verkade var ledorden och gick som en röd tråd mellan tälten och stånden i skogen.

Snurrad potatis

Hans Andersson på Mossens gård i Grava serverade en nyhet byggd på egenproducerade knölar. Svarvad, eller snurrad potatis som friteras i solrosolja.

Pulled pork har blivit vardagsmat. Den som ville prova något nytt erbjöds pulled älg. I pitabröd.

Släcker törsten gör man bäst med Wermlandsvatten, tycker Eric och Ana Smederöd från Solbacka källa i Forsnor mellan Högboda och Fagerås.

– När vi hade borrat en ny brunn fick vi veta att vårt vatten höll en mycket hög kvalité, berättar Anna Smederöd.

Hovleverantör

En affärsidé uppstod och nu kan de nästan kalla sig hovleverantörer.

– Vi fick tillstånd av länsstyrelsen att märka flaskor med Wermlandsörnen i samband med prinsbesöket!

Kolsyrat Solbackavatten i olika smaker finns i butiker och restauranger runt om i länet. Och kan fås i flaska med blästrat mönster i valfri design.

Vaniljmousse

En vaniljmousse uppblandad med yoghurt, fylld med mjölkchokladkräm och nyponkräm på en mandelbiskvibotten med en sprej av choklad som avslutning.

Där har ni receptet på Mikael Söders skapelse som vann tävlingen om matmässans bästa bakverk.

I fjol kom 16 000 besökare.

– I år var det fler, exakt hur många vet jag inte än, säger en nöjd Jonas Enström, mässgeneral för Smaka på Värmland, matmässan som Hushållningssällskapet arrangerade för femte gången i lördags och söndags.

– Utställarna var nöjda och har sålt bra. Det känns som om att besökarna har stannat lite längre den här gången och tittat på olika aktiviteter vi haft på scenen.

Lokala producenter, ekologiskt, närproducerat och fair trade verkade var ledorden och gick som en röd tråd mellan tälten och stånden i skogen.

Snurrad potatis

Hans Andersson på Mossens gård i Grava serverade en nyhet byggd på egenproducerade knölar. Svarvad, eller snurrad potatis som friteras i solrosolja.

Pulled pork har blivit vardagsmat. Den som ville prova något nytt erbjöds pulled älg. I pitabröd.

Släcker törsten gör man bäst med Wermlandsvatten, tycker Eric och Ana Smederöd från Solbacka källa i Forsnor mellan Högboda och Fagerås.

– När vi hade borrat en ny brunn fick vi veta att vårt vatten höll en mycket hög kvalité, berättar Anna Smederöd.

Hovleverantör

En affärsidé uppstod och nu kan de nästan kalla sig hovleverantörer.

– Vi fick tillstånd av länsstyrelsen att märka flaskor med Wermlandsörnen i samband med prinsbesöket!

Kolsyrat Solbackavatten i olika smaker finns i butiker och restauranger runt om i länet. Och kan fås i flaska med blästrat mönster i valfri design.

Vaniljmousse

En vaniljmousse uppblandad med yoghurt, fylld med mjölkchokladkräm och nyponkräm på en mandelbiskvibotten med en sprej av choklad som avslutning.

Där har ni receptet på Mikael Söders skapelse som vann tävlingen om matmässans bästa bakverk.