2015-09-23 17:00

2015-09-25 13:39

Månadslång flykt över

MOLKOM: 79 krigsdrabbade kom mitt i natten

Asylsökande. Barjas, Mohammad och Majd är tre unga män från Syrien. Klockan halv ett natten till onsdagen kom de tillsammans med 76 andra krigsflyktingar till den gamla Graningeskolan i Molkom. ”Berätta att vi är så tacksamma för att vi har fått komma hit” säger de till NWT.

Barjas, Mohammad och Majd förstår att det är journalister de ser när NWT kommer till Graningeskolan, numera Graninge kulturcentrum. Under sin månadslånga flykt genom Mellanöstern och Europa har de flera gånger träffat journalister som genom sin blotta närvaro har kunnat skydda dem mot övergrepp. Nu vill de berätta om sin historia även för NWT och NWT:s läsare.

De kommer från staden As-Salamiyah nästan mitt i Syrien. As-Salamiyah är ganska precis lika stort som Karlstad och grundades för 3 500 är sedan. I As-Salamiyah bor arabvärldens största koncentration av ismailiter, en shiamuslimsk minoritet.

Akademiker

Både Barjas, Mohammad och Majd är ismailiter. Barjas är utexaminerad jurist. Mohammad och Majd läste båda på universitet innan de flydde, franska respektive juridik. Med hjälp av tolken Alas, syrier även han och sedan ett år bosatt i Molkom, berättar de om sin flykt.

– Runt om As-Salamiyah finns IS, berättar Barjas. De pressar på från flera håll och vill komma åt oss för att vi är ismailiter.

Kriminella gäng

Från andra håll skjuter några, osäkert vilka, granater som dödar slumpvis – till exempel ett litet barn som låg. Dessutom finns det rena kriminella gäng som rövar bort människor och sedan kräver lösensummor.

Barjas, Mohammads och Majds flykt har gått på litet olika vägar men så småningom blev Sverige målet. Första etappen gick till Libanon, ett litet land där flyktingar från Syrien är lika många som hälften av landets befolkning.

Resan fortsatte med båt respektive flyg till sydöstra Turkiet och sedan buss över hela det väldiga landet till Izmir vid Egeiska havet.

Barjas berättar hur han betalade 1 300 dollar till beväpnade flyktingsmugglare. Först var de 100 personer som trängdes in i en lastbil. Sedan lovades de plats med 20 andra i en gummibåt. I verkligheten blev de 50 på vägen mot närmaste grekiska ö.

– Jag har sett många som drunknat, berättar Barjas.

Resan gick vidare till Aten och sedan med buss till Makedonien. Där blev de väl behandlade, kanske för att både journalister och folk från FN fanns på plats. Sedan blev det tåg mot den serbiska gränsen, 500 på ett tåg med plats för 200. På något ställe tvingade soldater till sig 10 euro av varje flykting.

Sedan har de smugit över gränser – eller helt enkelt åkt taxi eller tåg. Nu är de i Molkom tilsammans med 76 andra asylsökande i alla åldrar. De flesta är syrier men där finns flera andra nationaliteter.

Barjas, Mohammad och Majd förstår att det är journalister de ser när NWT kommer till Graningeskolan, numera Graninge kulturcentrum. Under sin månadslånga flykt genom Mellanöstern och Europa har de flera gånger träffat journalister som genom sin blotta närvaro har kunnat skydda dem mot övergrepp. Nu vill de berätta om sin historia även för NWT och NWT:s läsare.

De kommer från staden As-Salamiyah nästan mitt i Syrien. As-Salamiyah är ganska precis lika stort som Karlstad och grundades för 3 500 är sedan. I As-Salamiyah bor arabvärldens största koncentration av ismailiter, en shiamuslimsk minoritet.

Akademiker

Både Barjas, Mohammad och Majd är ismailiter. Barjas är utexaminerad jurist. Mohammad och Majd läste båda på universitet innan de flydde, franska respektive juridik. Med hjälp av tolken Alas, syrier även han och sedan ett år bosatt i Molkom, berättar de om sin flykt.

– Runt om As-Salamiyah finns IS, berättar Barjas. De pressar på från flera håll och vill komma åt oss för att vi är ismailiter.

Kriminella gäng

Från andra håll skjuter några, osäkert vilka, granater som dödar slumpvis – till exempel ett litet barn som låg. Dessutom finns det rena kriminella gäng som rövar bort människor och sedan kräver lösensummor.

Barjas, Mohammads och Majds flykt har gått på litet olika vägar men så småningom blev Sverige målet. Första etappen gick till Libanon, ett litet land där flyktingar från Syrien är lika många som hälften av landets befolkning.

Resan fortsatte med båt respektive flyg till sydöstra Turkiet och sedan buss över hela det väldiga landet till Izmir vid Egeiska havet.

Barjas berättar hur han betalade 1 300 dollar till beväpnade flyktingsmugglare. Först var de 100 personer som trängdes in i en lastbil. Sedan lovades de plats med 20 andra i en gummibåt. I verkligheten blev de 50 på vägen mot närmaste grekiska ö.

– Jag har sett många som drunknat, berättar Barjas.

Resan gick vidare till Aten och sedan med buss till Makedonien. Där blev de väl behandlade, kanske för att både journalister och folk från FN fanns på plats. Sedan blev det tåg mot den serbiska gränsen, 500 på ett tåg med plats för 200. På något ställe tvingade soldater till sig 10 euro av varje flykting.

Sedan har de smugit över gränser – eller helt enkelt åkt taxi eller tåg. Nu är de i Molkom tilsammans med 76 andra asylsökande i alla åldrar. De flesta är syrier men där finns flera andra nationaliteter.