2015-09-18 16:32

2015-09-18 18:05

Två år kvar för "kultur-rektorn"

KARLSTAD: Nöjd med valen

Hon vill kulturmarinera Karlstads universitet och är därför extra glad åt årets hedersdoktorer.
Rektor Åsa Bergenheim kan också konstatera att det går bra nu.

”Att kommunicera det vi gör som universitet är en hyckel för att lyckas med våra uppgifter. Akademisk högtid kommunicerar. Den berättar om nya doktorer och nya professorer och om hedersdoktorers framstående insatser. Den berättar om ett universitet som är fyllt av sprudlande energi, djärva tankar och en vilja till gemensam strävan för en bättre värld.”

Så skriver Åsa Bergenheim, rektor för Karlstads universitet, i förordet till årets högtidsskrift för Akademisk högtid.

Vilken betydelse har Akademisk Högtid i dag?

– Den betyder väldigt mycket som vårt ansikte utåt och inåt. Vi både firar oss själva och det vi gör och visar omvärlden vad vi gör. Det är traditionstyngt och väldigt formellt och väldigt uppsluppet. Det är roligt!

Vad anser du om valet av årets hedersdoktorer?

– Jag blev oerhört glad för båda privat. Jag bodde granne med Inger och Lasse Sandberg när jag växte upp och var mycket hemma hos dem och såg när de arbetade. Sedan är jag en hängiven körsångare och har sjungit många av Sven-David Sandströms verk. De är inte lätta men otroligt starka. Så det är väldigt roligt att just de här två.

Hur ser året ut för Karlstads universitet?

– Föra året var ett framgångsår och vi har många positiva och spännande saker framför oss. Man brukar säga att det går bra, men det går verkligen bra för Karlstads universitet. Vi har nya utbildningar, nya examensrätter och ett stort pedagogiskt arbete för att spetskompetenshöja lärare. Det är flera spännande forskningsprojekt på gång och vi jobbar systematiskt med vårt kvalitetsarbete. Det är helt nödvändigt men också väldigt roligt. Sedan har vi hela kulturfrågan so jag brinner för. Vi vill kulturmarinera hela Karlstads universitet.

Hur länge till är du kvar som rektor?

– Jag är kvar i två år, till 2017, sedan går jag av. Jag förhandlade fram sex år av pendlande med min man och jag kan inte tänja det mer. Efter det ska jag forska och sedan ta pension. Det har varit och är en fantastisk tid att vara rektor på Karlstads universitet just nu.

”Att kommunicera det vi gör som universitet är en hyckel för att lyckas med våra uppgifter. Akademisk högtid kommunicerar. Den berättar om nya doktorer och nya professorer och om hedersdoktorers framstående insatser. Den berättar om ett universitet som är fyllt av sprudlande energi, djärva tankar och en vilja till gemensam strävan för en bättre värld.”

Så skriver Åsa Bergenheim, rektor för Karlstads universitet, i förordet till årets högtidsskrift för Akademisk högtid.

Vilken betydelse har Akademisk Högtid i dag?

– Den betyder väldigt mycket som vårt ansikte utåt och inåt. Vi både firar oss själva och det vi gör och visar omvärlden vad vi gör. Det är traditionstyngt och väldigt formellt och väldigt uppsluppet. Det är roligt!

Vad anser du om valet av årets hedersdoktorer?

– Jag blev oerhört glad för båda privat. Jag bodde granne med Inger och Lasse Sandberg när jag växte upp och var mycket hemma hos dem och såg när de arbetade. Sedan är jag en hängiven körsångare och har sjungit många av Sven-David Sandströms verk. De är inte lätta men otroligt starka. Så det är väldigt roligt att just de här två.

Hur ser året ut för Karlstads universitet?

– Föra året var ett framgångsår och vi har många positiva och spännande saker framför oss. Man brukar säga att det går bra, men det går verkligen bra för Karlstads universitet. Vi har nya utbildningar, nya examensrätter och ett stort pedagogiskt arbete för att spetskompetenshöja lärare. Det är flera spännande forskningsprojekt på gång och vi jobbar systematiskt med vårt kvalitetsarbete. Det är helt nödvändigt men också väldigt roligt. Sedan har vi hela kulturfrågan so jag brinner för. Vi vill kulturmarinera hela Karlstads universitet.

Hur länge till är du kvar som rektor?

– Jag är kvar i två år, till 2017, sedan går jag av. Jag förhandlade fram sex år av pendlande med min man och jag kan inte tänja det mer. Efter det ska jag forska och sedan ta pension. Det har varit och är en fantastisk tid att vara rektor på Karlstads universitet just nu.