2015-09-15 17:07

2015-09-15 17:07

Målning växer fram för demenssjuka

KARLSTAD: Resurscentrum får en väggmålning

– Kultur är att måla för folket. De som är här ska tycka om det, det har jag lärt mig efter 37 väggmålningar.
Så säger Marja i Myrom innan hon drar första penseldraget till sin 38:e väggmålning på Resurscentrum i Karlstad.

Resurscentrum i Viken i Karlstad förbereder sig för ett möte med konstnären Marja i Myrom. Centrets chef, Maria Hasslid, vill hitta meningsfullhet i huset som är en mötesplats för äldre och korttidsboende för demenssjuka.

– Jag vill försöka hitta det med konst och musik och skapa trevliga miljöer när våra gäster och deras anhöriga är här. Jag vill ha ännu mer fokus på det som är resurser och inte det som är sjukt och göra dessa insatser tidigare i insjuknandet så både brukare och anhöriga får verktyg att klara sig bättre själv, säger hon.

Klarälvstema

På väggen i ett öppet atrium, som man ser från de stora glaspartierna, drog Marja i Myrom på tisdagen det första penseldraget till den muralmålning som hon ska jobba med inför de boende och besökande. Att det ösregnade bekom henne inte.

– Det är ett vattentema i målningens å det passar bra. Det blir Klarälven i form av en kvinna, som kommer genom skogen och böljar fram. Sola i Kallsta ska stråla fram bakom och bergen, gärdena och de djupa skogarna ska blandas med personligheter från landskapet runt om.

Målar för besökarna

Hon fascineras över husets skeppslika arkitektur i kombination med ”lite Kina-känsla”.

– Man ska ha det som man haft det i livet, inte landstingsvitt som en slaktbänksmiljö. Så det är väldigt roligt att de har ett annorlunda tänk här och jag ska måla för de som ska se det. Jag tänker mig mycket blå färger.

En av dem är Kjell Nyström, en tidigare kappseglare som bor på Resurscentrum i tvåveckorsperioder efter en stroke.

– Det är spännande, hon är ju känd den där människan, en riktig djuping. Jag har inte sett något av henne så det ser jag fram emot. Själv bygger jag två stycken radiostyrda segelbåtar som kommer finnas här. Jag bor annars på Herrhagen och sitter fina dagar och kör radiostyrd båt i Pråmkanalen. Det är livet det.

Resurscentrum i Viken i Karlstad förbereder sig för ett möte med konstnären Marja i Myrom. Centrets chef, Maria Hasslid, vill hitta meningsfullhet i huset som är en mötesplats för äldre och korttidsboende för demenssjuka.

– Jag vill försöka hitta det med konst och musik och skapa trevliga miljöer när våra gäster och deras anhöriga är här. Jag vill ha ännu mer fokus på det som är resurser och inte det som är sjukt och göra dessa insatser tidigare i insjuknandet så både brukare och anhöriga får verktyg att klara sig bättre själv, säger hon.

Klarälvstema

På väggen i ett öppet atrium, som man ser från de stora glaspartierna, drog Marja i Myrom på tisdagen det första penseldraget till den muralmålning som hon ska jobba med inför de boende och besökande. Att det ösregnade bekom henne inte.

– Det är ett vattentema i målningens å det passar bra. Det blir Klarälven i form av en kvinna, som kommer genom skogen och böljar fram. Sola i Kallsta ska stråla fram bakom och bergen, gärdena och de djupa skogarna ska blandas med personligheter från landskapet runt om.

Målar för besökarna

Hon fascineras över husets skeppslika arkitektur i kombination med ”lite Kina-känsla”.

– Man ska ha det som man haft det i livet, inte landstingsvitt som en slaktbänksmiljö. Så det är väldigt roligt att de har ett annorlunda tänk här och jag ska måla för de som ska se det. Jag tänker mig mycket blå färger.

En av dem är Kjell Nyström, en tidigare kappseglare som bor på Resurscentrum i tvåveckorsperioder efter en stroke.

– Det är spännande, hon är ju känd den där människan, en riktig djuping. Jag har inte sett något av henne så det ser jag fram emot. Själv bygger jag två stycken radiostyrda segelbåtar som kommer finnas här. Jag bor annars på Herrhagen och sitter fina dagar och kör radiostyrd båt i Pråmkanalen. Det är livet det.