2015-09-07 13:59

2015-09-07 13:59

Nedringd på arbetstid

KARLSTAD: Ett lika stort tryck på landets alla kommuner

Amanda Klint kan vara den mest nedringda personen på kommunen just nu. Massor av privatpersoner och organisationer vill veta hur de kan hjälpa till. Hennes jobb: integrationssamordnare.

Så fort ett samtal avslutas väntar ett nytt. Amanda Klint, Karlstads kommuns integrationssamordnare, har inte haft en lugn stund sedan bilderna på den döde pojken på flykt över Medelhavet publicerades i veckan.

– Förutom samtal får jag massor av mejl, även på min privata, och alla undrar vad de kan göra för att hjälpa flyktingarna. Dels var pengar gör mest nytta på plats, dels vad de kan göra för de som överlevt Medelhavet och kommer hit till kommunen, säger hon.

Många vill hjälpa

Bilderna, debatten och den lavinartade ökningen av hjälpvilja sammanföll med att tidningen Vi i Karlstad landade i brevlådan hos karlstadsborna. Där finns ett reportage med Amanda Klint som förklarar henens jobb som integrationssamordnare, en ny tjänst sedan mars i år.

– Jag jobbar väldigt brett. Även om jag hör till arbetsmarknads- och socialförvaltningen jobbar jag mer strategiskt över alla gränser mot skola, jobb och hur vi inom kommunen ska jobba med dessa frågor framöver. Jag ska dra i gång projekt och se till att det händer saker, det finns ett ständigt växande behov av det.

Förutom att guida kommuninvånare och organisationer rätt i djungeln av hjälporganisationer att skänka pengar till, ger Amanda Klint konkreta förslag på vad man kan göra på hemmaplan.

– Jag får många frågor om hur man kan hjälpa ensamkommande flyktingbarn. Många tror att de är små barn, men det är mestadels ungdomar mellan 16-18 som kommer hit. Vi har i dagsläget avtal om att ta emot 38 asylsökande barn och har totalt 79 platser där resterande går till de som fått uppehållstillstånd. I verkligheten tar vi emot 3-4 fler i veckan utöver avtalet så det är hårt tryck, säger Amanda Klint.

Får alla plats?

– Vi gör plats. Och det planeras för fler boenden. Var och en behöver en god man så vill man hjälpa till kan man anmäla sig via vår hemsida där det finns forumlär. Vi behöver också fler familjehem. Det finns redan språkcafé, Över en kopp och Svenska med baby. Många gillar kultur eller sport och vill helst av allt träffa svenskar och lära sig språket.

Så fort ett samtal avslutas väntar ett nytt. Amanda Klint, Karlstads kommuns integrationssamordnare, har inte haft en lugn stund sedan bilderna på den döde pojken på flykt över Medelhavet publicerades i veckan.

– Förutom samtal får jag massor av mejl, även på min privata, och alla undrar vad de kan göra för att hjälpa flyktingarna. Dels var pengar gör mest nytta på plats, dels vad de kan göra för de som överlevt Medelhavet och kommer hit till kommunen, säger hon.

Många vill hjälpa

Bilderna, debatten och den lavinartade ökningen av hjälpvilja sammanföll med att tidningen Vi i Karlstad landade i brevlådan hos karlstadsborna. Där finns ett reportage med Amanda Klint som förklarar henens jobb som integrationssamordnare, en ny tjänst sedan mars i år.

– Jag jobbar väldigt brett. Även om jag hör till arbetsmarknads- och socialförvaltningen jobbar jag mer strategiskt över alla gränser mot skola, jobb och hur vi inom kommunen ska jobba med dessa frågor framöver. Jag ska dra i gång projekt och se till att det händer saker, det finns ett ständigt växande behov av det.

Förutom att guida kommuninvånare och organisationer rätt i djungeln av hjälporganisationer att skänka pengar till, ger Amanda Klint konkreta förslag på vad man kan göra på hemmaplan.

– Jag får många frågor om hur man kan hjälpa ensamkommande flyktingbarn. Många tror att de är små barn, men det är mestadels ungdomar mellan 16-18 som kommer hit. Vi har i dagsläget avtal om att ta emot 38 asylsökande barn och har totalt 79 platser där resterande går till de som fått uppehållstillstånd. I verkligheten tar vi emot 3-4 fler i veckan utöver avtalet så det är hårt tryck, säger Amanda Klint.

Får alla plats?

– Vi gör plats. Och det planeras för fler boenden. Var och en behöver en god man så vill man hjälpa till kan man anmäla sig via vår hemsida där det finns forumlär. Vi behöver också fler familjehem. Det finns redan språkcafé, Över en kopp och Svenska med baby. Många gillar kultur eller sport och vill helst av allt träffa svenskar och lära sig språket.