2015-09-05 06:00

2015-09-05 06:00

"Det finns ett stort intresse"

KARLSTAD: HBTQI-frågor diskuteras i skolor, bibliotek, arbetsplatser och på krogen

Från en dag till en hel vecka. Med ny organisation växer Värmland Pride till en vecka med många arrangemang som krönts av den stora paraden och scenprogram på lördag i Karlstad.

Lyckade Pride- och tolerans-arrangemang har redan genomförts i Värmland, som i Säffle, Kristinehamn och Forshaga. Nu är det dags för hela Värmland med fokus på Karlstad. Under en hel vecka med start på måndag.

– Redan förra året hette det Värmland Pride som en startprocess för att i år kunna sätta ännu mer fokus på hela Värmland, säger Anna Nilsson, projektledare och en av fem styrelseledamöter i den nystartade ideella föreningen Värmland Pride.

Alla bibliotek i länet kommer att ställa fram normkritisk och HBTQI-litteratur (homo-, bi-, trans-, queer- och intersexualitet) och skolan i Munkfors och Djurgårdsskolan i Kristinehamn kommer föra in dessa frågor i alla ämnen. I hemkunskapen kommer de till exempel baka pridebakelser.

– I Munkfors kommer de även ha en Pridefest på fredagen och elevhälsan är involverad. Genusfotografens utställning ”Stötta manligt företagande” kommer visas både på skolan och för allmänheten i kommunhuset, säger Anna Nilsson.

Huvuddelen av programmen sker dock i Karlstad. På KCCC kommer en fotoutställning om pride i Portugal hänga och mellan tisdag och fredag kommer Studiefrämjandet ha flera workshops på Gjuteriet om spelkultur och könsroller och HBTQI i spelvärlden. Det går även att testa i rollspel att byta könsroller.

– Måndagen inleds med caféet Bee Free på fritidsgården Tolvan, på tisdag gör Malte Hallquist och Mattias Walan en extraföreställning av sin ”Hellre mångfald än enfald” på CCC och på onsdag visas filmen ”tider av förändring” på Värmlands museum, om samkönade äktenskap i Portugal.

På torsdag hålls ett musikprogram som hon är extra nöjd med.

– Det är på Båten och börjar med lesbiska singer/songwritern Karin Agaton och queerartisten Astor Wolf som följs av Nino Ramsby. Han var så oerhört glad att han kunde komma och det är vi också.

Samma dag har reklambyrån Ord och Bild en träff med after work där de bjudit in Teskedsordern och pratar om intolerans. Och på fredag hålls ett föredrag på Folkuniversitet om homosexuella djur och annat naturligt. På lördag är det dags för den stora Prideparaden. Och du avslutas även en konstauktion på Tradera där pengarna går till Värmland Pride.

– Det är Lars Lerin som skänkt ena v sina tavlor värde 20 000 kronor till oss att auktionera ut. Det är jätteroligt att han vill bidra och vi hoppas mycket på den.

Prideparaden har samling 15.00 på Gubbholmen och avgår en timme senare till muséeparken där det blir underhållning från scenen med efterföljande efterfester på flera uteställen i stan.

– Det känns som det finns ett stort intresse för frågorna vi tror på bra respons under hela veckan, säger Anna Nilsson.

Läs även intervjun på Familj med icke-binära genusvetaren Wibke Straube.

Lyckade Pride- och tolerans-arrangemang har redan genomförts i Värmland, som i Säffle, Kristinehamn och Forshaga. Nu är det dags för hela Värmland med fokus på Karlstad. Under en hel vecka med start på måndag.

– Redan förra året hette det Värmland Pride som en startprocess för att i år kunna sätta ännu mer fokus på hela Värmland, säger Anna Nilsson, projektledare och en av fem styrelseledamöter i den nystartade ideella föreningen Värmland Pride.

Alla bibliotek i länet kommer att ställa fram normkritisk och HBTQI-litteratur (homo-, bi-, trans-, queer- och intersexualitet) och skolan i Munkfors och Djurgårdsskolan i Kristinehamn kommer föra in dessa frågor i alla ämnen. I hemkunskapen kommer de till exempel baka pridebakelser.

– I Munkfors kommer de även ha en Pridefest på fredagen och elevhälsan är involverad. Genusfotografens utställning ”Stötta manligt företagande” kommer visas både på skolan och för allmänheten i kommunhuset, säger Anna Nilsson.

Huvuddelen av programmen sker dock i Karlstad. På KCCC kommer en fotoutställning om pride i Portugal hänga och mellan tisdag och fredag kommer Studiefrämjandet ha flera workshops på Gjuteriet om spelkultur och könsroller och HBTQI i spelvärlden. Det går även att testa i rollspel att byta könsroller.

– Måndagen inleds med caféet Bee Free på fritidsgården Tolvan, på tisdag gör Malte Hallquist och Mattias Walan en extraföreställning av sin ”Hellre mångfald än enfald” på CCC och på onsdag visas filmen ”tider av förändring” på Värmlands museum, om samkönade äktenskap i Portugal.

På torsdag hålls ett musikprogram som hon är extra nöjd med.

– Det är på Båten och börjar med lesbiska singer/songwritern Karin Agaton och queerartisten Astor Wolf som följs av Nino Ramsby. Han var så oerhört glad att han kunde komma och det är vi också.

Samma dag har reklambyrån Ord och Bild en träff med after work där de bjudit in Teskedsordern och pratar om intolerans. Och på fredag hålls ett föredrag på Folkuniversitet om homosexuella djur och annat naturligt. På lördag är det dags för den stora Prideparaden. Och du avslutas även en konstauktion på Tradera där pengarna går till Värmland Pride.

– Det är Lars Lerin som skänkt ena v sina tavlor värde 20 000 kronor till oss att auktionera ut. Det är jätteroligt att han vill bidra och vi hoppas mycket på den.

Prideparaden har samling 15.00 på Gubbholmen och avgår en timme senare till muséeparken där det blir underhållning från scenen med efterföljande efterfester på flera uteställen i stan.

– Det känns som det finns ett stort intresse för frågorna vi tror på bra respons under hela veckan, säger Anna Nilsson.

Läs även intervjun på Familj med icke-binära genusvetaren Wibke Straube.