2015-09-04 20:20

2015-09-04 20:20

Ska Henrik betala för tre?

KARLSTAD: Badhusets nya regler slår hårt mot funktionsnedsatta

Det undrar Johan Öfverberg, pappa till multihandikappade Henrik.
Henrik behöver två assistenter för att kunna gå till badhuset, vilket han gör en gång i veckan.
Assistenterna var tidigare gratis, nu är det fullpris för båda.

Som NWT tidigare skrivit om innebär de nya betalreglerna på det kommunala badhuset i Karlstad att alla som passerar entrén ska betala, även om man är förälder till barns om simtränar och vill finnas med vid sidan av.

22-årige Henrik Öfverberg är multihandikappad och behöver två assistenter med sig när han badar, vilket han gör en gång i veckan.

Älskar att bada

– För Henke innebär badet välbefinnande och livskvalitet. Han har mycket spasmer som gör honom spänd och i badet kan han röra sig mer fritt och slappna av. Han älskar det och är aldrig så avslappnad som efter 1-1,5 timmar i badet, säger pappa Johan Öfverberg.

Men det kostar. Ibland har han vattengymnastik och då kostar det 90 kronor, i annat fall den vanliga entrén på 60 kronor. De två assistenterna, som är där i jobbet och helt nödvändiga, har fått gå in gratis. Enligt de nya reglerna kostar det nu 60 per assistent och gång. En summa som Henrik får betala.

Sparar till resa

– Henke tjänar såklart inga egna pengar, det han får är aktivitetsersättning från Försäkringskassan på cirka 6 000 kronor i månaden. Allt går till omkostnader för Henke och en del av det går till en pott där han sparar till att någon gång då och då kunna åka på semester till Mallis, då han betalar för tre assistenter att följa med eftersom han behöver hjälp dygnet runt. Om de pengarna istället ska gå till att betala badhuset kommer han aldrig kunna åka någonstans, säger Johan Öfverberg.

Förlust för badhuset

Det Johan och hans familj är att Henke ska få komma till badhuset på lika villkor som alla andra.

– Är det de handikappade och småbarnsföräldrar som ska dra runt badhuset? Ja då blir det tufft för kommunen. De här reglerna leder till att det kan bli förluster för badhuset i stället för tänkta vinster, om dessa kategorier inte anser sig ha råd.

Som NWT tidigare skrivit om innebär de nya betalreglerna på det kommunala badhuset i Karlstad att alla som passerar entrén ska betala, även om man är förälder till barns om simtränar och vill finnas med vid sidan av.

22-årige Henrik Öfverberg är multihandikappad och behöver två assistenter med sig när han badar, vilket han gör en gång i veckan.

Älskar att bada

– För Henke innebär badet välbefinnande och livskvalitet. Han har mycket spasmer som gör honom spänd och i badet kan han röra sig mer fritt och slappna av. Han älskar det och är aldrig så avslappnad som efter 1-1,5 timmar i badet, säger pappa Johan Öfverberg.

Men det kostar. Ibland har han vattengymnastik och då kostar det 90 kronor, i annat fall den vanliga entrén på 60 kronor. De två assistenterna, som är där i jobbet och helt nödvändiga, har fått gå in gratis. Enligt de nya reglerna kostar det nu 60 per assistent och gång. En summa som Henrik får betala.

Sparar till resa

– Henke tjänar såklart inga egna pengar, det han får är aktivitetsersättning från Försäkringskassan på cirka 6 000 kronor i månaden. Allt går till omkostnader för Henke och en del av det går till en pott där han sparar till att någon gång då och då kunna åka på semester till Mallis, då han betalar för tre assistenter att följa med eftersom han behöver hjälp dygnet runt. Om de pengarna istället ska gå till att betala badhuset kommer han aldrig kunna åka någonstans, säger Johan Öfverberg.

Förlust för badhuset

Det Johan och hans familj är att Henke ska få komma till badhuset på lika villkor som alla andra.

– Är det de handikappade och småbarnsföräldrar som ska dra runt badhuset? Ja då blir det tufft för kommunen. De här reglerna leder till att det kan bli förluster för badhuset i stället för tänkta vinster, om dessa kategorier inte anser sig ha råd.