2015-09-04 06:00

2015-09-04 06:00

Brandstationen byggs ut

KARLSTAD: Anlägger ny specialtvätt för rökdykarkläder och omklädningsrum för kvinnor

Räddningstjänstens station i Karlstad ska byggas ut. En ny specialtvätt ska anläggas för brandmännens kläder.
– Rökdykarna utsätts för cancerframkallande ämnen och därför behövs det en specialtvätt. Vi ska även bygga ett nytt omklädningsrum för de kvinnliga brandmännen.

Det säger kommunens projektledare Tomas Karlsson. Upphandlingen där fyra företag deltog är nyligen avslutad och NCC vann med sitt bud på 4,75 miljoner kronor. Kontraktskrivningen sker om cirka två veckor.

Utbyggnaden av brandstationen görs alltså av arbetsmiljöskäl. Ett av fokusen läggs på rökdykarna.

– När de jobbar utsätts de för cancerframkallande ämnen och i dag tvättar vi deras overaller i en vanlig tvättmaskin. Det gör att de har på sig overallerna i brandbilarna på väg tillbaka till stationen efter uppdragen.

En specialpåse

– Med den nya specialtvätten slipper de det. Då ska kläderna läggas i en specialpåse i bilarna som stoppas direkt i den nya tvätten utan att man behöver röra dem. Den nya tvättanläggningen rengör även masker och syrgastuber, säger Tomas Karlsson.

Samtidigt ska en ny helautomatisk slangtvätt för byggas där hela regionens brandslangar ska tvättas. Och där dagens slagtvätt finns ska ett nytt omklädningsrum för de kvinnliga brandmännen anläggas.

– De kvinnliga brandmännen blir allt fler och de har inte tillräckliga ytor i dag. Totalt har hela projektet en budget på cirka 6 miljoner kronor och utbyggnaden på närmare 100 kvadratmeter ska stå klar den sista januari.

Satsar i Molkom

Även räddningstjänstens station i Molkom ska byggas om. Också där ska ett omklädningsrum för kvinnorna anläggas. Dessutom ska stationen kopplas in på ett privat fjärrvärmenät. Totalkostnaden ligger på cirka 3,5 miljoner kronor och allt ska stå klart strax efter nyår.

Räddningstjänsten Karlstadregionen omfattar Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors kommuner och har elva brandstationer.

Det säger kommunens projektledare Tomas Karlsson. Upphandlingen där fyra företag deltog är nyligen avslutad och NCC vann med sitt bud på 4,75 miljoner kronor. Kontraktskrivningen sker om cirka två veckor.

Utbyggnaden av brandstationen görs alltså av arbetsmiljöskäl. Ett av fokusen läggs på rökdykarna.

– När de jobbar utsätts de för cancerframkallande ämnen och i dag tvättar vi deras overaller i en vanlig tvättmaskin. Det gör att de har på sig overallerna i brandbilarna på väg tillbaka till stationen efter uppdragen.

En specialpåse

– Med den nya specialtvätten slipper de det. Då ska kläderna läggas i en specialpåse i bilarna som stoppas direkt i den nya tvätten utan att man behöver röra dem. Den nya tvättanläggningen rengör även masker och syrgastuber, säger Tomas Karlsson.

Samtidigt ska en ny helautomatisk slangtvätt för byggas där hela regionens brandslangar ska tvättas. Och där dagens slagtvätt finns ska ett nytt omklädningsrum för de kvinnliga brandmännen anläggas.

– De kvinnliga brandmännen blir allt fler och de har inte tillräckliga ytor i dag. Totalt har hela projektet en budget på cirka 6 miljoner kronor och utbyggnaden på närmare 100 kvadratmeter ska stå klar den sista januari.

Satsar i Molkom

Även räddningstjänstens station i Molkom ska byggas om. Också där ska ett omklädningsrum för kvinnorna anläggas. Dessutom ska stationen kopplas in på ett privat fjärrvärmenät. Totalkostnaden ligger på cirka 3,5 miljoner kronor och allt ska stå klart strax efter nyår.

Räddningstjänsten Karlstadregionen omfattar Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil och Munkfors kommuner och har elva brandstationer.