2015-09-03 21:35

2015-09-03 21:35

Moské som landmärke

KARLSTAD: Kan kosta 60 miljoner kronor

Islamiska kulturföreningen vill bygga en moské i den tidigare Rudsrondellen. Byggkostnaden beräknas bli 50-60 miljoner kronor. På torsdagen blev planerna offentliga..

I mer än 40 år fanns här Rudsrondellen, Sveriges kanske mest storvulna cirkulationsplats. Numera är det en av Karlstads kommuns allra största gräsytor utan någon särskild användning. Men redan om ett par år skulle det kunna vara platsen för Karlstads första riktiga moské.

Ungefär 50 personer hade hörsammat kommunens inbjudan till informationsmöte tillsammans med den tänkte byggherren Islamiska kulturföreningen. I inbjudan talas det om en samlingslokal men på mötet var benämningen hela tiden moské.

Inbjudan hade gått ut till ungefär 300 personer som bor närmast den tänkta moskétomten men många av mötesdeltagarna var nog i medlemmar kulturföreningen och de fyra andra muslimska föreningar som står bakom byggplanerna.

2 000 medlemmar

Kulturföreningens ordförande Rauf Ahmadi berättade att föreningarna har 2 000 medlemmar och att man i dag finns i en alldeles för liten lokal som man hyr fram till nästa sommar. Efter att ha undersökt ett stort antal andra möjligheter – bland annat ett samutnyttjande av Kronoparkskyrkan – har man tillsammans med kommunen funnit att gamla Rudsrondellen är bäst.

Från kommunens sida vill man gärna se ett landmärke, en signaturbyggnad, på platsen, särskilt sedan de tidigare planerna på bostäder inte kunnat förverkligas. Och det skulle då kunna bli en moské.

Rund som en rondell

Kulturföreningen har anlitat arkitekt Björn Sahlqvist, som ritat den nya moskén i Göteborg. Sahlqvist visade en idéskiss på en byggnad som är lika cirkelrund precis som den gamla rondellen. Den ska krönas av en kupol och ha en fasad i rödfärgat glesmonterat trä så att man kan se in. Intill moskén blir det en skulptural minaret men inga böneutrop utom möjligen någon gång per år.

Islamiska kulturföreningen har beräknat kostnaden till 50-60 miljoner kronor vilket är nästan lika mycket som för moskén i Göteborg. Föreningen anser sig redan ha fått löften om halva den summan, framför allt från privatpersoner och muslimska affärsmän.

De invändningar som restes på mötet handlade om sådant som varför just här? Kan det bli som i Syrien? Blir det mycket trafik?

I mer än 40 år fanns här Rudsrondellen, Sveriges kanske mest storvulna cirkulationsplats. Numera är det en av Karlstads kommuns allra största gräsytor utan någon särskild användning. Men redan om ett par år skulle det kunna vara platsen för Karlstads första riktiga moské.

Ungefär 50 personer hade hörsammat kommunens inbjudan till informationsmöte tillsammans med den tänkte byggherren Islamiska kulturföreningen. I inbjudan talas det om en samlingslokal men på mötet var benämningen hela tiden moské.

Inbjudan hade gått ut till ungefär 300 personer som bor närmast den tänkta moskétomten men många av mötesdeltagarna var nog i medlemmar kulturföreningen och de fyra andra muslimska föreningar som står bakom byggplanerna.

2 000 medlemmar

Kulturföreningens ordförande Rauf Ahmadi berättade att föreningarna har 2 000 medlemmar och att man i dag finns i en alldeles för liten lokal som man hyr fram till nästa sommar. Efter att ha undersökt ett stort antal andra möjligheter – bland annat ett samutnyttjande av Kronoparkskyrkan – har man tillsammans med kommunen funnit att gamla Rudsrondellen är bäst.

Från kommunens sida vill man gärna se ett landmärke, en signaturbyggnad, på platsen, särskilt sedan de tidigare planerna på bostäder inte kunnat förverkligas. Och det skulle då kunna bli en moské.

Rund som en rondell

Kulturföreningen har anlitat arkitekt Björn Sahlqvist, som ritat den nya moskén i Göteborg. Sahlqvist visade en idéskiss på en byggnad som är lika cirkelrund precis som den gamla rondellen. Den ska krönas av en kupol och ha en fasad i rödfärgat glesmonterat trä så att man kan se in. Intill moskén blir det en skulptural minaret men inga böneutrop utom möjligen någon gång per år.

Islamiska kulturföreningen har beräknat kostnaden till 50-60 miljoner kronor vilket är nästan lika mycket som för moskén i Göteborg. Föreningen anser sig redan ha fått löften om halva den summan, framför allt från privatpersoner och muslimska affärsmän.

De invändningar som restes på mötet handlade om sådant som varför just här? Kan det bli som i Syrien? Blir det mycket trafik?