2015-08-29 14:46

2015-08-29 15:51

Lillerudsdagarna pågår för fullt

LILLERUD: Grisar, hästar, får och alpackor

Lillerudsdagarna lockar tusentals besökare varje år. Den 41:a upplagan utgör inget undantag.

Förra året firade Lillerudsdagarna 40-årsjubileum, och mycket är sig likt även i år.

Lillerudsgymnasiet visade sin vana trogen upp verksamheten för besökare från när och fjärran som tagit sig ut för att titta på djur, prova lyckan på lotteri, åka traktor, rida och gå på alpackapromenad. Samtidigt passade företag, politiska partier och andra organisationer på att synas och marknadsföra sig i folkvimlet.

Tur med traktor

Det fina vädret och en tur med traktor lockade bland andra Viggo Vestlund, två år, och Meja Vestlund, fem år som ville titta efter kossor längs med färden. Gustav Pettersson från LRF-ungdomen satt bakom ratten och styrde gång på gång ut mot åkrarna intill gymnasieskolan för att sedan vända tillbaka och plocka upp nya resenärer i en kö som bara fylldes på.

- Det är populärt! Väldigt lång kö i dag, konstaterade han.

Eleverna på skolan

Markus Pettersson från Sunne har precis börjat årskurs ett på lantbruksprogrammet. Han var en av eleverna som fanns till hands för besökarna under dagen och han lyckades, med viss möda, fånga in en griskulting som besökaren Svea, två år, sedan fick stå öga mot öga med.

I årskurs två går Hennie Ohlsson. Hon har hunnit vänja sig vid livet som bonde.

- När vi jobbar i ladgården går vi upp kvart i sex ungefär och går ut och hämtar korna i hagen och mjölkar, säger hon.

Hennie Ohlsson har saknat skolan under sommarlovet.

- Ja, det blir som en familj när man bor på elevhemmet.

Lillerudsdagarna pågår hela helgen, 29 och 30 augusti.

Förra året firade Lillerudsdagarna 40-årsjubileum, och mycket är sig likt även i år.

Lillerudsgymnasiet visade sin vana trogen upp verksamheten för besökare från när och fjärran som tagit sig ut för att titta på djur, prova lyckan på lotteri, åka traktor, rida och gå på alpackapromenad. Samtidigt passade företag, politiska partier och andra organisationer på att synas och marknadsföra sig i folkvimlet.

Tur med traktor

Det fina vädret och en tur med traktor lockade bland andra Viggo Vestlund, två år, och Meja Vestlund, fem år som ville titta efter kossor längs med färden. Gustav Pettersson från LRF-ungdomen satt bakom ratten och styrde gång på gång ut mot åkrarna intill gymnasieskolan för att sedan vända tillbaka och plocka upp nya resenärer i en kö som bara fylldes på.

- Det är populärt! Väldigt lång kö i dag, konstaterade han.

Eleverna på skolan

Markus Pettersson från Sunne har precis börjat årskurs ett på lantbruksprogrammet. Han var en av eleverna som fanns till hands för besökarna under dagen och han lyckades, med viss möda, fånga in en griskulting som besökaren Svea, två år, sedan fick stå öga mot öga med.

I årskurs två går Hennie Ohlsson. Hon har hunnit vänja sig vid livet som bonde.

- När vi jobbar i ladgården går vi upp kvart i sex ungefär och går ut och hämtar korna i hagen och mjölkar, säger hon.

Hennie Ohlsson har saknat skolan under sommarlovet.

- Ja, det blir som en familj när man bor på elevhemmet.

Lillerudsdagarna pågår hela helgen, 29 och 30 augusti.

Lång historia

Lillerudsgymnasiet är en friskola med inriktning på naturbruk. Skolan är ett resultat av att en lantbruksskola på Varpnäs och en lantmannaskola i Molkom slogs ihop 1955 när Landstinget köpte Varpnäs lantbruksskola och Lilleruds egendom.

www.lillerud.se