2015-08-28 21:26

2015-08-31 08:25

Nya protester mot nytt bygge på Orrholmen

KARLSTAD: Orrlekens arbetsgrupp tar åter upp striden

KBAB backade efter protester om att bygga ett flerfamiljshus där Orrleken ligger. När de nu vill att Ruds gård ska bygga i stället reagerar protestgruppen starkt.
– Det blir ju samma sak igen och vi ger oss inte, säger Anders Lindhe.

Orrlekens arbetsgrupp, som mobiliserade en stark organisation för att inte riva Orrleken och inhysa den under ett nytt flerfamiljshus på platsen, fick KBAB att backa. När samma planer tas upp igen med ny byggherre, vilket NWT skrev om i onsdags, står gruppen redo att skrota även de planerna.

– Gruppen finns kvar och vi har lärt oss mycket under den här resan. Vi har träffats, begärt ut handlingarna från kommunen och har skrivit en insändare till NWT som väntar på publicering, säger Anders Lindhe, en av de drivande i gruppen och boende på Orrholmen.

Resursslöseri

– Vi tycker det här är väldigt konstigt eftersom det blev ett kraftigt nedslag förra gången. Det är ju synd att ännu ett företag ska lägga ut pengar på att ta fram ett nytt byggförslag som vi hoppas och tror aldrig kommer att genomföras.

Enligt en tidigare detaljplan för Orrleken är den viktig och det ska finnas en buffertzon mellan Orrleken och trafiken så att barn inte ska kunna hamna på vägen om en boll åker iväg, berättar han.

Prestigeärende

– Det har gått prestige i det här för kommunen, som bara leder till spänningar och problem. Det är inga problem att bygga sjönära höghus, upp till sju våningar om man vill, söder om de hus som finns där nu. Då kan man ha studentboende nederst och lägenheter med fin sjöutsikt överst, säger Anders Lindhe.

Det gruppen vill är att Orrleken får vara kvar som det är och att det blir fler parkeringsplatser som löser bristen som finns redan nu.

Vill förtäta

– Kommunen vill förtäta och det förstår vi. Men det finns bättre platser än just här. Vi kan inte göra mer just nu men är beredda om det smäller till med ett konkret byggnadsförslag, fortsätter han.

Ruds gårds planer är att bygga ett fyravåningshus med cirka 25 hyresrätter.

Orrlekens arbetsgrupp, som mobiliserade en stark organisation för att inte riva Orrleken och inhysa den under ett nytt flerfamiljshus på platsen, fick KBAB att backa. När samma planer tas upp igen med ny byggherre, vilket NWT skrev om i onsdags, står gruppen redo att skrota även de planerna.

– Gruppen finns kvar och vi har lärt oss mycket under den här resan. Vi har träffats, begärt ut handlingarna från kommunen och har skrivit en insändare till NWT som väntar på publicering, säger Anders Lindhe, en av de drivande i gruppen och boende på Orrholmen.

Resursslöseri

– Vi tycker det här är väldigt konstigt eftersom det blev ett kraftigt nedslag förra gången. Det är ju synd att ännu ett företag ska lägga ut pengar på att ta fram ett nytt byggförslag som vi hoppas och tror aldrig kommer att genomföras.

Enligt en tidigare detaljplan för Orrleken är den viktig och det ska finnas en buffertzon mellan Orrleken och trafiken så att barn inte ska kunna hamna på vägen om en boll åker iväg, berättar han.

Prestigeärende

– Det har gått prestige i det här för kommunen, som bara leder till spänningar och problem. Det är inga problem att bygga sjönära höghus, upp till sju våningar om man vill, söder om de hus som finns där nu. Då kan man ha studentboende nederst och lägenheter med fin sjöutsikt överst, säger Anders Lindhe.

Det gruppen vill är att Orrleken får vara kvar som det är och att det blir fler parkeringsplatser som löser bristen som finns redan nu.

Vill förtäta

– Kommunen vill förtäta och det förstår vi. Men det finns bättre platser än just här. Vi kan inte göra mer just nu men är beredda om det smäller till med ett konkret byggnadsförslag, fortsätter han.

Ruds gårds planer är att bygga ett fyravåningshus med cirka 25 hyresrätter.