2015-08-17 19:05

2015-08-17 19:05

Effektivare kontroller

KARLSTAD: Mobil alkobom visades för allmänheten

Turné. Systemet med alkobommar för att kontrollera nykterhet har framtiden för sig. Det menar MHF, som har varit med och utvecklat idén. På måndagen visades en mobil variant i Karlstad.

Motormännens helnykterhetsförbund arbetar på många olika sätt för ökad nykterhet och trafiksäkerhet. Vid macken på Bergvik demonstrerade MHF Bergslagen under måndagsförmiddagen hur det här med alkobommar fungerar.

Räddar liv

– Att få bort rattfyllerister från våra vägar och därmed rädda liv är det viktigaste, säger Tomas Jonsson, projektledare för de automatiska nykterhetskontrollerna, som under ett par år har funnits på försök vid vissa färjeterminaler.

Under den tid som fullskaleförsöket vid Finlandsfärjorna i Stockholms frihamn har pågått har 32 000 fordonsförare kontrollerats. Av dessa har 220 stoppats och tagits för rattfylleri eller grovt rattfylleri.

– En utökad användning alkobommar skulle kunna effektivisera polisens arbete enormt, menar Tomas Jonsson.

Ingen köbildning

Systemet med kameror och bommar fungerar, enligt MHF, utan fördröjning och köbildning. Samtliga förare som exempelvis kör av Finlandsfärjan måste göra ett utandningsprov genom att blåsa en liten pust in i mätinstrumentet. Är det grönt öppnas bommen och det är förstås bara att köra.

Tvekar man för länge reagerar ledningscentralen i Tibro och hjälper till med information på lämpligt språk. Blåser man rött går alkolarmet i samma central och polis larmas.

– Då är det blåljus på från närmaste polispatrull. Men ofta, som i fallet med färjeterminalen, finns en avvaktande polisbil på plats. Hela systemet bygger på ett samarbete med polis, tull eller kustbevakning.

Ny provtagning

Den misstänkte föraren tas in i en kur och får blåsa två gånger till i ett vanligt bevisprovinstrument.

– Inom kort kommer alkobommar att finnas på många fler platser, inte bara i hamnar. Gensvaret där vi visar dem är enormt, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

Flera områden

Transportföretag, campingplatser, industrier, festivaler och sportevenemang är andra exempel där alkobommar skulle kunna vara en hjälp för att minska missbruk och rattfylleri. Den mobila varianten kan polisen använda på ett flexibelt sätt för effektiva trafiknykterhetskontroller.

Motormännens helnykterhetsförbund arbetar på många olika sätt för ökad nykterhet och trafiksäkerhet. Vid macken på Bergvik demonstrerade MHF Bergslagen under måndagsförmiddagen hur det här med alkobommar fungerar.

Räddar liv

– Att få bort rattfyllerister från våra vägar och därmed rädda liv är det viktigaste, säger Tomas Jonsson, projektledare för de automatiska nykterhetskontrollerna, som under ett par år har funnits på försök vid vissa färjeterminaler.

Under den tid som fullskaleförsöket vid Finlandsfärjorna i Stockholms frihamn har pågått har 32 000 fordonsförare kontrollerats. Av dessa har 220 stoppats och tagits för rattfylleri eller grovt rattfylleri.

– En utökad användning alkobommar skulle kunna effektivisera polisens arbete enormt, menar Tomas Jonsson.

Ingen köbildning

Systemet med kameror och bommar fungerar, enligt MHF, utan fördröjning och köbildning. Samtliga förare som exempelvis kör av Finlandsfärjan måste göra ett utandningsprov genom att blåsa en liten pust in i mätinstrumentet. Är det grönt öppnas bommen och det är förstås bara att köra.

Tvekar man för länge reagerar ledningscentralen i Tibro och hjälper till med information på lämpligt språk. Blåser man rött går alkolarmet i samma central och polis larmas.

– Då är det blåljus på från närmaste polispatrull. Men ofta, som i fallet med färjeterminalen, finns en avvaktande polisbil på plats. Hela systemet bygger på ett samarbete med polis, tull eller kustbevakning.

Ny provtagning

Den misstänkte föraren tas in i en kur och får blåsa två gånger till i ett vanligt bevisprovinstrument.

– Inom kort kommer alkobommar att finnas på många fler platser, inte bara i hamnar. Gensvaret där vi visar dem är enormt, säger MHF:s vd Göran Sydhage.

Flera områden

Transportföretag, campingplatser, industrier, festivaler och sportevenemang är andra exempel där alkobommar skulle kunna vara en hjälp för att minska missbruk och rattfylleri. Den mobila varianten kan polisen använda på ett flexibelt sätt för effektiva trafiknykterhetskontroller.