2015-08-15 06:00

2015-08-15 06:00

Vilka smaker kommer ni bjuda på?

HALLÅ DÄR...

...Bo Göran ”Bola” Sjögren. I höst satsar Kjell & Bolas på närproducerat och värmländska smaker i dryck och måltid.

– Vi kommer bland annat fokusera på värmländsk öl. Länet har en härlig bryggerinäring på frammarsch. Vi vill spegla Värmland i måltid och smak och då är det ett måste att lyfta fram även ölen. Vi märker att folk är nyfikna på både gamla och nya ölsorter och dess unika historia.

Hur dukar ni upp det hela?

– Vi tänker oss en höstmeny där måltiden består av en minibuffé. En rätt i taget serveras tillsammans med passande ölsorter. Besökarna ska få upptäcka mångfalden i ölen. Den kan fungera lika bra till mat som choklad och kan bli ett komplement när man bakar bröd.

Så det blir öl i både glasen och maten?

– Ja! Det kan hända att maten kommer innehålla öl, humle och drav. Det passar fint i massor av rätter.

Hur ser producenterna på samarbetet?

– De är såklart jätteglada. Många är i startskedet med sin verksamhet och har inte riktigt hittat ut på marknaden än. Nu får de ett bra tillfälle att träffa konsumenterna. Tanken är att tillverkarna ska berätta om produktionen och hur de jobbar med smakerna. Förhoppningsvis får både privatpersoner och företag upp ögonen för det närproducerade.

Varför är det så viktigt med närproducerat?

– Dels har vi hållbarhetsperspektivet. Men jag tror också att det ligger en stolthet i närproducerade varor. Lokala smaker som man kan bjuda gäster på är alltid uppskattade. Närproducerat skapar dessutom förutsättningar för en lokal näring och sysselsättning. Spårbarhet ger trovärdighet och är uppskattat bland konsumenterna.

– Vi kommer bland annat fokusera på värmländsk öl. Länet har en härlig bryggerinäring på frammarsch. Vi vill spegla Värmland i måltid och smak och då är det ett måste att lyfta fram även ölen. Vi märker att folk är nyfikna på både gamla och nya ölsorter och dess unika historia.

Hur dukar ni upp det hela?

– Vi tänker oss en höstmeny där måltiden består av en minibuffé. En rätt i taget serveras tillsammans med passande ölsorter. Besökarna ska få upptäcka mångfalden i ölen. Den kan fungera lika bra till mat som choklad och kan bli ett komplement när man bakar bröd.

Så det blir öl i både glasen och maten?

– Ja! Det kan hända att maten kommer innehålla öl, humle och drav. Det passar fint i massor av rätter.

Hur ser producenterna på samarbetet?

– De är såklart jätteglada. Många är i startskedet med sin verksamhet och har inte riktigt hittat ut på marknaden än. Nu får de ett bra tillfälle att träffa konsumenterna. Tanken är att tillverkarna ska berätta om produktionen och hur de jobbar med smakerna. Förhoppningsvis får både privatpersoner och företag upp ögonen för det närproducerade.

Varför är det så viktigt med närproducerat?

– Dels har vi hållbarhetsperspektivet. Men jag tror också att det ligger en stolthet i närproducerade varor. Lokala smaker som man kan bjuda gäster på är alltid uppskattade. Närproducerat skapar dessutom förutsättningar för en lokal näring och sysselsättning. Spårbarhet ger trovärdighet och är uppskattat bland konsumenterna.