2015-07-30 21:00

2015-07-31 11:50

Nu går flyttlasset för förvaltningarna

KARLSTAD: Samverkan i öppen miljö

Miljöförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen och delar av teknik- och fastighetsförvaltningen flyttar från det gamla stadshuset på Drottninggatan till samhällsbyggnadshuset på Gustaf Lovéns gata i Inre hamn.

De öppna, ljusa lokalerna erbjuder inga fasta platser eller kontor - de 300 anställda sätter sig helt enkelt vart de vill - och förhoppningen är att förvaltningarna på så vis ska få ett effektivare arbetssätt med mer dialog.

– Vårt uppdrag är att underlätta för dem som vill etablera sig och bygga i Karlstad och det handlar väldigt mycket om samverkan mellan gränser. Inte bara administrativa gränser utan också kompetensmässiga gränser, säger Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör.

Slipper tillkalla möten

Han syftar på det öppna landskapet där anställda kan träffas och arbeta vart de vill i det fem våningar höga huset.

– I det här nya huset slipper man det gamla arbetssättet med att behöva kalla till möten för att diskutera en fråga.

Indelat i zoner

I stället för enskilda kontor kommer man att jobba i olika zoner: aktiv, stillsam eller tyst, beroende på vad som passar för stunden. Inspiration till lokalernas design kommer från klarälvens resa uppifrån Norge och ned till Vänern.

– Det känns väldigt trevligt och det är en skön känsla att kunna gå runt och variera sig, säger Hasse Zimmerman, avdelningschef på miljöförvaltningen som har slagit sig ned med sin dator på vad som mest påminner om en barstol med utsikt över Inre hamn.

10-årskontrakt

Siffran för kvadratmeter per anställd sjunker i och med flytten från 45 till 17. Möbler har till stor del bytts ut och ersatts med nya, moderna stolar, fåtöljer och bord. Gamla möblemang har antingen slängts eller återanvänts på andra avdelningar inom kommunen.

Vad gäller stadshuset på Drottninggatan är framtiden än så länge oviss, men klart står att man inte kommer lämna inre hamn i första taget.

– Vi har skrivit ett 10-årskontrakt, så vi blir kvar ett tag, säger Hans Wennerholm.

De öppna, ljusa lokalerna erbjuder inga fasta platser eller kontor - de 300 anställda sätter sig helt enkelt vart de vill - och förhoppningen är att förvaltningarna på så vis ska få ett effektivare arbetssätt med mer dialog.

– Vårt uppdrag är att underlätta för dem som vill etablera sig och bygga i Karlstad och det handlar väldigt mycket om samverkan mellan gränser. Inte bara administrativa gränser utan också kompetensmässiga gränser, säger Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör.

Slipper tillkalla möten

Han syftar på det öppna landskapet där anställda kan träffas och arbeta vart de vill i det fem våningar höga huset.

– I det här nya huset slipper man det gamla arbetssättet med att behöva kalla till möten för att diskutera en fråga.

Indelat i zoner

I stället för enskilda kontor kommer man att jobba i olika zoner: aktiv, stillsam eller tyst, beroende på vad som passar för stunden. Inspiration till lokalernas design kommer från klarälvens resa uppifrån Norge och ned till Vänern.

– Det känns väldigt trevligt och det är en skön känsla att kunna gå runt och variera sig, säger Hasse Zimmerman, avdelningschef på miljöförvaltningen som har slagit sig ned med sin dator på vad som mest påminner om en barstol med utsikt över Inre hamn.

10-årskontrakt

Siffran för kvadratmeter per anställd sjunker i och med flytten från 45 till 17. Möbler har till stor del bytts ut och ersatts med nya, moderna stolar, fåtöljer och bord. Gamla möblemang har antingen slängts eller återanvänts på andra avdelningar inom kommunen.

Vad gäller stadshuset på Drottninggatan är framtiden än så länge oviss, men klart står att man inte kommer lämna inre hamn i första taget.

– Vi har skrivit ett 10-årskontrakt, så vi blir kvar ett tag, säger Hans Wennerholm.

Fakta om samhällsbyggnadshuset

Huset är 5400 kvadratmeter stort.

Totalt fem våningar, samt en källare.

48 mötesrum.

300 anställda flyttar in.

229 stora och 75 mindre skrivbordsplatser.

Exempel på frågor som ska hanteras i huset: bygglov, lantmäteri, konsument- och miljörådgivning, detaljplanering, trafikplanering, exploatering av nya bostadsområden, vatten och avloppsfrågor, miljöinspektioner, kollektivtrafikfrågor, färdtjänst och utveckling av grönområden.