2015-07-28 06:00

2015-07-28 11:35

"Det svåra är att få en bevarad nykterhet"

KARLSTAD: Före detta alkoholberoende stöttar varandra

För tio år sedan var Sven Norlander med och startade Futurum-Länkarna, en förening som hjälper alkoholberoende. I lokalen i det gamla kårhuset samlas de och hittar på aktiviteter.

– Jag har själv har varit i den situationen där jag har behövt hjälp, och därför vill jag nu hjälpa andra. Jag började dricka i tonåren ihop med kompisar och hade jättekul. När jag sen kom upp i trettioårsåldern började jag uppleva konsekvenser av mitt drickande. Jag blev av med jobb och körkort. Jag fick även barn i den vevan och relationen med min partner sprack. Det blev så illa att jag nästan söp ihjäl mig.

– Jag kunde inte fortsätta leva som jag gjorde och fick hjälp av socialen. Jag har blivit nykter flera gånger men fått återfall. Det är lätt att bli nykter, det svåra är att få en bevarad nykterhet. Engagemanget i föreningen ger mig den energin som krävs. Samtidigt som jag har en väldigt bra anledning att förbli nykter, jag vill vara en god förebild och hjälpa andra ur sitt beroende. Jag kan, men vill inte dricka nuförtiden. Jag har inget sug efter alkohol.

Vad gör ni på Futurum-Länkarna?

– Vi erbjuder en möjlighet att få en bevarad nykterhet genom olika aktiviteter. Varje tisdag har vi medlemsmöten och på måndagar är det möte för kvinnogruppen. På fredagar har vi fredagsmys. På helgen åker vi på båtturer, kollar på färjestads matcher eller bara umgås. Lokalen är alltid öppen och väldigt uppskattad bland våra medlemmar som gärna svänger förbi på en kopp kaffe.

Varför söker sig folk till er?

– Många tycker ju att det är pinsamt att ta hjälp av socialen så de kommer till oss i stället. Vi är väldigt noga med att alla ska känna sig välkomna. Efter att man slutat dricka upplever många att de är otroligt ensamma. Deras gamla vänner vill inte träffa dem och deras dryckesvänner är ju inget bra umgänge. Så då står de där. I värsta fall utan jobb, bostad och vänner. På Futurum-Länkarna får de en ny umgängeskrets och vi stöttar dem på många olika sätt.

– Jag har själv har varit i den situationen där jag har behövt hjälp, och därför vill jag nu hjälpa andra. Jag började dricka i tonåren ihop med kompisar och hade jättekul. När jag sen kom upp i trettioårsåldern började jag uppleva konsekvenser av mitt drickande. Jag blev av med jobb och körkort. Jag fick även barn i den vevan och relationen med min partner sprack. Det blev så illa att jag nästan söp ihjäl mig.

– Jag kunde inte fortsätta leva som jag gjorde och fick hjälp av socialen. Jag har blivit nykter flera gånger men fått återfall. Det är lätt att bli nykter, det svåra är att få en bevarad nykterhet. Engagemanget i föreningen ger mig den energin som krävs. Samtidigt som jag har en väldigt bra anledning att förbli nykter, jag vill vara en god förebild och hjälpa andra ur sitt beroende. Jag kan, men vill inte dricka nuförtiden. Jag har inget sug efter alkohol.

Vad gör ni på Futurum-Länkarna?

– Vi erbjuder en möjlighet att få en bevarad nykterhet genom olika aktiviteter. Varje tisdag har vi medlemsmöten och på måndagar är det möte för kvinnogruppen. På fredagar har vi fredagsmys. På helgen åker vi på båtturer, kollar på färjestads matcher eller bara umgås. Lokalen är alltid öppen och väldigt uppskattad bland våra medlemmar som gärna svänger förbi på en kopp kaffe.

Varför söker sig folk till er?

– Många tycker ju att det är pinsamt att ta hjälp av socialen så de kommer till oss i stället. Vi är väldigt noga med att alla ska känna sig välkomna. Efter att man slutat dricka upplever många att de är otroligt ensamma. Deras gamla vänner vill inte träffa dem och deras dryckesvänner är ju inget bra umgänge. Så då står de där. I värsta fall utan jobb, bostad och vänner. På Futurum-Länkarna får de en ny umgängeskrets och vi stöttar dem på många olika sätt.

  • Lotten Rönqvist