2015-07-19 17:55

2015-07-19 18:01

Hundar hittar hem – via Facebook

KARLSTAD: Sociala medier underlättar polisens arbete

Hund på vift? Chanserna att bortsprungna jyckar hittar hem igen har ökat kraftigt sedan polisen började använda Facebook som kanal för upphittade djur.

Facebook fungerar sedan några år tillbaka som en kommunikationscentral mellan Värmlandspolisen och länets invånare. Den nätbaserade kanalen har bland annat visat sig perfekt för att få bortsprungna hundar att hitta hem till sina ägare.

– Det finns en otrolig kraft i sociala medier. Våra inlägg sprids i raketfart, särskilt de som handlar om husdjur. Det finns ju få saker som ligger människan så varmt om hjärtat. Många gånger tar det inte mer än en kvart innan hund och ägare återförenas. Fantastiskt! säger Stefan Wickberg, pressinformatör på Värmlandspolisen.

Återförenas lättare

Förr blev bortsprungna hundar ofta inlämnade direkt till polisen av upphittaren. Med Facebook som informationskanal har förfarandet dock förändrats och förenklats för alla parter.

– Vi märker en enorm skillnad. Hundarna kommer hem snabbare till sina ägare samtidigt som vi slipper spendera några större resurser. Tidigare har det varit både tidskrävande och kostsamt för polisen att hantera den här typen av ärenden, säger Stefan Wickberg.

Speciella hundrum

De få hundar som fortfarande lämnas in till stationerna runt om i länet hamnar i alldeles egna hundceller. Här får de mat och husrum i väntan på att transporteras till hundpensionat.

– Numera är det väldigt sällan vi tar emot upphittade djur här på stationen. I snitt förvaras det nog inte ens en hund i veckan här inne, säger Petter Magnusson, när han visar hundrummet för NWT.

Perfekt verktyg

Facebook är kraftfullt och förenat med vissa risker. Polisen och andra myndigheter har kritiserats för sitt användande av informationskanalen. Just vad gäller upphittade hundar ser man dock inga problem.

– Det finns personer som påstår att det här arbetssättet gör att vi riskerar lämna ut hundarna till fel personer. Men det har vi inte ett enda exempel på än så länge. Facebook är ett perfekt verktyg för det här ändamålet. Den bilden bekräftas varje dag vi snabbt och smidigt kan återförena husdjuren med sina familjer, säger Stefan Wickberg.

Facebook fungerar sedan några år tillbaka som en kommunikationscentral mellan Värmlandspolisen och länets invånare. Den nätbaserade kanalen har bland annat visat sig perfekt för att få bortsprungna hundar att hitta hem till sina ägare.

– Det finns en otrolig kraft i sociala medier. Våra inlägg sprids i raketfart, särskilt de som handlar om husdjur. Det finns ju få saker som ligger människan så varmt om hjärtat. Många gånger tar det inte mer än en kvart innan hund och ägare återförenas. Fantastiskt! säger Stefan Wickberg, pressinformatör på Värmlandspolisen.

Återförenas lättare

Förr blev bortsprungna hundar ofta inlämnade direkt till polisen av upphittaren. Med Facebook som informationskanal har förfarandet dock förändrats och förenklats för alla parter.

– Vi märker en enorm skillnad. Hundarna kommer hem snabbare till sina ägare samtidigt som vi slipper spendera några större resurser. Tidigare har det varit både tidskrävande och kostsamt för polisen att hantera den här typen av ärenden, säger Stefan Wickberg.

Speciella hundrum

De få hundar som fortfarande lämnas in till stationerna runt om i länet hamnar i alldeles egna hundceller. Här får de mat och husrum i väntan på att transporteras till hundpensionat.

– Numera är det väldigt sällan vi tar emot upphittade djur här på stationen. I snitt förvaras det nog inte ens en hund i veckan här inne, säger Petter Magnusson, när han visar hundrummet för NWT.

Perfekt verktyg

Facebook är kraftfullt och förenat med vissa risker. Polisen och andra myndigheter har kritiserats för sitt användande av informationskanalen. Just vad gäller upphittade hundar ser man dock inga problem.

– Det finns personer som påstår att det här arbetssättet gör att vi riskerar lämna ut hundarna till fel personer. Men det har vi inte ett enda exempel på än så länge. Facebook är ett perfekt verktyg för det här ändamålet. Den bilden bekräftas varje dag vi snabbt och smidigt kan återförena husdjuren med sina familjer, säger Stefan Wickberg.

Sammanlagt sex ärenden löstes via Facebook under den gångna veckan.