2015-07-08 06:00

2015-07-08 06:00

Värst invasion någonsin

KARLSTAD: En annan sorts sommarplåga

Den kalla och regniga våren har varit en guldgruva för mördarsniglarna. De frodas i det fuktiga klimatet och i år fruktas den värsta invasionen någonsin.

Mördarsnigeln är en ovälkommen gäst för många trädgårdsentusiaster. De förstör blommorna, lämnar slemmiga spår efter sig och är svåra att bekämpa när man väl fått dem. Fast deras värsta egenskap är kanske att de fortplantar sig i en hiskelig takt. Man räknar med att en individ kan lägga över fyrahundra ägg per säsong. De är tvåköniga så de behöver inte hitta en partner att para sig med. Vanligtvis lever de endast ett år och dör vintern, men korsparningar med de inhemska snigelsorterna har gjort dem mer motståndskraftiga mot kylan.

Alla måste ta ansvar

– Det är viktigt att alla trädgårdsägare går ut och tar hand om sniglarna på sin tomt, säger Anita Anderson som jobbar som trädgårdsmästare på Karlstads kommun.

– Om jag plockar sniglarna på min tomt men om min granne inte gör något för att bekämpa dem på sin, så kommer de bara att komma tillbaka, förklarar hon.

På kommunen har de jobbat flitigt med att försöka bekämpa sommarplågan på olika sätt. Hittills har de testat två olika preparat i stadsträdgården, Nemaslug och Ferramol. Det är kemiska preparat som på olika sätt bekämpar sniglarna.

– Vi försöker att föregå med gott exempel från kommunen så vi använder oss enbart av ekologiska medel. Både Ferramol och Nemaslug är dessutom skonsamt mot andra djurslag. Det är värt ett försök i alla fall, säger Anita Andersson.

Slutsålt

Alla bekämpningsmedel är slutsålda i butikerna. Anita Andersson tipsar att man kan antingen bekämpa dem manuellt genom att klippa av nacken på dem eller gillra en ”ölfälla” där man lurar ner sniglarna i en skål med öl där de drunknar. Fast den senare metoden är inte att rekommendera eftersom den kan drabba andra arter.

– Gå ut på gräsmattan och plocka sniglarna på morgonen när det fortfarande är dagg. Allteftersom dagen framskrider så drar de sig undan till mer fuktiga ställen.

Inköpta växter

– Var noga med att kolla upp de växter ni köper in. Ta ut dem ur krukan och undersök innan ni planterar. I värsta fall kan det hänga med flera småsniglar, säger Anita Andersson.

Anita har märkt att vissa blommor verkar vara mer attraktiva än andra.

– Förra året hade vi stora problem med vår tagetes som blev svårt angripna. Men även violerna och hostan är också klara favoriter. Hittills har jag inte sett några sniglar på violerna.

Mördarsnigeln är en ovälkommen gäst för många trädgårdsentusiaster. De förstör blommorna, lämnar slemmiga spår efter sig och är svåra att bekämpa när man väl fått dem. Fast deras värsta egenskap är kanske att de fortplantar sig i en hiskelig takt. Man räknar med att en individ kan lägga över fyrahundra ägg per säsong. De är tvåköniga så de behöver inte hitta en partner att para sig med. Vanligtvis lever de endast ett år och dör vintern, men korsparningar med de inhemska snigelsorterna har gjort dem mer motståndskraftiga mot kylan.

Alla måste ta ansvar

– Det är viktigt att alla trädgårdsägare går ut och tar hand om sniglarna på sin tomt, säger Anita Anderson som jobbar som trädgårdsmästare på Karlstads kommun.

– Om jag plockar sniglarna på min tomt men om min granne inte gör något för att bekämpa dem på sin, så kommer de bara att komma tillbaka, förklarar hon.

På kommunen har de jobbat flitigt med att försöka bekämpa sommarplågan på olika sätt. Hittills har de testat två olika preparat i stadsträdgården, Nemaslug och Ferramol. Det är kemiska preparat som på olika sätt bekämpar sniglarna.

– Vi försöker att föregå med gott exempel från kommunen så vi använder oss enbart av ekologiska medel. Både Ferramol och Nemaslug är dessutom skonsamt mot andra djurslag. Det är värt ett försök i alla fall, säger Anita Andersson.

Slutsålt

Alla bekämpningsmedel är slutsålda i butikerna. Anita Andersson tipsar att man kan antingen bekämpa dem manuellt genom att klippa av nacken på dem eller gillra en ”ölfälla” där man lurar ner sniglarna i en skål med öl där de drunknar. Fast den senare metoden är inte att rekommendera eftersom den kan drabba andra arter.

– Gå ut på gräsmattan och plocka sniglarna på morgonen när det fortfarande är dagg. Allteftersom dagen framskrider så drar de sig undan till mer fuktiga ställen.

Inköpta växter

– Var noga med att kolla upp de växter ni köper in. Ta ut dem ur krukan och undersök innan ni planterar. I värsta fall kan det hänga med flera småsniglar, säger Anita Andersson.

Anita har märkt att vissa blommor verkar vara mer attraktiva än andra.

– Förra året hade vi stora problem med vår tagetes som blev svårt angripna. Men även violerna och hostan är också klara favoriter. Hittills har jag inte sett några sniglar på violerna.