2015-07-08 12:34

2015-07-08 12:34

Selma utmanar folk att glädja äldre

KARLSTAD: Säljer fika på Herrhagen som första steg

Tillsammans med sin syster och kusin har Selma startat en utmaning för att fler ska hjälpa gamla till en roligare vardag. Själva har de börjat sälja fika för att få ihop pengar till en stor fika de ska ta med till ett äldreboende. Men framförallt hoppas de på att många ska inspireras.

Selma Stjärnhem är bara 8 år, men har tillsammans med sin syster Greta Stjärnhem, 10 år, och deras kusin Ella Persson, 12 år, börjat hjälpa äldre. Selma fick idén redan i våras efter ett möte med en dement gammal man som var ensam och behövde hjälp med varor efter att ha handlat. Då hjälpte Selmas pappa mannen, men Selma tog händelsen med sig och tänkte att det finns många gamla som är ensamma.

– Jag tänkte då att jag vill hjälpa till, säger Selma.

Tagit fart på facebook

Under våren har tankarna tagit form, och under tisdagen satte sig tjejerna på torget utanför konsum på Herrhagen och sålde fika. Pengarna de fick in ska sen gå till en stor fika som de tar med sig till ett äldreboende.

– Vi fick in 431 kronor. Det var många som inte ville ha sin växel tillbaka eftersom det gick till en bra sak, säger Selma.

– De tyckte det var en kul idé, säger Greta.

Och nog blev de populära där de satt och sålde sitt fika. Även på facebook har det tagit fart. Där heter de Selmas utmaning, och hoppas att många ska anta utmaningen. Själva ska de under torsdagen sitta och sälja fika igen från klockan 10.

Bingo och husdjur

Men att sälja fika är bara ett första steg. Tjejerna har många fler idéer för hur de ska kunna de äldre att ha lite roligare.

– Vi vill ha bingo med dem. Och att barn tar med husdjur till dem så att de får klappa dem.

Det blir då en mötesplats, där barn och gamla möts, klappar djur och kanske lär känna varandra. Men när det blir vet de inte än, utan de tar ett steg i taget. Först ska de få ihop till den stora fikan.

– Det är jättekul det här. Det har gått väldigt fort, säger Greta.

– Vi tycker att det är en bra idé att gamla också ska få ha kul. En person kan inte göra allt, alla måste hjälpa till, man måste fylla på, säger Selma.

Selma Stjärnhem är bara 8 år, men har tillsammans med sin syster Greta Stjärnhem, 10 år, och deras kusin Ella Persson, 12 år, börjat hjälpa äldre. Selma fick idén redan i våras efter ett möte med en dement gammal man som var ensam och behövde hjälp med varor efter att ha handlat. Då hjälpte Selmas pappa mannen, men Selma tog händelsen med sig och tänkte att det finns många gamla som är ensamma.

– Jag tänkte då att jag vill hjälpa till, säger Selma.

Tagit fart på facebook

Under våren har tankarna tagit form, och under tisdagen satte sig tjejerna på torget utanför konsum på Herrhagen och sålde fika. Pengarna de fick in ska sen gå till en stor fika som de tar med sig till ett äldreboende.

– Vi fick in 431 kronor. Det var många som inte ville ha sin växel tillbaka eftersom det gick till en bra sak, säger Selma.

– De tyckte det var en kul idé, säger Greta.

Och nog blev de populära där de satt och sålde sitt fika. Även på facebook har det tagit fart. Där heter de Selmas utmaning, och hoppas att många ska anta utmaningen. Själva ska de under torsdagen sitta och sälja fika igen från klockan 10.

Bingo och husdjur

Men att sälja fika är bara ett första steg. Tjejerna har många fler idéer för hur de ska kunna de äldre att ha lite roligare.

– Vi vill ha bingo med dem. Och att barn tar med husdjur till dem så att de får klappa dem.

Det blir då en mötesplats, där barn och gamla möts, klappar djur och kanske lär känna varandra. Men när det blir vet de inte än, utan de tar ett steg i taget. Först ska de få ihop till den stora fikan.

– Det är jättekul det här. Det har gått väldigt fort, säger Greta.

– Vi tycker att det är en bra idé att gamla också ska få ha kul. En person kan inte göra allt, alla måste hjälpa till, man måste fylla på, säger Selma.