2015-07-08 15:30

2015-07-08 15:30

Bluffmärkta bär utreds

Bluff? NWT har tidigare rapporterat om jordgubbskriget och konkurrensen som råder bland länets försäljare. Snart kan det även visa sig att bluffmärkta gubbar sålts som svenska.

Årets kalla försommar, som krympte tillgången på svenska jordgubbar, tros vara orsaken till att utländska bär kan ha sålts under svensk flagg. Efter 200 inspektioner har Jordbruksverket skickat tio prover till Tyskland för analys. Det är en tredubbling jämfört med tidigare år. Proverna har tagits från såväl matbutiker som gatuförsäljare.

Hur avgör man om en gubbe är svensk?

– Vattenmolekyler och sammansättningen av grundämnen som zink ser olika ut i olika regioner. Vi tittar också på om misstänkta företag har köpt in utländska bär under året, säger Kristina Mattsson, handels- och marknadschef på Jordbruksverket.

Vad händer om provsvaren visar att bären var bluffmärkta?

– Då får vi lämna över till åklagare och polis eftersom det rör sig om bedrägeri.

Enligt Kristina Mattsson finns det inga risker med att äta utländska bär.

– Nej, vi har inte hittat några fel på dessa gubbar, men det är ett känsligt livsmedel, kort tid mellan plockning och förtäring är det bästa, säger Kerstin Mattsson som menar att det är viktigt att svenskarna kan lita på bärens ursprung.

– Konsumenten har rätt att göra ett upplyst val, köper jag en Mercedes vill jag inte få en kamouflerad Fiat.

Priset är förstås också en aspekt. I juni betalar svenskar dubbla priset för inhemska bär. Men för den som inhandlat sina jordgubbar senaste dagarna har Kristina Mattsson lugnande besked.

– Just nu tror jag risken är obefintlig. Vi misstänkte att det förekom felmärkning under midsommar, men i dag när det finns rikligt med svenska bär skulle förtjänsten bli minimal.

Gott om Värmlandsgubbar

Att tillgången på bär nu är stor märks bland de värmländska försäljarna. I dag annonserar man om priser under 20-lappen.

– Att vi kan sälja gubbarna för 15 kronor litern under några få dagar är inte alls konstigt. Det kallas för kampanj, marknadsföring och drive. Men vissa gör det dag efter dag under hela sommaren, då är det något som är fel. Vi kan inte konkurrera med det, säger Dag Cederholm, odlare på Värmlandsbär i Rudskoga.

Årets kalla försommar, som krympte tillgången på svenska jordgubbar, tros vara orsaken till att utländska bär kan ha sålts under svensk flagg. Efter 200 inspektioner har Jordbruksverket skickat tio prover till Tyskland för analys. Det är en tredubbling jämfört med tidigare år. Proverna har tagits från såväl matbutiker som gatuförsäljare.

Hur avgör man om en gubbe är svensk?

– Vattenmolekyler och sammansättningen av grundämnen som zink ser olika ut i olika regioner. Vi tittar också på om misstänkta företag har köpt in utländska bär under året, säger Kristina Mattsson, handels- och marknadschef på Jordbruksverket.

Vad händer om provsvaren visar att bären var bluffmärkta?

– Då får vi lämna över till åklagare och polis eftersom det rör sig om bedrägeri.

Enligt Kristina Mattsson finns det inga risker med att äta utländska bär.

– Nej, vi har inte hittat några fel på dessa gubbar, men det är ett känsligt livsmedel, kort tid mellan plockning och förtäring är det bästa, säger Kerstin Mattsson som menar att det är viktigt att svenskarna kan lita på bärens ursprung.

– Konsumenten har rätt att göra ett upplyst val, köper jag en Mercedes vill jag inte få en kamouflerad Fiat.

Priset är förstås också en aspekt. I juni betalar svenskar dubbla priset för inhemska bär. Men för den som inhandlat sina jordgubbar senaste dagarna har Kristina Mattsson lugnande besked.

– Just nu tror jag risken är obefintlig. Vi misstänkte att det förekom felmärkning under midsommar, men i dag när det finns rikligt med svenska bär skulle förtjänsten bli minimal.

Gott om Värmlandsgubbar

Att tillgången på bär nu är stor märks bland de värmländska försäljarna. I dag annonserar man om priser under 20-lappen.

– Att vi kan sälja gubbarna för 15 kronor litern under några få dagar är inte alls konstigt. Det kallas för kampanj, marknadsföring och drive. Men vissa gör det dag efter dag under hela sommaren, då är det något som är fel. Vi kan inte konkurrera med det, säger Dag Cederholm, odlare på Värmlandsbär i Rudskoga.

Tips till jordgubbskonsumenten

Fråga försäljaren vart bären kommer ifrån. Blir han eller hon sur eller svävar på målet? – Gå någon annan stans.

Det finns ingen lag som säger att de så kallade bärnallarna, pappkartongerna, ska vara märkta med ursprungsland. Men med märkta kartonger minskar risken för bluff eftersom ompackning till nya kartonger efter ankomst till Sverige skulle vara ett tidsödande merjobb.

Källa: Kristina Mattsson, Jordbruksverket