2015-07-02 06:00

2015-07-02 06:08

CCC är förlorare besöksnäringen vinnare

KARLSTAD: Tufft uppdrag driva konferensanläggning

Det fortsätter att gå trögt för kongress- och konferensanläggningen Karlstad CCC.
Minusresultat varje år sedan starten 2011.
Men för stadens hotell och restauranger är anläggningen ett guldägg.

– Bolaget har det tufft, konstaterar Lars Sätterberg, ekonomidirektör i Karlstads kommun.

– De får inte så stor del av inkomsterna från jättekongresserna som de tar hit till Karlstad. Hotellen, restaurangerna och butikerna är desto gladare. Karlstad och besöksnäringen kan känna sig nöjda med CCC.

420 miljoner kostade det att bygga om gamla Folkets hus till CCC. Anläggningen invigdes den 20 januari 2011. Kongressalen tar 1 600 sittande, det finns 17 samlingslokaler i olika storlekar och en matsal med plats för 1 200 gäster.

Förpacka och sälja

Visit Karlstad som har till uppgift att ”förpacka och sälja Karlstad och regionen” driver CCC.

Visit Karlstad ägs till 49 procent av kommunen, näringslivet har de resterande aktierna. Av dem är fastighetsägaren KB Mötesplatsen, som in sin tur ägs av SPP Storebrand, samt Konsum Värmland och FBK de största ägarna.

Undvika konkurs

En anläggning av CCC:s storlek behöver en omsättning på över 50 miljoner för att gå runt. Det klarade man nätt och jämt det första året och nästan 2013. Förra året var tufft, då sjönk omsättningen till 38 miljoner.

Februari 2013 tvingades ägarna skjuta till 6,5 miljoner för att undvika en konkurs. Fastighetsägaren efterskänkte en hyresskuld på 5 miljoner och förändrade hyresvillkoren. I samband med det lämnade Folkets hus, Paper province och Visit members ägarkretsen.

Aldrig vinst

CCC har aldrig lämnat någon vinst. Underskotten har pendlat mellan 1 och 5 miljoner varje år.

Frågan är om det femte verksamhetsåret blir annorlunda.

– Det vågar jag inte säga. Förutsättningarna för det är i varje fall hyfsade med tanke på att april och maj månad har varit de bästa i företagets historia, säger Andes Knape.

I höst återvänder Moderaterna till CCC för ännu en partistämma i Karlstad och SKL håller också sin kongress här i höst. Bokningar som glädjer SKL:s förre ordförande Anders Knape (M), Visit Karlstad och CCC:s ordförande.

Bara lokalhållare

– Vi får fantastiska utvärderingar, säger han. Många av de som varit här tidigare återvänder för att de tycker att vi håller en bra kvalité.

– Och det ligger mycket i det som Lars Sätterberg säger. Att besöksnäringen tjänar mest på det vi gör. Vi är bara en lokalhållare.

– Bolaget har det tufft, konstaterar Lars Sätterberg, ekonomidirektör i Karlstads kommun.

– De får inte så stor del av inkomsterna från jättekongresserna som de tar hit till Karlstad. Hotellen, restaurangerna och butikerna är desto gladare. Karlstad och besöksnäringen kan känna sig nöjda med CCC.

420 miljoner kostade det att bygga om gamla Folkets hus till CCC. Anläggningen invigdes den 20 januari 2011. Kongressalen tar 1 600 sittande, det finns 17 samlingslokaler i olika storlekar och en matsal med plats för 1 200 gäster.

Förpacka och sälja

Visit Karlstad som har till uppgift att ”förpacka och sälja Karlstad och regionen” driver CCC.

Visit Karlstad ägs till 49 procent av kommunen, näringslivet har de resterande aktierna. Av dem är fastighetsägaren KB Mötesplatsen, som in sin tur ägs av SPP Storebrand, samt Konsum Värmland och FBK de största ägarna.

Undvika konkurs

En anläggning av CCC:s storlek behöver en omsättning på över 50 miljoner för att gå runt. Det klarade man nätt och jämt det första året och nästan 2013. Förra året var tufft, då sjönk omsättningen till 38 miljoner.

Februari 2013 tvingades ägarna skjuta till 6,5 miljoner för att undvika en konkurs. Fastighetsägaren efterskänkte en hyresskuld på 5 miljoner och förändrade hyresvillkoren. I samband med det lämnade Folkets hus, Paper province och Visit members ägarkretsen.

Aldrig vinst

CCC har aldrig lämnat någon vinst. Underskotten har pendlat mellan 1 och 5 miljoner varje år.

Frågan är om det femte verksamhetsåret blir annorlunda.

– Det vågar jag inte säga. Förutsättningarna för det är i varje fall hyfsade med tanke på att april och maj månad har varit de bästa i företagets historia, säger Andes Knape.

I höst återvänder Moderaterna till CCC för ännu en partistämma i Karlstad och SKL håller också sin kongress här i höst. Bokningar som glädjer SKL:s förre ordförande Anders Knape (M), Visit Karlstad och CCC:s ordförande.

Bara lokalhållare

– Vi får fantastiska utvärderingar, säger han. Många av de som varit här tidigare återvänder för att de tycker att vi håller en bra kvalité.

– Och det ligger mycket i det som Lars Sätterberg säger. Att besöksnäringen tjänar mest på det vi gör. Vi är bara en lokalhållare.