2015-07-02 06:00

2015-07-02 06:00

Besökare trötta på förfallet

KARLSTAD: Skutbergets motionscenter

Många besökare klagar på det bristande underhållet på Skutberget. Sprickor i kaklet på motionscentrets duschar, en brygga i två delar och uppstickande plattor – mycket behöver åtgärdas. Men någon större renovering är inte planerad av kommunen eller hyresgästen First Camp.

Bo Fredriksson sitter vid poolkanten och vilar i solskenet. Han har varit stammis på Skutbergets motionscenter i ungefär 40 år. Och han märker att lokalerna börjar bli slitna:

– Jag ser ju att det börjar förfalla, säger han.

Många läsare har hört av sig till NWT och berättat om att de ledsnat på det bristande underhållet på och vid motionscentret. De berättar om sprickor i kakel och tak, en trasig brygga och fönster som behöver tätas. Och i poolen framför Bo Fredriksson har färgen lossnat från kanten och lagt sig i flagor i vattnet. Även från plåttaket ovanför lossnar stora bitar som samlas i badvattnet.

– De målade nyligen poolen, men redan nu lossnar färgen. Taket ska egentligen också målas, men nu är det för sent för säsongen, eftersom måsarna byggt bo, säger Liz Hjalmarsson, som arbetar på motionscentret.

Sprickor i kaklet

De flesta är överens om att mycket behöver göras på Skutberget. Såväl besökare som kommunen och hyresgästerna First Camp.

– Det finns självklart områden som vi vill göra mer på, vissa delar av helhetsintrycket kan bli bättre, men det är inget akut större arbete som vi ser det, säger Jesper Alfredsson, försäljnings- och marknadschef på First Camp.

I damernas omklädningsrum är det sprickor i taket och i kaklet vid duscharna. I herrbastun har kaklet lossnat från väggarna och trälisterna är avskavda.

– Vi gör underhållsjobb löpande, flera mindre saker är vi på gång med att åtgärda. På sistone har vi varit tvungna att fokusera mer på att ordna på campingen, säger Jesper Alfredsson.

Runt poolen behöver plattor läggas om, vissa sticker upp högt över marken och är lätta att snubbla på. Flera brunnar sitter så högt över marken att vattnet inte rinner ner. På vintern blir det isbanor på vissa ställen.

– Kanadagässen runt badplatsen är ett problem också, som kommunen borde göra någonting åt, säger besökaren Bo Fredriksson.

Begränsad budget

First Camp säger att de bland annat ska utreda om sprickorna i kaklet kräver en större renovering eller inte, något som kommunen i sådana fall skulle stå för kostnaden för. Kommunen äger byggnaden och har ansvaret för allt som hör till själva byggnaden. Men någon större renovering är inte planerad .

– Det är många fel som vi är medvetna om, men vi har begränsade resurser och hinner med allt i den takt vi skulle önska, säger Frida Wigenstam, fastighetsförvaltare på Karlstad kommun.

Farlig brygga

Något som behöver fixas snarast är bryggan vid motionscentret som gått i två delar. Spången har lossnat, och bräderna är skeva. Men vem som har ansvaret för bryggan är oklart. Kommunen menar att det är First Camp och på campingen har man hela tiden haft den motsatta uppfattningen:

– Vi är osäkra på bryggan, vi måste reda ut vem som har ansvar för den. Mycket kunskap gick förlorad i och med personalombyte, så vi är inte helt säkra på allting, säger Jesper Alfredsson.

Smultronställe

Liz Hjalmarsson har arbetat länge på Skutbergets motionscenter och önskar det bästa för anläggningen.

– Detta är ju Karlstads smultronställe, så man hoppas ju att de vill satsa på det.

Nästa bedömning över vad som behöver åtgärdas på motionscentret kommer att göras av kommunen i höst.

– Då går vi igenom vad som ska prioriteras. Några större underhållsarbeten gör vi på Skutberget inte i år, det är småsaker som ska lagas under sommaren, nytt kakel är beställt till herrbastun och vi håller på att se över om målningen av poolen ska reklameras, säger Frida Widenstam, fastighetsförvaltare på Karlstad kommun.

Översvämningstvist

Sedan tidigare pågår också en tvist mellan kommunen och First camp som handlar om de skador som orsakades av översvämningen förra sommaren. First camp krävde då kommunen på mångmiljonbelopp i skadestånd, eftersom de menar att skadorna orsakades på grund av stopp i trummor och diken som leder ner vatten till campingområdet. Ingen lösning är ännu nådd.

Bo Fredriksson sitter vid poolkanten och vilar i solskenet. Han har varit stammis på Skutbergets motionscenter i ungefär 40 år. Och han märker att lokalerna börjar bli slitna:

– Jag ser ju att det börjar förfalla, säger han.

Många läsare har hört av sig till NWT och berättat om att de ledsnat på det bristande underhållet på och vid motionscentret. De berättar om sprickor i kakel och tak, en trasig brygga och fönster som behöver tätas. Och i poolen framför Bo Fredriksson har färgen lossnat från kanten och lagt sig i flagor i vattnet. Även från plåttaket ovanför lossnar stora bitar som samlas i badvattnet.

– De målade nyligen poolen, men redan nu lossnar färgen. Taket ska egentligen också målas, men nu är det för sent för säsongen, eftersom måsarna byggt bo, säger Liz Hjalmarsson, som arbetar på motionscentret.

Sprickor i kaklet

De flesta är överens om att mycket behöver göras på Skutberget. Såväl besökare som kommunen och hyresgästerna First Camp.

– Det finns självklart områden som vi vill göra mer på, vissa delar av helhetsintrycket kan bli bättre, men det är inget akut större arbete som vi ser det, säger Jesper Alfredsson, försäljnings- och marknadschef på First Camp.

I damernas omklädningsrum är det sprickor i taket och i kaklet vid duscharna. I herrbastun har kaklet lossnat från väggarna och trälisterna är avskavda.

– Vi gör underhållsjobb löpande, flera mindre saker är vi på gång med att åtgärda. På sistone har vi varit tvungna att fokusera mer på att ordna på campingen, säger Jesper Alfredsson.

Runt poolen behöver plattor läggas om, vissa sticker upp högt över marken och är lätta att snubbla på. Flera brunnar sitter så högt över marken att vattnet inte rinner ner. På vintern blir det isbanor på vissa ställen.

– Kanadagässen runt badplatsen är ett problem också, som kommunen borde göra någonting åt, säger besökaren Bo Fredriksson.

Begränsad budget

First Camp säger att de bland annat ska utreda om sprickorna i kaklet kräver en större renovering eller inte, något som kommunen i sådana fall skulle stå för kostnaden för. Kommunen äger byggnaden och har ansvaret för allt som hör till själva byggnaden. Men någon större renovering är inte planerad .

– Det är många fel som vi är medvetna om, men vi har begränsade resurser och hinner med allt i den takt vi skulle önska, säger Frida Wigenstam, fastighetsförvaltare på Karlstad kommun.

Farlig brygga

Något som behöver fixas snarast är bryggan vid motionscentret som gått i två delar. Spången har lossnat, och bräderna är skeva. Men vem som har ansvaret för bryggan är oklart. Kommunen menar att det är First Camp och på campingen har man hela tiden haft den motsatta uppfattningen:

– Vi är osäkra på bryggan, vi måste reda ut vem som har ansvar för den. Mycket kunskap gick förlorad i och med personalombyte, så vi är inte helt säkra på allting, säger Jesper Alfredsson.

Smultronställe

Liz Hjalmarsson har arbetat länge på Skutbergets motionscenter och önskar det bästa för anläggningen.

– Detta är ju Karlstads smultronställe, så man hoppas ju att de vill satsa på det.

Nästa bedömning över vad som behöver åtgärdas på motionscentret kommer att göras av kommunen i höst.

– Då går vi igenom vad som ska prioriteras. Några större underhållsarbeten gör vi på Skutberget inte i år, det är småsaker som ska lagas under sommaren, nytt kakel är beställt till herrbastun och vi håller på att se över om målningen av poolen ska reklameras, säger Frida Widenstam, fastighetsförvaltare på Karlstad kommun.

Översvämningstvist

Sedan tidigare pågår också en tvist mellan kommunen och First camp som handlar om de skador som orsakades av översvämningen förra sommaren. First camp krävde då kommunen på mångmiljonbelopp i skadestånd, eftersom de menar att skadorna orsakades på grund av stopp i trummor och diken som leder ner vatten till campingområdet. Ingen lösning är ännu nådd.