2015-06-30 19:15

2015-06-30 19:15

Jordgubbskrig även i år

KARLSTAD: Värmlands bärproducenter i tuff konkurrens

Prisdumpning, svarthandel och orättvisor. NWT har tidigare rapporterat om tuffa tider för länets bärproducenter. Inför årets handel har flera myndigheter jobbat för skärpta regler. Men hur ser det egentligen ut när jordgubbssäsongen nu dragit i gång?

Fullskaligt jordgubbskrig pågick förra sommaren. Rekordmånga försäljare och dumpade priser gjorde det svårt för de värmländska bärproducenterna att konkurrera. Och inte verkar förutsättningarna vara jämnare i år.

– Det är ännu värre. Vissa säljer sina jordgubbar för 15 kronor per liter - något måste vara fel. Det går inte att konkurrera med. Hos svenska odlare ligger produktionskostnaderna på cirka 14 kronor - och då räknar jag inte ens med frakt, löner och hyror som butikerna tar ut där vi säljer. I nuläget känns det hopplöst, säger Dag Cederholm, odlare på Värmlandsbär i Rudskoga.

Saknar makt

Under vintern och våren arbetade teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun fram ett förslag på ny markupplåtelsepolicy som bland annat skulle begränsa både var och när jordgubbsförsäljning får bedrivas på kommunägd mark. I nämnden var det dock stopp eftersom andra delar av policyn behövde omarbetas.

– När förslaget föll tvingades vi godkänna de flesta ansökningarna inför sommaren. Det är dock något färre jordgubbsförsäljare på kommunägda marker i år, säger Lotta Lång trafiktekniker på Karlstads kommun.

Enligt Dag Cederholm på Värmlandsbär skulle restriktionerna ändå inte ha räckt till.

– Kommunen kan införa totalförbud men det hjälper ändå inte. Man saknar makt över privata fastighetsägare som kan hyra ut sin mark till vem som helst.

Strängare regler

Inte bara kommunen har försökt avhjälpa problemet. I syfte att skydda seriösa företagare mot orättvisa villkor trädde en utvidgning av kassaregisterlagen i kraft förra året.

– Skärpningen innebär att godkända kassaregister numer krävs även inom tillfällig torg- och marknadshandel. Den som inom dessa områden säljer varor och tjänster för 180 000 kronor per år och som tar emot betalning kontant eller via kort har krav på sig att föra kassaregister och erbjuda kunden kvitto, säger Conny Svensson, rikssamordnare för Skatteverkets kontroll av kontanthandel.

Sagt och gjort. I och med lagens utvidgning investerade länets bärproducenter i kassaregister. I Rudskoga behövdes exempelvis 50 stycken - ett till varje försäljningsställe. Den totala kostnaden för kalaset uppgick till cirka 500 000 kronor. Enligt Dag Cederholm på Värmlandsbär var det ett högt pris att betala.

– Skatteverket har ju än så länge inte genomfört en enda kontroll hos oss. Jag förstår inte vad de håller på med. De kanske har semester?

Försvarar sig

Skatteverket svarar på kritiken.

– Alla har inte semester samtidigt. Vi har 250 anställda som jobbar med oannonserade kontroller och har upptäckt många försäljare som inte sköter sig. Men vi är medvetna om att det finns fler, säger Conny Svensson.

Dag Cederholm på Värmlandsbär är uppgiven över situationen.

– Så länge inte alla jobbar efter samma spelregler är det svårt att konkurrera. Om vi skulle sälja våra egenproducerade gubbar för 15 kronor skulle vi gå i konkurs på en gång.

Fullskaligt jordgubbskrig pågick förra sommaren. Rekordmånga försäljare och dumpade priser gjorde det svårt för de värmländska bärproducenterna att konkurrera. Och inte verkar förutsättningarna vara jämnare i år.

– Det är ännu värre. Vissa säljer sina jordgubbar för 15 kronor per liter - något måste vara fel. Det går inte att konkurrera med. Hos svenska odlare ligger produktionskostnaderna på cirka 14 kronor - och då räknar jag inte ens med frakt, löner och hyror som butikerna tar ut där vi säljer. I nuläget känns det hopplöst, säger Dag Cederholm, odlare på Värmlandsbär i Rudskoga.

Saknar makt

Under vintern och våren arbetade teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun fram ett förslag på ny markupplåtelsepolicy som bland annat skulle begränsa både var och när jordgubbsförsäljning får bedrivas på kommunägd mark. I nämnden var det dock stopp eftersom andra delar av policyn behövde omarbetas.

– När förslaget föll tvingades vi godkänna de flesta ansökningarna inför sommaren. Det är dock något färre jordgubbsförsäljare på kommunägda marker i år, säger Lotta Lång trafiktekniker på Karlstads kommun.

Enligt Dag Cederholm på Värmlandsbär skulle restriktionerna ändå inte ha räckt till.

– Kommunen kan införa totalförbud men det hjälper ändå inte. Man saknar makt över privata fastighetsägare som kan hyra ut sin mark till vem som helst.

Strängare regler

Inte bara kommunen har försökt avhjälpa problemet. I syfte att skydda seriösa företagare mot orättvisa villkor trädde en utvidgning av kassaregisterlagen i kraft förra året.

– Skärpningen innebär att godkända kassaregister numer krävs även inom tillfällig torg- och marknadshandel. Den som inom dessa områden säljer varor och tjänster för 180 000 kronor per år och som tar emot betalning kontant eller via kort har krav på sig att föra kassaregister och erbjuda kunden kvitto, säger Conny Svensson, rikssamordnare för Skatteverkets kontroll av kontanthandel.

Sagt och gjort. I och med lagens utvidgning investerade länets bärproducenter i kassaregister. I Rudskoga behövdes exempelvis 50 stycken - ett till varje försäljningsställe. Den totala kostnaden för kalaset uppgick till cirka 500 000 kronor. Enligt Dag Cederholm på Värmlandsbär var det ett högt pris att betala.

– Skatteverket har ju än så länge inte genomfört en enda kontroll hos oss. Jag förstår inte vad de håller på med. De kanske har semester?

Försvarar sig

Skatteverket svarar på kritiken.

– Alla har inte semester samtidigt. Vi har 250 anställda som jobbar med oannonserade kontroller och har upptäckt många försäljare som inte sköter sig. Men vi är medvetna om att det finns fler, säger Conny Svensson.

Dag Cederholm på Värmlandsbär är uppgiven över situationen.

– Så länge inte alla jobbar efter samma spelregler är det svårt att konkurrera. Om vi skulle sälja våra egenproducerade gubbar för 15 kronor skulle vi gå i konkurs på en gång.