2015-06-29 13:43

2015-06-29 13:43

Trött efter sex månaders vandring

KARLSTAD: "Otroligt vad kroppen klarar av"

Efter 430 mil till fots genom Europa är Jonas Adenmark Thoreson, 25, hemma i Karlstad igen.
– Otroligt skönt! Jag är helt slut.

I början av januari startade Jonas Adenmark Thoreson sin vandring från Gibraltar till Karlstad. På måndagsförmiddagen kom han hem igen till familjen på Stockfallet.

– Hela kroppen är fruktansvärt trött, säger en glad men sliten Jonas Adenmark Thoreson utanför föräldrarnas hus på Stockfallet.

Spontan idé

Vandringen var en spontan idé. Han slutade sitt jobb i Gibraltar och fick för sig att gå hem till Sverige. Efter fem dagars förberedelser började han vandra. Vädret har bjudit på allt från snöstorm till ösregn. Han har i snitt gått 2,6 mil per dag. Packningen vägde 30 kilo.

Tältat i skogen

De flesta nätter har han tältat i skogen och han har gått vilse hur många gånger som helst. Men att ge upp var aldrig aktuellt.

– Absolut inte. Det har varit fantastiskt roligt. Jag har träffat så många människor. I Tyskland blev jag hembjuden till folk hela tiden. Sverige är faktiskt det enda stället där jag knackat på dörren och folk låtit bli att öppna!

Jonas Adenmark Thoreson har fått smak för äventyr.

– Jag funderar på att åka till Mongoliet och lära mig rida. Men först ska jag äta och titta på alla filmer och serier som jag missat.

Hans föräldrar och syster är glada – och lättade – över att han är hemma igen.

– Vi är jättestolta över honom, säger mamma Pia Adenmark.

Nu blir det fest.

– Vi har champagne på kylning, säger pappa Hasse Thoreson.

I början av januari startade Jonas Adenmark Thoreson sin vandring från Gibraltar till Karlstad. På måndagsförmiddagen kom han hem igen till familjen på Stockfallet.

– Hela kroppen är fruktansvärt trött, säger en glad men sliten Jonas Adenmark Thoreson utanför föräldrarnas hus på Stockfallet.

Spontan idé

Vandringen var en spontan idé. Han slutade sitt jobb i Gibraltar och fick för sig att gå hem till Sverige. Efter fem dagars förberedelser började han vandra. Vädret har bjudit på allt från snöstorm till ösregn. Han har i snitt gått 2,6 mil per dag. Packningen vägde 30 kilo.

Tältat i skogen

De flesta nätter har han tältat i skogen och han har gått vilse hur många gånger som helst. Men att ge upp var aldrig aktuellt.

– Absolut inte. Det har varit fantastiskt roligt. Jag har träffat så många människor. I Tyskland blev jag hembjuden till folk hela tiden. Sverige är faktiskt det enda stället där jag knackat på dörren och folk låtit bli att öppna!

Jonas Adenmark Thoreson har fått smak för äventyr.

– Jag funderar på att åka till Mongoliet och lära mig rida. Men först ska jag äta och titta på alla filmer och serier som jag missat.

Hans föräldrar och syster är glada – och lättade – över att han är hemma igen.

– Vi är jättestolta över honom, säger mamma Pia Adenmark.

Nu blir det fest.

– Vi har champagne på kylning, säger pappa Hasse Thoreson.