2015-06-24 17:11

2015-06-24 17:15

Minnespåse till föräldrar vars barn dör

KARLSTAD: Spädbarnsfonden informerar på förlossningen

450 barn dör sent i graviditeten varje år i Sverige.
På onsdagen överlämnade Spädbarnsfonden minnespåsar till personalen på förlossningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.
Påsarna är till för föräldrar som har förlorat sitt barn.

På förlossningen kramas barnmorskan Kobra Askari om länge av paret Maria Karlsson-Öhman och Johan Öhman från Karlstad. Återseendet är känslofyllt:

– Kobra räddade livet på oss när vi förlorade vår son Bosse sent i graviditeten 2011. När han hade dödsförklarats dröjde igångsättningen fem dygn. Vi är evigt tacksamma för allt stöd vi fick då, säger Maria Karlsson-Öhman. Paret är i dag länssamordnare för den ideella föreningen Spädbarnsfonden, som verkar för en bättre vård och livssituation för de som mister ett barn före födelsen eller under barnets första levnadsår.

Konkreta tips

– Minnespåsen som drabbade föräldrar ska få innehåller praktisk information, en nallebjörn, en minnesbok för barnet och en lista med konkreta tips på hur man kan ta tillvara den korta tiden med barnet. Till exempel att ta god tid på sig, klä barnet i egna kläder. Själva gjorde vi hand- och fotavtryck och tog en massa fotografier, men ångrar i dag att vi aldrig tog någon bild på oss tre tillsammans, säger Johan Öhman.

De beskriver hur vacker sonen Bosse var när han föddes, hur de hoppades in i det längsta att han ändå levde.

– Hakan föll ner och vi väntade på skriket. Men det kom förstås inte, säger Johan Öhman.

– Jag ville ha så mycket information som möjligt. Hur överlever man? Kan man någonsin skratta igen? Känslan av ensamhet var överväldigande. Informationen i minnespåsen är tänkt som ett stöd, att läsa igenom i lugn och ro när man är mogen för det, säger Maria Karlsson-Öhman, som hade nått vecka 30 när sparkarna i magen upphörde.

På förlossningen kramas barnmorskan Kobra Askari om länge av paret Maria Karlsson-Öhman och Johan Öhman från Karlstad. Återseendet är känslofyllt:

– Kobra räddade livet på oss när vi förlorade vår son Bosse sent i graviditeten 2011. När han hade dödsförklarats dröjde igångsättningen fem dygn. Vi är evigt tacksamma för allt stöd vi fick då, säger Maria Karlsson-Öhman. Paret är i dag länssamordnare för den ideella föreningen Spädbarnsfonden, som verkar för en bättre vård och livssituation för de som mister ett barn före födelsen eller under barnets första levnadsår.

Konkreta tips

– Minnespåsen som drabbade föräldrar ska få innehåller praktisk information, en nallebjörn, en minnesbok för barnet och en lista med konkreta tips på hur man kan ta tillvara den korta tiden med barnet. Till exempel att ta god tid på sig, klä barnet i egna kläder. Själva gjorde vi hand- och fotavtryck och tog en massa fotografier, men ångrar i dag att vi aldrig tog någon bild på oss tre tillsammans, säger Johan Öhman.

De beskriver hur vacker sonen Bosse var när han föddes, hur de hoppades in i det längsta att han ändå levde.

– Hakan föll ner och vi väntade på skriket. Men det kom förstås inte, säger Johan Öhman.

– Jag ville ha så mycket information som möjligt. Hur överlever man? Kan man någonsin skratta igen? Känslan av ensamhet var överväldigande. Informationen i minnespåsen är tänkt som ett stöd, att läsa igenom i lugn och ro när man är mogen för det, säger Maria Karlsson-Öhman, som hade nått vecka 30 när sparkarna i magen upphörde.