2015-06-15 22:20

2015-06-15 22:21

En väg in i böckernas värld

KARLSTAD: Projekt ska öka barns intresse för böcker

Både befintliga och blivande läslusar samlades på Karlstads stadsbibliotek när läsprojektet Sommarboken gick av stapeln under måndagen. På plats fanns också några av stadens största idrottsstjärnor för att berätta om boktips och vad läsning betyder för dem.

– När jag var yngre gillade jag böckerna om Sune och Bert. Det hände ofta att jag låg och skrattade för mig själv när jag skulle sova. Det här med att lägga sig i tid var inte alltid jättelätt, säger Karin Ullén, niometersspelare i handbollslaget IF Hellton.

Hellton-kaptenen var en av tre idrottsstjärnor som för dagen var på plats för att inspirera barnen till läsning. Tillsammans med lagkamraten Linda Johansson och Färjestads-legendaren Jörgen Jönsson sparkade de i gång läslustprojektet Sommarboken.

– Vi vill att barnen ska få upp ögonen för böckernas värld och upptäcka hur roligt det är att läsa. Det är en avkopplande sommaraktivitet och på köpet blir man bättre på att läsa, säger Christina Neu, barnbibliotikarie på Stadsbiblioteket.

Lär av läsning

Under sommaren ska de deltagande barnen läsa så många böcker de hinner. Och för den som redovisar och betygsätter sina lästa böcker väntar en belöning. Inte helt ologiskt i form av en bok.

Stadsbibliotekets barnavdelning var smockfull av lässugna barn och ungdomar som vill delta i projektet.

– Jag gillar att läsa. Man lär sig så mycket nya grejer. Pettson och Findus är bra, men min favorit är boken om Herr Grums, säger Elon Edgren, 7.

– När jag var yngre gillade jag böckerna om Sune och Bert. Det hände ofta att jag låg och skrattade för mig själv när jag skulle sova. Det här med att lägga sig i tid var inte alltid jättelätt, säger Karin Ullén, niometersspelare i handbollslaget IF Hellton.

Hellton-kaptenen var en av tre idrottsstjärnor som för dagen var på plats för att inspirera barnen till läsning. Tillsammans med lagkamraten Linda Johansson och Färjestads-legendaren Jörgen Jönsson sparkade de i gång läslustprojektet Sommarboken.

– Vi vill att barnen ska få upp ögonen för böckernas värld och upptäcka hur roligt det är att läsa. Det är en avkopplande sommaraktivitet och på köpet blir man bättre på att läsa, säger Christina Neu, barnbibliotikarie på Stadsbiblioteket.

Lär av läsning

Under sommaren ska de deltagande barnen läsa så många böcker de hinner. Och för den som redovisar och betygsätter sina lästa böcker väntar en belöning. Inte helt ologiskt i form av en bok.

Stadsbibliotekets barnavdelning var smockfull av lässugna barn och ungdomar som vill delta i projektet.

– Jag gillar att läsa. Man lär sig så mycket nya grejer. Pettson och Findus är bra, men min favorit är boken om Herr Grums, säger Elon Edgren, 7.