2015-06-05 12:54

2015-06-05 12:57

Prinsen av Lorenzburg talar ut

6 frågor till: Prins Freï av Lorenzburg

Hans Suveräna Höghet Prins Freï utropade på fredagen stadsdelen Lorensberg i Karlstad till det självständiga furstendömet Lorenzburg.

Är Lorensberg under ockupation?

– Nej, inte alls. Jag tänker mig att det här är en dubbelexponering där Lorenzburg är att betrakta som det sanna Lorensberg. De fysiska gränserna sammanfaller, men samtidigt är Lorenzburg en nation som är öppen för alla oavsett var de kommer ifrån och vilka de är.

Vad är Lorenzburg?

– En idénation som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. En fristad för udda fåglar, visionärer och medelsvenssons. En berättelse om den moderna monarkin som är öppen för alla – kom som du är.

– Nationen är en del i ett konstprojekt och jag söker deltagare som vill medverka i grundandet av en modern sagonation.

Du beskriver Lorenzburg som en nation för freaks, genier, queers, visionärer och andra – tror du att invånarna på Lorensberg känner igen sig?

– Ja, det tror jag. Jag har ju vuxit upp där och som jag minns det var det en härlig stadsdel med många skarpa hjärnor och kreativa genier.

– Jag tror absolut att de som bor i Lorensberg i dag mycket lätt kan glida över och bo lite i Lorenzburg titt som tätt och manifestera lite av sitt inre majestät.

Har kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) informerats om furstendömet?

– Det är jag inte säker på. Jag hoppas inte att han uppfattar det som en kränkning av något suveränt rum. Jag har ändå fått ett arbetsstipendium från Karlstads kommun på 40 000 kronor för konstnärligt arbete.

Vem är prins Freï?

– En person som vaknade en dag och tänkte att nu är det dags att sadla om. Jag har alltid gillat att arbeta med människor så jag skolade om mig till prins. Jag är från början koreograf och performancekonstnär. Numera även skribent och jag bor i Göteborg.

Vem är Frej Tiljander?

– En person som bleknar mer och mer. Men det finns en kärna kvar av en väldigt lekfull, ganska tramsig men också allvarsam och ganska filosofisk ung kille som ibland hade det lite kämpigt.

– Mycket av mitt konstnärskap och min personliga resa handlar om att manifestera det som är unikt och majestätiskt inom mig, precis som jag hoppas att alla andra också är kallade att göra.

Är Lorensberg under ockupation?

– Nej, inte alls. Jag tänker mig att det här är en dubbelexponering där Lorenzburg är att betrakta som det sanna Lorensberg. De fysiska gränserna sammanfaller, men samtidigt är Lorenzburg en nation som är öppen för alla oavsett var de kommer ifrån och vilka de är.

Vad är Lorenzburg?

– En idénation som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. En fristad för udda fåglar, visionärer och medelsvenssons. En berättelse om den moderna monarkin som är öppen för alla – kom som du är.

– Nationen är en del i ett konstprojekt och jag söker deltagare som vill medverka i grundandet av en modern sagonation.

Du beskriver Lorenzburg som en nation för freaks, genier, queers, visionärer och andra – tror du att invånarna på Lorensberg känner igen sig?

– Ja, det tror jag. Jag har ju vuxit upp där och som jag minns det var det en härlig stadsdel med många skarpa hjärnor och kreativa genier.

– Jag tror absolut att de som bor i Lorensberg i dag mycket lätt kan glida över och bo lite i Lorenzburg titt som tätt och manifestera lite av sitt inre majestät.

Har kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) informerats om furstendömet?

– Det är jag inte säker på. Jag hoppas inte att han uppfattar det som en kränkning av något suveränt rum. Jag har ändå fått ett arbetsstipendium från Karlstads kommun på 40 000 kronor för konstnärligt arbete.

Vem är prins Freï?

– En person som vaknade en dag och tänkte att nu är det dags att sadla om. Jag har alltid gillat att arbeta med människor så jag skolade om mig till prins. Jag är från början koreograf och performancekonstnär. Numera även skribent och jag bor i Göteborg.

Vem är Frej Tiljander?

– En person som bleknar mer och mer. Men det finns en kärna kvar av en väldigt lekfull, ganska tramsig men också allvarsam och ganska filosofisk ung kille som ibland hade det lite kämpigt.

– Mycket av mitt konstnärskap och min personliga resa handlar om att manifestera det som är unikt och majestätiskt inom mig, precis som jag hoppas att alla andra också är kallade att göra.