2015-06-04 06:00

2015-06-04 06:00

Mitt liv som juryproffs

KRÖNIKA

Imorgon fredag står jag där igen. Jag kan inte tacka nej. Jag VILL inte tacka nej. Jag är återigen med i en liten exklusiv jury. Och jag är omåttligt förtjust i det.

Den här gången, liksom många år tidigare dagen innan vår svenska nationaldag är det juryn till Svensktoppen nästa som gäller. Den som sänds live från en stor scen på Sandgrundsudden, med gott om publik i fint väder och liveband på scenen. De tävlande artisterna får poäng efter en fallande skala vinnaren går vidare till riksfinalen. Vi i juryn har halva makten.

Av någon anledning tycker jag inte det är särskilt svårt att ge omdömen, välja ut och rangordna. Jag litar på mitt omdöme. Det är i stället kittlande, oerhört roligt och lärorikt att vara med och få sätta sig in så många olika sammanhang jag annars aldrig skulle ha hört eller sett.

Jag blir ödmjuk inför all talang. För just den här juryn är långt ifrån den enda jag varit med i genom åren. Ofta handlar det om musik, men också foto, konst, presentationsteknik för forskare och påskbrev. Många andra, som inte ingår i en jury, kan klaga på den och ifrågasätta beslut. Men är man i den så är det ofta lätt och roligt, även om juryn alltid säger att det är svårt och väldigt jämnt mellan deltagarna. Och det ska man säga, marginalerna är små.

Jag hoppas jag får förtroendet att sitta i många fler jurys och paneler i mitt liv. Man skulle nog kunna säga att jag är ett riktigt juryproffs, i stället för styrelseproffs. Men till skillnad från dem får jag oftast inte en spänn.

Den här gången, liksom många år tidigare dagen innan vår svenska nationaldag är det juryn till Svensktoppen nästa som gäller. Den som sänds live från en stor scen på Sandgrundsudden, med gott om publik i fint väder och liveband på scenen. De tävlande artisterna får poäng efter en fallande skala vinnaren går vidare till riksfinalen. Vi i juryn har halva makten.

Av någon anledning tycker jag inte det är särskilt svårt att ge omdömen, välja ut och rangordna. Jag litar på mitt omdöme. Det är i stället kittlande, oerhört roligt och lärorikt att vara med och få sätta sig in så många olika sammanhang jag annars aldrig skulle ha hört eller sett.

Jag blir ödmjuk inför all talang. För just den här juryn är långt ifrån den enda jag varit med i genom åren. Ofta handlar det om musik, men också foto, konst, presentationsteknik för forskare och påskbrev. Många andra, som inte ingår i en jury, kan klaga på den och ifrågasätta beslut. Men är man i den så är det ofta lätt och roligt, även om juryn alltid säger att det är svårt och väldigt jämnt mellan deltagarna. Och det ska man säga, marginalerna är små.

Jag hoppas jag får förtroendet att sitta i många fler jurys och paneler i mitt liv. Man skulle nog kunna säga att jag är ett riktigt juryproffs, i stället för styrelseproffs. Men till skillnad från dem får jag oftast inte en spänn.