2015-05-24 18:36

2015-05-24 18:36

Värmland först ut för tv-amerikaner

KARLSTAD: Gripande historier och tävlingar i Allt för Sverige

När SVT-serien Allt för Sverige drar i gång sin femte säsong i höst finns två amerikaner med kopplingar till Åmål och Gräsmark med.
Och i lördags spelades första lagtävlingen in på Skutberget i Karlstad.

Solen skiner och Vänervattnet glittrar när de svenskättade amerikanerna i femte säsongen av Allt för Sverige kom till Skutberget i Karlstad på lördagen. På en vacker liten sandvik spelades första partävlingen in där ett pussel ska läggas. Innan hade deltagarna spelat in Svenska skolan med Anders Lundin på Stadshotellet.

Två dagar tidigare passerade deltagarna gränsen mellan Norge och Sverige för ett första besök i Stavnäs och Gräsmark. Och där från ett rött hus med vita knutar härstammar 46-åriga Karen Berg-Roylance från Utah.

– Det var den allra vackraste plats jag någonsin sett. Regnet strilade ner över skogen och jag skulle kunna flytta dit direkt. Det var svårt att lämna Gräsmark.

Från Texas kommer Charles Wassberg, som tävlar i par med frun Beverly. Hans släkt kommer från Åmål, som de också besökt.

– Farfar Karl-Oskar Wassberg kommer därifrån. Jag trodde Åmål skulle vara en mindre stad vid vattnet, och det var det. Väldigt vackert.

Programledaren tillika Filipstadsambassadören Anders Lundin är tagen av både Värmland och årets deltagare.

– För två år sedan träffade vi Håkan Loob i LLA, det var kul men besöket i Gräsmark slår det. Värmland är Sveriges vackraste landskap och har de finaste dialekterna. Årets deltagare är otroligt nyfikna och vetgiriga. Det säger jag varje år, men de här är vassast hittills.

Allt för Sverige sänds i SVT i oktober och först ut är alltså besöken i Värmland.

Solen skiner och Vänervattnet glittrar när de svenskättade amerikanerna i femte säsongen av Allt för Sverige kom till Skutberget i Karlstad på lördagen. På en vacker liten sandvik spelades första partävlingen in där ett pussel ska läggas. Innan hade deltagarna spelat in Svenska skolan med Anders Lundin på Stadshotellet.

Två dagar tidigare passerade deltagarna gränsen mellan Norge och Sverige för ett första besök i Stavnäs och Gräsmark. Och där från ett rött hus med vita knutar härstammar 46-åriga Karen Berg-Roylance från Utah.

– Det var den allra vackraste plats jag någonsin sett. Regnet strilade ner över skogen och jag skulle kunna flytta dit direkt. Det var svårt att lämna Gräsmark.

Från Texas kommer Charles Wassberg, som tävlar i par med frun Beverly. Hans släkt kommer från Åmål, som de också besökt.

– Farfar Karl-Oskar Wassberg kommer därifrån. Jag trodde Åmål skulle vara en mindre stad vid vattnet, och det var det. Väldigt vackert.

Programledaren tillika Filipstadsambassadören Anders Lundin är tagen av både Värmland och årets deltagare.

– För två år sedan träffade vi Håkan Loob i LLA, det var kul men besöket i Gräsmark slår det. Värmland är Sveriges vackraste landskap och har de finaste dialekterna. Årets deltagare är otroligt nyfikna och vetgiriga. Det säger jag varje år, men de här är vassast hittills.

Allt för Sverige sänds i SVT i oktober och först ut är alltså besöken i Värmland.