2015-05-24 17:18

2015-05-24 17:18

Mindre busåkning med bryggplats

KARLSTAD: Tillstånd dröjer för nystartad förening

Sommaren kommer och med den snabbåkande vattenskotrar i centrala Karlstad.
Med en förening och tillåten bana tror Hugo Wallquist att problemen minskar.

Fem knop, knappt tio kilometer i timmen, är högsta tillåtna hastighet på vatten i centrala Karlstad som Klarälven, Inre hamn och Mariebergsviken. En hastighet som knappt någon förare av vattenskoter eller jetski håller.

I drygt åtta år har bland andra racerföraren Janne Flash Nilsson byggt bojbanor i en vik av Vänern utanför Örsholmen i Karlstad. Där vill nu Hugo Wallquist, ordförande i nystartade föreningen Karlstad jetracing, bygga permanent brygga, sjösättningsramp och ombytesbås.

– Genom en förening kan busåkning i centrum säkert minska till viss del. Men det är segt. Tillstånd från kommunen och länsstyrelsen dröjer och säsongen är snart i full i gång. Det är konstigt eftersom jag tror de också vill minska anmälningarna av fortkörning i Klarälven, säger Hugo Wallquist.

I viken vid Örsholmen planerar Karlstads kommun för båtbryggor inom fem år.

– Och då vill de inte ha oss här antar jag. Men som det är just nu är det perfekt; ett stort industriområde där ingen störs av ljudet.

I vattenskoter och jetski kan man tävla i både banåkning och distansåkning. Framför allt vattenskotrar kommer upp i mycket höga hastigheter. Och det snabbt, från 0-100 kilometer i timmen på ett par sekunder.

– Vi har många som åker och intresset ökar hela tiden. Någonstans behöver vi vara för att träna, säger Huga Wallquist.

Fem knop, knappt tio kilometer i timmen, är högsta tillåtna hastighet på vatten i centrala Karlstad som Klarälven, Inre hamn och Mariebergsviken. En hastighet som knappt någon förare av vattenskoter eller jetski håller.

I drygt åtta år har bland andra racerföraren Janne Flash Nilsson byggt bojbanor i en vik av Vänern utanför Örsholmen i Karlstad. Där vill nu Hugo Wallquist, ordförande i nystartade föreningen Karlstad jetracing, bygga permanent brygga, sjösättningsramp och ombytesbås.

– Genom en förening kan busåkning i centrum säkert minska till viss del. Men det är segt. Tillstånd från kommunen och länsstyrelsen dröjer och säsongen är snart i full i gång. Det är konstigt eftersom jag tror de också vill minska anmälningarna av fortkörning i Klarälven, säger Hugo Wallquist.

I viken vid Örsholmen planerar Karlstads kommun för båtbryggor inom fem år.

– Och då vill de inte ha oss här antar jag. Men som det är just nu är det perfekt; ett stort industriområde där ingen störs av ljudet.

I vattenskoter och jetski kan man tävla i både banåkning och distansåkning. Framför allt vattenskotrar kommer upp i mycket höga hastigheter. Och det snabbt, från 0-100 kilometer i timmen på ett par sekunder.

– Vi har många som åker och intresset ökar hela tiden. Någonstans behöver vi vara för att träna, säger Huga Wallquist.