2015-05-16 18:06

2015-05-17 13:34

Stark utställning om kvinnovåldet

KARLSTAD: Invigdes på lördagen på Värmlands museum

Så många som en tredjedel av alla kvinnor i världen utsätts för någon typ av våld under deras livstid. På lördagen invigdes utställningen De som överlevde det dödliga våldet på Värmlands museum.
Det är en mycket stark berättelse om mänskligt lidande.

I ett 1,5 år reste journalisterna Karin Alfredsson och Kerstin Weigel samt fotografen Linda Forsell till tio länder runt om i världen, bland andra Sverige, för att skildra mäns våld mot kvinnor.

– Idén till projektet fick jag när hittade uppgiften att det är fler kvinnor i världen i åldrarna 15-44 år som dör och skadas av partnervåld och våldtäkter än som dör och skadas av cancer, säger Karin Alfredsson.

Utställningen visades för första gången på Galleri Kontrast i Stockholm i fjol och där upptäcktes den av Lars Sjöqvist och Marie Östblom från Värmlands museum. Via ett 80-tal gripande bilder av kvinnliga våldsoffer samt texter berättas de utsattas historier.

Visar sin makt

Det handlar bland annat om syraattacker, en form av hedersvåld i Pakistan, könsstympning i Egypten och systematiska våldtäkter i krigets Kongo.

– Det handlar hela tiden om att ta kontroll över kvinnorna. Männen vill helt enkelt visa sin makt. Trots att det är så mycket som skiljer mellan länderna är det ändå så mycket som är så lika, säger Karlin Alfredsson.

Invigningstalare på utställningen skulle ha varit Margot Wallström som i sin FN-roll lyckades driva igenom en resolution om sexuellt våld mot civila i konflikter. Hon fick dock förhinder och talade gjorde i stället journalisten Marika Griehsel som gjort en dokumentär om Wallströms resolution.

Ingen har straffats

– Ger man sig på kvinnorna så rasar hela samhället samman. Resolutionen ska se till att de som använder våldtäkt som vapen i krig ska straffas. Tyvärr har ännu ingen ställts till svar eller åtalats, säger hon.

För Karin Alfredsson var dokumentärresan som ledde till utställningen inte bara en tuff upplevelse.

– Den var även hoppingivande. Alla ville berätta om vad de har varit med om och det finns en väldig energi bland kvinnorna.

Utställningen pågår till och med den 11 oktober.

I ett 1,5 år reste journalisterna Karin Alfredsson och Kerstin Weigel samt fotografen Linda Forsell till tio länder runt om i världen, bland andra Sverige, för att skildra mäns våld mot kvinnor.

– Idén till projektet fick jag när hittade uppgiften att det är fler kvinnor i världen i åldrarna 15-44 år som dör och skadas av partnervåld och våldtäkter än som dör och skadas av cancer, säger Karin Alfredsson.

Utställningen visades för första gången på Galleri Kontrast i Stockholm i fjol och där upptäcktes den av Lars Sjöqvist och Marie Östblom från Värmlands museum. Via ett 80-tal gripande bilder av kvinnliga våldsoffer samt texter berättas de utsattas historier.

Visar sin makt

Det handlar bland annat om syraattacker, en form av hedersvåld i Pakistan, könsstympning i Egypten och systematiska våldtäkter i krigets Kongo.

– Det handlar hela tiden om att ta kontroll över kvinnorna. Männen vill helt enkelt visa sin makt. Trots att det är så mycket som skiljer mellan länderna är det ändå så mycket som är så lika, säger Karlin Alfredsson.

Invigningstalare på utställningen skulle ha varit Margot Wallström som i sin FN-roll lyckades driva igenom en resolution om sexuellt våld mot civila i konflikter. Hon fick dock förhinder och talade gjorde i stället journalisten Marika Griehsel som gjort en dokumentär om Wallströms resolution.

Ingen har straffats

– Ger man sig på kvinnorna så rasar hela samhället samman. Resolutionen ska se till att de som använder våldtäkt som vapen i krig ska straffas. Tyvärr har ännu ingen ställts till svar eller åtalats, säger hon.

För Karin Alfredsson var dokumentärresan som ledde till utställningen inte bara en tuff upplevelse.

– Den var även hoppingivande. Alla ville berätta om vad de har varit med om och det finns en väldig energi bland kvinnorna.

Utställningen pågår till och med den 11 oktober.