2015-04-13 20:04

2015-04-13 20:04

Karlstads arenor räcker inte till

KARLSTAD: Sundsta idrottshus är slitet och Colorama arena måste byggas ut

Brister. Både Hellton och Karlstad innebandy har avancerat till de högsta serierna. Men Idrottshuset är gammalt och slitet och det krävs dispens för spel i SSL i Colorama arena.
– Om Karlstad vill vara en stor idrottsstad gäller det för politikerna att följa upp på arenasidan, säger Per Dalebjer.

Han är distriktidrottschef på Värmlands idrottsförbund och konstaterar att det finns en hel del att göra för att förbättra Karlstads idrottsarenor. Samtidigt vill kommunen etablera Karlstad som den fjärde evenemangsstaden i landet.

– Det finns några toppmoderna arenor i stan, men samtidigt några väldigt gamla och slitna. Idrottshuset till exempel är inte alls uppdaterat till dagens krav, säger Per Dalebjer.

”Totalt undermåligt”

Där spelar Helltons handbollsdamer sina hemmamatcher och nu i kvalet mot Skånela var arenan fullsatt med 1 079 personer på läktarna. Men den har runt 40 år på nacken och är sliten.

– Parkettgolvet som vi spelar på är totalt undermåligt. Man trampar igenom det och spelarna får flisor i händerna när de kastar sig. Nu ska det dock äntligen bytas mot en plastmatta efter många års tjat, säger Peder Andersson, ungdoms- och utbildningsansvarig i Hellton.

Laget vill gärna spela kvar i Idrottshuset.

– Det är en härlig gryta, men det finns fler upprustningar att göra. Samtidigt är det svårt att få bra träningstider eftersom trycket på tider i idrottshuset är så stort. Behovet av fler fullstora sporthallar att träna i är enormt. Här ligger Karlstad långt efter jämförbara städer, säger Peder Andersson.

Kan få dispens

Även Karlstad innebandyförening har problem med sin hemmahall Colorama arena. I helgen sattes det nytt publikrekord med 876 personer under herrarnas kvalmatch, men den kapaciteten räcker inte i högsta serien SSL.

– Nej, förbundets krav är 1 000 sittplatser och i dag får vi in 700 sittande med extraläktare. Kan vi få till 800–850 kanske vi kan få dispens. Men då måste det byggas en liten läktare på ena kortsidan. – En ny läktare på andra långsidan kan inte byggas eftersom hallen inte kan utökas åt det hållet. Järnvägen ligger för nära, säger Michael Bergqvist, sportchef i Karlstad IBF.

Att flytta matcherna till Fröding arena vill man inte göra.

– Men för att få en tv-match där det krävs läktare på båda långsidorna kan vi tänka oss att lägga en herrmatch där uppe nästa säsong.

Per Dalebjer ser tillbaka på den gångna helgens framgångar för Karlstadsidrotten med stor glädje.

– Men om Karlstad vill vara en stor idrottsstad gäller det för politikerna att följa upp på arenasidan. Det är viktigt med ständigt uppdaterade arenaplaner där man gör en turordning för när de ska byggas, att det finns en pengadel medskickat till varje projekt och hur de ska förverkligas, säger han.

Distriktidrottschefen tror att politikerna är lite tagna på sängen över framför allt Helltons avancemang.

– De får nog sätta sig ner och tänka lite. Därför är det viktigt att man hela tiden kan ändra ordningen när nya arenor ska byggas.

Han är distriktidrottschef på Värmlands idrottsförbund och konstaterar att det finns en hel del att göra för att förbättra Karlstads idrottsarenor. Samtidigt vill kommunen etablera Karlstad som den fjärde evenemangsstaden i landet.

– Det finns några toppmoderna arenor i stan, men samtidigt några väldigt gamla och slitna. Idrottshuset till exempel är inte alls uppdaterat till dagens krav, säger Per Dalebjer.

”Totalt undermåligt”

Där spelar Helltons handbollsdamer sina hemmamatcher och nu i kvalet mot Skånela var arenan fullsatt med 1 079 personer på läktarna. Men den har runt 40 år på nacken och är sliten.

– Parkettgolvet som vi spelar på är totalt undermåligt. Man trampar igenom det och spelarna får flisor i händerna när de kastar sig. Nu ska det dock äntligen bytas mot en plastmatta efter många års tjat, säger Peder Andersson, ungdoms- och utbildningsansvarig i Hellton.

Laget vill gärna spela kvar i Idrottshuset.

– Det är en härlig gryta, men det finns fler upprustningar att göra. Samtidigt är det svårt att få bra träningstider eftersom trycket på tider i idrottshuset är så stort. Behovet av fler fullstora sporthallar att träna i är enormt. Här ligger Karlstad långt efter jämförbara städer, säger Peder Andersson.

Kan få dispens

Även Karlstad innebandyförening har problem med sin hemmahall Colorama arena. I helgen sattes det nytt publikrekord med 876 personer under herrarnas kvalmatch, men den kapaciteten räcker inte i högsta serien SSL.

– Nej, förbundets krav är 1 000 sittplatser och i dag får vi in 700 sittande med extraläktare. Kan vi få till 800–850 kanske vi kan få dispens. Men då måste det byggas en liten läktare på ena kortsidan. – En ny läktare på andra långsidan kan inte byggas eftersom hallen inte kan utökas åt det hållet. Järnvägen ligger för nära, säger Michael Bergqvist, sportchef i Karlstad IBF.

Att flytta matcherna till Fröding arena vill man inte göra.

– Men för att få en tv-match där det krävs läktare på båda långsidorna kan vi tänka oss att lägga en herrmatch där uppe nästa säsong.

Per Dalebjer ser tillbaka på den gångna helgens framgångar för Karlstadsidrotten med stor glädje.

– Men om Karlstad vill vara en stor idrottsstad gäller det för politikerna att följa upp på arenasidan. Det är viktigt med ständigt uppdaterade arenaplaner där man gör en turordning för när de ska byggas, att det finns en pengadel medskickat till varje projekt och hur de ska förverkligas, säger han.

Distriktidrottschefen tror att politikerna är lite tagna på sängen över framför allt Helltons avancemang.

– De får nog sätta sig ner och tänka lite. Därför är det viktigt att man hela tiden kan ändra ordningen när nya arenor ska byggas.