2015-04-13 21:59

2015-04-13 22:00

Här bökar tre små grisar

KARLSTAD: Föddes för tre månader sedan

Nu finns tre små namnlösa Linderödssvin på plats i Mariebergsskogen. De föddes i Småland för tre månader sedan och sedan i fredags eftermiddag fyller de ut tomrummet efter de grisar som inte längre finns kvar.

Det är många år sedan Lillskogen i Mariebergskogen hade kragbjörnar och apor i bur som sina främsta attraktioner. Numera är det husdjur av svenska lantraser som gäller och gärna då sådana som är utrotningshotade.

Dit hör Linderödssvin. Rasen har fått sitt namn efter Linderöd och Linderödsåsen i Skåne. De är tamgrisar men de är inte så hårt avlade som de flesta tamsvin. Många av vildsvinens beteenden, som annars har avlats bort, finns kvar hos dessa fläckiga grisar med litet olika grundfärg.

– De är duktiga på att böka runt i jorden på jakt efter något ätbart, säger Annika Lundström som är djurvårdare på Lillerudsgymnasiet.

Lillerudsgymnasiet

Det är Lillerudsgymnasiet som äger djuren i Mariebergsskogen och det är här skolan driver sin djurvårdsutbildning. Det är skolans elever som sköter om djuren och det är de som har satt nytt stängsel kring grishagen.

Det finns inte fler än 350 Linderödsgrisar kvar och det betyder att de är utrotningshotade. Sedan mer än 15 år tillbaka har Mariebergskogen och Lillerudsgymnasiet haft egen avel av dessa fläckiga grisar med hjälp av inlånade galtar.

I höstas blev det dock tomt i stallet och därför är de tre nya små grisarna efterlängtade. De kommer från Vaggeryd i Småland och är kastrerade galtar alla tre. Det blir alltså ingen avel men den kan nog komma senare.

Ännu inga namn

Astrid, Ronja och Madicken hette tre av skogens mest kända avelssuggor. De tre nya har ännu inga namn, inte ens nummer i öronmärkningen.

Det är många år sedan Lillskogen i Mariebergskogen hade kragbjörnar och apor i bur som sina främsta attraktioner. Numera är det husdjur av svenska lantraser som gäller och gärna då sådana som är utrotningshotade.

Dit hör Linderödssvin. Rasen har fått sitt namn efter Linderöd och Linderödsåsen i Skåne. De är tamgrisar men de är inte så hårt avlade som de flesta tamsvin. Många av vildsvinens beteenden, som annars har avlats bort, finns kvar hos dessa fläckiga grisar med litet olika grundfärg.

– De är duktiga på att böka runt i jorden på jakt efter något ätbart, säger Annika Lundström som är djurvårdare på Lillerudsgymnasiet.

Lillerudsgymnasiet

Det är Lillerudsgymnasiet som äger djuren i Mariebergsskogen och det är här skolan driver sin djurvårdsutbildning. Det är skolans elever som sköter om djuren och det är de som har satt nytt stängsel kring grishagen.

Det finns inte fler än 350 Linderödsgrisar kvar och det betyder att de är utrotningshotade. Sedan mer än 15 år tillbaka har Mariebergskogen och Lillerudsgymnasiet haft egen avel av dessa fläckiga grisar med hjälp av inlånade galtar.

I höstas blev det dock tomt i stallet och därför är de tre nya små grisarna efterlängtade. De kommer från Vaggeryd i Småland och är kastrerade galtar alla tre. Det blir alltså ingen avel men den kan nog komma senare.

Ännu inga namn

Astrid, Ronja och Madicken hette tre av skogens mest kända avelssuggor. De tre nya har ännu inga namn, inte ens nummer i öronmärkningen.