2015-04-09 06:00

2015-04-13 10:10

Här byggs stans nya mötesplats

KARLSTAD: Mercuriusgallerian invigs i april nästa år

Om ett år invigs den nya Mercuriusgallerian i centrala Karlstad. Nu, sju månader efter byggstarten, börjar byggnaden resa sig.
– Parkeringsgaraget är redan klart och till semestern har vi rest de två galleriavåningarna, de tre bostadsvåningarna och taket, säger platschefen Anders Lindh.

Den 50 meter höga byggkranen dominerar sedan några månader stadsbilden i Tingvallastaden. Den krävs för att Mercuriusgallerian ska verkligas.

Just nu arbetar ett 20-tal personer med projektet och man håller tidsplanen.

– Tanken var att påla för hela bygget, men efter ett tag upptäckte vi berg på delar tomten och kunde där bygga direkt på berget efter en del sprängning. Det försenade oss dock inte och tack vare den milda vintern har vi kunnat tjäna in några veckor, säger Anders Lindh från huvudentreprenören Byggbolaget.

Det första spadtaget togs i september och nu kommer galleriadelen av projektet att resa sig snabbt.

– Parkeringsgaraget som byggs för bostadsdelen är redan klart och till semestern har vi rest de två galleriavåningarna, de tre bostadsvåningarna och taket. Majoriteten av betongen är prefabricerade delar så byggnaden kommer att växa fram fort och det behövs för tidsplanen är tuff, säger Anders Lindh medan monteringen av håldäcket pågår.

Mycket glas

Det är mycket att tänka på för arbetarna som växer till 60–70 efter semestern.

– Framför allt när det gäller bygget av galleriadelen som får en speciell konstruktion med mycket öppna ytor i glas, glaskupoler med ljusinsläpp och bland annat med en stor glasfasad ut om Drottninggatan. Dessutom byggs ett gångstråk invändigt som ansluter till Arkaden och Stora torget.

– Samtidigt är logistiken en utmaning där nya leveranser av varor anländer varje dag till Drottninggatan. Därför är planeringen viktig och vi måste även tänka på att spärra av mot de förbipasserande där.

Under vecka 31 inleds bygget av de 51 hyresrätterna som ska uppföras längst in på tomten. Det handlar om två stycken fem våningar höga punkthus som ska stå klara sommaren 2016. Och i augusti börjar vi renovera Arkaden.

”Speciellt projekt”

– Totalt sett är detta ett väldigt speciellt projekt med tanke på läget mitt i stan där en gammal ödetomt äntligen bebyggs. För mig som Karlstadskille är det häftigt vara platschef för detta, säger Anders Lindh.

Projektchefen Sture Emanuelsson anser att Mercuriusgallerian kommer att betyda mycket för Karlstads centrum.

HM största hyresgästen

– Den gör att centrumhandeln utvecklas och blir ännu attraktivare. Det vinner alla på. Hennes & Mauritz öppnar en 3 000 kvadratmeter stor butik i två plan med hela sitt sortiment i form av kläder och inredning och vi fyller på med flera andra nya butiker och ett kafé.

– Intresset för att etablera sig i Mercuriusgallerian är stort och vi försöker hitta en rätt mix av affärskedjor till de olika lokalerna.

– Samtidigt är vi väldigt nöjda med den 900 kvadratmeter stora saluhallen och jobbar tillsammans med kommunen, Värmlands museum och länsstyrelsen med att hitta en bra och publik användning för gamla Wermlandsbankens flotta lokal. Där är det viktigt att bevara den fina utsmyckningen, säger Sture Emanuelsson.

Totalt blir det tolv butiker inklusive de upprustade i Arkaden och fem ingångar; från Drottninggatan, Västra Torggatan, Östra Torggatan samt två från Tingvallagatan, den ena via Wermlandsbanken.

– Invigningen är planerad till april nästa år, säger Sture Emanuelsson.

Den 50 meter höga byggkranen dominerar sedan några månader stadsbilden i Tingvallastaden. Den krävs för att Mercuriusgallerian ska verkligas.

Just nu arbetar ett 20-tal personer med projektet och man håller tidsplanen.

– Tanken var att påla för hela bygget, men efter ett tag upptäckte vi berg på delar tomten och kunde där bygga direkt på berget efter en del sprängning. Det försenade oss dock inte och tack vare den milda vintern har vi kunnat tjäna in några veckor, säger Anders Lindh från huvudentreprenören Byggbolaget.

Det första spadtaget togs i september och nu kommer galleriadelen av projektet att resa sig snabbt.

– Parkeringsgaraget som byggs för bostadsdelen är redan klart och till semestern har vi rest de två galleriavåningarna, de tre bostadsvåningarna och taket. Majoriteten av betongen är prefabricerade delar så byggnaden kommer att växa fram fort och det behövs för tidsplanen är tuff, säger Anders Lindh medan monteringen av håldäcket pågår.

Mycket glas

Det är mycket att tänka på för arbetarna som växer till 60–70 efter semestern.

– Framför allt när det gäller bygget av galleriadelen som får en speciell konstruktion med mycket öppna ytor i glas, glaskupoler med ljusinsläpp och bland annat med en stor glasfasad ut om Drottninggatan. Dessutom byggs ett gångstråk invändigt som ansluter till Arkaden och Stora torget.

– Samtidigt är logistiken en utmaning där nya leveranser av varor anländer varje dag till Drottninggatan. Därför är planeringen viktig och vi måste även tänka på att spärra av mot de förbipasserande där.

Under vecka 31 inleds bygget av de 51 hyresrätterna som ska uppföras längst in på tomten. Det handlar om två stycken fem våningar höga punkthus som ska stå klara sommaren 2016. Och i augusti börjar vi renovera Arkaden.

”Speciellt projekt”

– Totalt sett är detta ett väldigt speciellt projekt med tanke på läget mitt i stan där en gammal ödetomt äntligen bebyggs. För mig som Karlstadskille är det häftigt vara platschef för detta, säger Anders Lindh.

Projektchefen Sture Emanuelsson anser att Mercuriusgallerian kommer att betyda mycket för Karlstads centrum.

HM största hyresgästen

– Den gör att centrumhandeln utvecklas och blir ännu attraktivare. Det vinner alla på. Hennes & Mauritz öppnar en 3 000 kvadratmeter stor butik i två plan med hela sitt sortiment i form av kläder och inredning och vi fyller på med flera andra nya butiker och ett kafé.

– Intresset för att etablera sig i Mercuriusgallerian är stort och vi försöker hitta en rätt mix av affärskedjor till de olika lokalerna.

– Samtidigt är vi väldigt nöjda med den 900 kvadratmeter stora saluhallen och jobbar tillsammans med kommunen, Värmlands museum och länsstyrelsen med att hitta en bra och publik användning för gamla Wermlandsbankens flotta lokal. Där är det viktigt att bevara den fina utsmyckningen, säger Sture Emanuelsson.

Totalt blir det tolv butiker inklusive de upprustade i Arkaden och fem ingångar; från Drottninggatan, Västra Torggatan, Östra Torggatan samt två från Tingvallagatan, den ena via Wermlandsbanken.

– Invigningen är planerad till april nästa år, säger Sture Emanuelsson.