2015-03-25 11:56

2015-03-25 16:05

Fyra döms för bedrägerier mot Fortum

KARLSTAD: Mellanchef lurade sin arbetsgivare

(UPPDATERAD) Mellanschefen och hans kumpaner som svindlade Fortum på många miljoner kronor dömdes på onsdagen för grov ekonomisk brottslighet.

Det är fyra män från Karlstadstrakten i åldern 40-60 år som nu får sin dom, efter en mycket utdragen rättsprocess. Alla fyra har varit anställda hos Fortum eller hos företag som anlitats av Fortum.

Den huvudåtalade mannen får villkorlig dom och böter för två fall av grov trolöshet mot huvudman. Tre personer döms för medhjälp. Två av dem får villkorlig dom och böter, den tredje döms också till villkorlig dom men slipper böterna.

Värmlands tingsrätt motiverar de i sammanhanget lindriga påföljderna med att den rättsliga processen pågått så länge.

Sedan 2006

Fortum upptäckte bedrägerierna redan 2006. Den 18 oktober det året fick mellanchefen sparken, och brottsutredningen inleddes.

I januari 2010 greps han av polisen, och satt anhållen i två dygn. Han ska ha lurat sin arbetsgivare på minst sju miljoner kronor genom bluffakturor i samband med en kraftverksrenovering vid Dejeforsen.

Bluffakturor

Ett Kristinehamnsföretag, där två av mellanchefen medhjälpare arbetade, ansvarade för renoveringen. Medhjälparna skickade saltade och falska fakturor som mellanchefen själv godkände. Anställda hos Kristinehamnsföretaget utförde också arbeten på mellanchefens bostad och lät Fortum betala.

Bevisningen mot männen omfattade 7 000 sidor. De nekade till brott in i det sista men valde att erkänna strax innan rättegången inleddes. Tre av dem var dock oense med åklagaren om hur mycket pengar de lurat Fortum på.

Det är fyra män från Karlstadstrakten i åldern 40-60 år som nu får sin dom, efter en mycket utdragen rättsprocess. Alla fyra har varit anställda hos Fortum eller hos företag som anlitats av Fortum.

Den huvudåtalade mannen får villkorlig dom och böter för två fall av grov trolöshet mot huvudman. Tre personer döms för medhjälp. Två av dem får villkorlig dom och böter, den tredje döms också till villkorlig dom men slipper böterna.

Värmlands tingsrätt motiverar de i sammanhanget lindriga påföljderna med att den rättsliga processen pågått så länge.

Sedan 2006

Fortum upptäckte bedrägerierna redan 2006. Den 18 oktober det året fick mellanchefen sparken, och brottsutredningen inleddes.

I januari 2010 greps han av polisen, och satt anhållen i två dygn. Han ska ha lurat sin arbetsgivare på minst sju miljoner kronor genom bluffakturor i samband med en kraftverksrenovering vid Dejeforsen.

Bluffakturor

Ett Kristinehamnsföretag, där två av mellanchefen medhjälpare arbetade, ansvarade för renoveringen. Medhjälparna skickade saltade och falska fakturor som mellanchefen själv godkände. Anställda hos Kristinehamnsföretaget utförde också arbeten på mellanchefens bostad och lät Fortum betala.

Bevisningen mot männen omfattade 7 000 sidor. De nekade till brott in i det sista men valde att erkänna strax innan rättegången inleddes. Tre av dem var dock oense med åklagaren om hur mycket pengar de lurat Fortum på.