2015-03-24 21:21

2015-03-25 16:14

En klimatsmart tallrik skolmat, tack!

KARLSTAD: Vårrullar, sojastroganoff och stuvade svartrötter på menyn

Det är mer klimatsmart, eko och vego på menyn från förskola till gymnasium i Karlstads kommun den här veckan. I Sundstagymnasiets matsal ringlade köerna långa till morotsbiffar och ekobröd.

Att förändra en attityd och en vana går långsamt. Men det går. De politiska målen i Karlstads kommun är att 35 procent av råvarorna i kommunal verksamhet ska vara ekologisk innan året är slut. 2020 ska den siffran vara 50 procent.

– Vi har ökat till 23 procent ekologiskt redan nu så jag har goda förhoppningar om att vi kommer nå båda målen framöver. Vi ligger bra till, säger Alain Grenard, kostchef på Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning.

Den här veckan är två dagar helt vegetariska och alla dagar finns en genomgående tanke av klimatsmart och ekologiskt.

– Jag tror man måste börja försiktigt med en omställning. Innan alla elever och lärare förstår hur gott det är måste de smaka! Och för att göra det har vi kvar kötträtter de känner igen på menyn, fortsätter Alain Grenard.

På god väg

I köket tycker de att det är en rolig utmaning med vegetarisk och klimatsmart skolmat.

– Vi började med mer ekologiskt för två år sedan och har alltid ett vegetariskt alternativ varje dag. Det känns bara roligt att fortsätta på den här vägen. Även om det tar ett tag innan det är rotat i alla led, från upphandling med producenter till att det läggs på tallriken här. Vi köper ekologiskt kött från Kils slakteri och giftfria grönsaker från Greeks i Väse, säger kocken Nicklas Thorén.

Mer vego

Vid ett bord sitter Clara Persson och Karin Hultebring Wärmlund med sina klasskamrater. De valde morotsbiffar och stuvade svartrötter framför ugnsstekt torsk och pasta med bacon från dagens buffé.

– Dagar med bara vegetariskt är bäst! Det är jättegott och jättebra, säger Karin Hultebring Wärmlund.

Alain Grenard undrar om de tror att veg är en genusfråga. Om det är fler tjejer som äter veg än killar.

– Inte bara killar. Jag tror det är en allmän uppfattning att folk tror att det är mer protein i kött än i till exempel bönor och tror att de måste äta kött för att bli starka. Men det stämmer ju inte, säger Clara Persson och får medhåll av de andra.

Tvåårsplan

Att den här veckan behövs är de övertygade om. En klimatsmart vecka som krönts av Earth hour på lördag.

Men vad händer sen, när veckan är över?

Jo, det finns en plan.

– Vi håller på att anställa en projektledare som under två år ska arbeta med att öka inköpen av ekologiska/Krav-produkter, minska matsvinnet i både kök och skolrestauranger. Och informera föräldrar, elever och skolpersonal om nyttan i klimatsmarta val, säger Mats Eliasson, koststrateg på barn- och ungdomsförvaltningen.

White guide

– Med det vill vi visa att vi gör mycket för att förändra attityder, öka andelen eko, välja råvaror efter säsong, mer grönsaker framför kött och göra det från förskola till gymnasiet, fortsätter han.

Köerna ringlar långa till skolrestaurangen. Alla vi frågar tycker maten här är god och extra lyxigt är det med hembakat surdegsbröd på ekologiskt mjöl. En klisterlapp vid matbuffén vittnar om att fler gillar maten här. 2014 kom både Tingvalla och Sundstas skolrestauranger med i White guide Junior, ett riktigt kvalitetsmärke som höjer skolmatens status.

Att förändra en attityd och en vana går långsamt. Men det går. De politiska målen i Karlstads kommun är att 35 procent av råvarorna i kommunal verksamhet ska vara ekologisk innan året är slut. 2020 ska den siffran vara 50 procent.

– Vi har ökat till 23 procent ekologiskt redan nu så jag har goda förhoppningar om att vi kommer nå båda målen framöver. Vi ligger bra till, säger Alain Grenard, kostchef på Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning.

Den här veckan är två dagar helt vegetariska och alla dagar finns en genomgående tanke av klimatsmart och ekologiskt.

– Jag tror man måste börja försiktigt med en omställning. Innan alla elever och lärare förstår hur gott det är måste de smaka! Och för att göra det har vi kvar kötträtter de känner igen på menyn, fortsätter Alain Grenard.

På god väg

I köket tycker de att det är en rolig utmaning med vegetarisk och klimatsmart skolmat.

– Vi började med mer ekologiskt för två år sedan och har alltid ett vegetariskt alternativ varje dag. Det känns bara roligt att fortsätta på den här vägen. Även om det tar ett tag innan det är rotat i alla led, från upphandling med producenter till att det läggs på tallriken här. Vi köper ekologiskt kött från Kils slakteri och giftfria grönsaker från Greeks i Väse, säger kocken Nicklas Thorén.

Mer vego

Vid ett bord sitter Clara Persson och Karin Hultebring Wärmlund med sina klasskamrater. De valde morotsbiffar och stuvade svartrötter framför ugnsstekt torsk och pasta med bacon från dagens buffé.

– Dagar med bara vegetariskt är bäst! Det är jättegott och jättebra, säger Karin Hultebring Wärmlund.

Alain Grenard undrar om de tror att veg är en genusfråga. Om det är fler tjejer som äter veg än killar.

– Inte bara killar. Jag tror det är en allmän uppfattning att folk tror att det är mer protein i kött än i till exempel bönor och tror att de måste äta kött för att bli starka. Men det stämmer ju inte, säger Clara Persson och får medhåll av de andra.

Tvåårsplan

Att den här veckan behövs är de övertygade om. En klimatsmart vecka som krönts av Earth hour på lördag.

Men vad händer sen, när veckan är över?

Jo, det finns en plan.

– Vi håller på att anställa en projektledare som under två år ska arbeta med att öka inköpen av ekologiska/Krav-produkter, minska matsvinnet i både kök och skolrestauranger. Och informera föräldrar, elever och skolpersonal om nyttan i klimatsmarta val, säger Mats Eliasson, koststrateg på barn- och ungdomsförvaltningen.

White guide

– Med det vill vi visa att vi gör mycket för att förändra attityder, öka andelen eko, välja råvaror efter säsong, mer grönsaker framför kött och göra det från förskola till gymnasiet, fortsätter han.

Köerna ringlar långa till skolrestaurangen. Alla vi frågar tycker maten här är god och extra lyxigt är det med hembakat surdegsbröd på ekologiskt mjöl. En klisterlapp vid matbuffén vittnar om att fler gillar maten här. 2014 kom både Tingvalla och Sundstas skolrestauranger med i White guide Junior, ett riktigt kvalitetsmärke som höjer skolmatens status.

Earth hour 2015

Nu på lördag den 28 mars mellan 20.30-21.30 infaller Earth hour 2015.

Då uppmanar Världsnaturfonden, WWF, för nionde året i rad så många företag, kommuner och privatpersoner som möjligt att släcka ner alla lampor och skärmar.

Det för att ge en tydlig visuell signal till politikerna att fatta mer kraftfulla beslut i klimatfrågan.

Temat för i år är ”Earth hour älskar städer” med fokus på de fyra klimatvärstingarna: bilen, biffen, bostaden och börsen.

I Karlstad kommer Stora torget samt Västra och Östra Torggatorna att släckas ner och det kommer att sans, musik och tal från en scen på torget.

Hela programmet finns på karlstad.se

Redan i dag onsdag, mellan klockan 11-14, kan du träffa representanter från kommunen i Mitticity och ställa frågor om klimatsmart mat och resor.

Källa: WWF och Karlstads kommun