2015-03-11 13:01

2015-03-11 17:05

"Universitetet har fegat ur"

KARLSTAD: Lars Vilks om föreläsningen i Karlstad och att leva under hot

Han jämför universitetet med en kruka:
– De har fegat ur och de har inte skött det här bra.
Han ställer sig också fortfarande frågan:
– Vad har jag att be om ursäkt för?
NWT har fått en intervju med omdebatterade konstnären Lars Vilks.

Åtta år har gått sedan blyertsteckningarna föreställande den muslimske profeten Muhammed som rondellhund publicerades. Sedan dess har Lars Vilks liv förändrats radikalt. De senaste veckorna har han flyttat otaliga gånger och får inte avslöja var han för tillfället befinner sig.

– Jag har hemlig adress och släpar med mina saker. Man får göra så gott man kan. Lyckligtvis har jag en enkel målarstudio som är flyttbar och datorn kan jag använda var som helst.

På måndag föreläser han i Karlstad, men först efter att föreläsningen fått flyttas. Lars Vilks är kritisk mot Karlstads universitets agerande:

– De har fegat ur och de har inte skött det här bra. Polisen säger sig inte ha några problem med säkerheten kring föreläsningen, men när universitetet känner att det skapar olägenheter väljer man att fladdra kring sina motiv och försöker blir av med problemen – trots att en professionell bedömning har gjorts.

Säljer målning

För att få in pengar till arrangerande Utrikespolitiska föreningen har han valt att lägga ut en specialgjord målning till försäljning.

– Jag vill dra mitt strå till stacken till förmån för studenterna. Målningen, 2 Girls övervinner en kruka, föreställer ordförande och sekretare i Utrikespolitiska föreningen intill en kruka. Krukan föreställer universitetet som fegat ur.

Vid lunchtid på onsdagen var budgivningen uppe i 13 000 kronor. Föreningen behöver omkring 27 000 kronor för att kunna genomföra föreläsningen.

Han jämför universitetets agerande med sin föreläsning i Linköping, där temat var detsamma som i Karlstad.

– Det var inga problem där, man tog det här lugnt och stilla. I Sverige finns nu en helt annan medvetenhet och jag anser att de som vill se mig kan känna sig lugna och trygga.

Hur känns det att komma tillbaka till Karlstad?

– På den tiden hade man inte alls samma kontroll som i dag. Sedan var det ju vänligt av dem att använda mjukare angreppsvapen, säger Lars Vilks och syftar på äggkastningen som avbröt hans föreläsning i Aula Magna 2012.

– Jag hoppas kunna tala om programmet och även svara på en del frågor. I Linköping blev dialogen väldigt bra och omfattande.

Vad ska du prata om i Karlstad?

– Jag ska prata om yttrandefrihetsfrågor. Var går gränsen? Vem gör gränsdragningen? Som jag ser det har det blivit en allt mer publicistisk gränsdragning; givetvis kan man skriva vad man vill på en hemsida eller en blogg, men för att det ska få spridning krävs publicitet.

Hur mår du efter allt som hänt?

– Det är väl så besynnerligt att jag tyvärr vant mig. Vad gäller Köpenhamn togs jag därifrån och först flera timmar senare följde jag utvecklingen på tv och fick klart för mig vad som hänt. Det är klart att det är tragiskt och dystert att attacker med mord ska vara en följd av yttrandefriheten.

– Och allt handlar om historien från 2007. Jag får ofta höra att jag borde be om ursäkt, som för att ställa att till rätta, men det är för sent.

Har du tänkt tanken att faktiskt be om ursäkt?

– Det skulle inte ha någon effekt. Och vad har jag att be om ursäkt för? Felet ligger hos dem som brukar hot och våld.

Vilka konsekvenser får din syn på yttrandefriheten för dig personligen?

– Det ser väldigt dyster ut. Människor är rädda. Uppdrag som föreläsare i min roll som konstkritiker har ställts in, nu vill man höra om min syn på yttrandefrihet.

– Personer jag känner väl är rädda för att ha kontakt med mig, de känner sig som objekt i sig – vilket är ren fantasi. Det är jag, eller de som publicerar det jag står för, som har varit måltavlor.

Är det avståndstagandet från vänner som är det jobbigaste?

– Ja, jo, det tycker jag. Även om de framför det på ett vänligt sätt.

Åtta år har gått sedan blyertsteckningarna föreställande den muslimske profeten Muhammed som rondellhund publicerades. Sedan dess har Lars Vilks liv förändrats radikalt. De senaste veckorna har han flyttat otaliga gånger och får inte avslöja var han för tillfället befinner sig.

– Jag har hemlig adress och släpar med mina saker. Man får göra så gott man kan. Lyckligtvis har jag en enkel målarstudio som är flyttbar och datorn kan jag använda var som helst.

På måndag föreläser han i Karlstad, men först efter att föreläsningen fått flyttas. Lars Vilks är kritisk mot Karlstads universitets agerande:

– De har fegat ur och de har inte skött det här bra. Polisen säger sig inte ha några problem med säkerheten kring föreläsningen, men när universitetet känner att det skapar olägenheter väljer man att fladdra kring sina motiv och försöker blir av med problemen – trots att en professionell bedömning har gjorts.

Säljer målning

För att få in pengar till arrangerande Utrikespolitiska föreningen har han valt att lägga ut en specialgjord målning till försäljning.

– Jag vill dra mitt strå till stacken till förmån för studenterna. Målningen, 2 Girls övervinner en kruka, föreställer ordförande och sekretare i Utrikespolitiska föreningen intill en kruka. Krukan föreställer universitetet som fegat ur.

Vid lunchtid på onsdagen var budgivningen uppe i 13 000 kronor. Föreningen behöver omkring 27 000 kronor för att kunna genomföra föreläsningen.

Han jämför universitetets agerande med sin föreläsning i Linköping, där temat var detsamma som i Karlstad.

– Det var inga problem där, man tog det här lugnt och stilla. I Sverige finns nu en helt annan medvetenhet och jag anser att de som vill se mig kan känna sig lugna och trygga.

Hur känns det att komma tillbaka till Karlstad?

– På den tiden hade man inte alls samma kontroll som i dag. Sedan var det ju vänligt av dem att använda mjukare angreppsvapen, säger Lars Vilks och syftar på äggkastningen som avbröt hans föreläsning i Aula Magna 2012.

– Jag hoppas kunna tala om programmet och även svara på en del frågor. I Linköping blev dialogen väldigt bra och omfattande.

Vad ska du prata om i Karlstad?

– Jag ska prata om yttrandefrihetsfrågor. Var går gränsen? Vem gör gränsdragningen? Som jag ser det har det blivit en allt mer publicistisk gränsdragning; givetvis kan man skriva vad man vill på en hemsida eller en blogg, men för att det ska få spridning krävs publicitet.

Hur mår du efter allt som hänt?

– Det är väl så besynnerligt att jag tyvärr vant mig. Vad gäller Köpenhamn togs jag därifrån och först flera timmar senare följde jag utvecklingen på tv och fick klart för mig vad som hänt. Det är klart att det är tragiskt och dystert att attacker med mord ska vara en följd av yttrandefriheten.

– Och allt handlar om historien från 2007. Jag får ofta höra att jag borde be om ursäkt, som för att ställa att till rätta, men det är för sent.

Har du tänkt tanken att faktiskt be om ursäkt?

– Det skulle inte ha någon effekt. Och vad har jag att be om ursäkt för? Felet ligger hos dem som brukar hot och våld.

Vilka konsekvenser får din syn på yttrandefriheten för dig personligen?

– Det ser väldigt dyster ut. Människor är rädda. Uppdrag som föreläsare i min roll som konstkritiker har ställts in, nu vill man höra om min syn på yttrandefrihet.

– Personer jag känner väl är rädda för att ha kontakt med mig, de känner sig som objekt i sig – vilket är ren fantasi. Det är jag, eller de som publicerar det jag står för, som har varit måltavlor.

Är det avståndstagandet från vänner som är det jobbigaste?

– Ja, jo, det tycker jag. Även om de framför det på ett vänligt sätt.

Känd över hela världen

Lars Vilks föddes i Helsingborg 1946. Han är bland mycket annat konstnär, målare, konstkritiker författare och debattör.

Vilks blev känd över hela världen 2007 då Tälleruds hembygdgård i Alster ordnade en utställning på temat hundar. Konstnären skickade in bidraget ”Profeten M som rondellhund”; en teckning i blyerts som föreställer den muslimske profeten Muhammed som rondellhund.

Sedan dess har Lars Vilks utsatts för en rad hot och attacker.

2010 utsattes konstnärens hem för en mordbrand. Vilks var inte hemma vid tillfället. Två män dömdes fängelse för försök till mordbrand.

Senast Lars Vilks besökte Karlstads universitet var för tre år sedan. Föreläsningen fick avbrytas efter 20 minuter sedan Lars Vilks plötsligt attackerats med ägg och Vilks vakter kastat sig emellan.

Av allt att döma var Vilks en av måltavlorna i terrorattackerna i Köpenhamn, Lars Vilks har sedan dess bott på hemlig ort.