2015-03-08 18:15

2015-03-08 18:15

Positiv trots motgångar

KARLSTAD: Louise Hoffsten: "Kärleken gjorde att vi orkade"

Trots att sångerskan Louise Hoffsten har fått många törnar i livet har hon rest sig varje gång. I ett samtal med biskop Esbjörn Hagberg under Livet värt att leva berättade hon om sina erfarenheter.
– Jag har vägrat göra mig till ett offer. I stället har jag försökt se det ljusa i livet.

Nyligen släppte Louise Hoffsten boken En näve grus där hon berättar om livet efter beskedet för 20 år sedan att hon hade drabbats av sjukdomen ms. Det är inte enda motgången hon har upplevt.

Fick cancerbesked

– Dagen innan jag och min man Dan skulle gifta oss fick han beskedet att han hade fått cancer. Och då hade vi nyligen fått vår son Adrian efter mitt beslut att våga skaffa barn trots min sjukdom.

– Detta eftersom jag hade en så stark man vid min sida, berättade Louise Hoffsten för Esbjörn Hagberg under lördagens möte i Mitticity.

Läget var kaotiskt, men livet måste ändå gå vidare.

– Vi var tvungna att kämpa, vi hade inget val. Det var kärleken till varandra och till vår lilla son som gjorde att vi orkade, sade Louise Hoffsten.

Positiv livssyn

Under de här åren har hon lärt sig att leva med sin kroniska sjukdom och är fortfarande aktiv som sångerska och på alla andra plan i livet. Och trots allt har hon en positiv livssyn.

– Jag har vägrat göra mig till ett offer. Jag vill verkligen inte vara det. I stället har jag försökt se det ljusa och glada i livet. I början var jag väldigt arg över att just jag hade fått ms, men sedan har jag tänkt ”varför skulle inte jag drabbas?”.

För att må bättre går Louise bland annat på rehabcenter. Hon har även flera andra knep för känna sig friskare.

Är som livet

– Jag simmar eftersom jag inte längre orkar springa, träffar härliga vänner, går på teater, lyssnar på musik och umgås med min son. Och så sjunger jag ju, gärna blues. Blues är lite som livet; det skaver lite, är inte helt perfekt.

Lördagen var sista dagen för Svenska kyrkans temavecka Livet värt att leva, den femte i ordningen. I år har 43 programpunkter på över 30 platser genomförts i Värmland och Dalsland.

– Några av höjdpunkterna var mötena med Geir Lippestad som drivs så starkt av sina värderingar och Pamela Andersson och Louise Hoffsten som är så starka trots sina sjukdomar. Idén till veckan har varit att flytta ut samtal som berör till en offentlig arena, säger Esbjörn Hagberg.

Nyligen släppte Louise Hoffsten boken En näve grus där hon berättar om livet efter beskedet för 20 år sedan att hon hade drabbats av sjukdomen ms. Det är inte enda motgången hon har upplevt.

Fick cancerbesked

– Dagen innan jag och min man Dan skulle gifta oss fick han beskedet att han hade fått cancer. Och då hade vi nyligen fått vår son Adrian efter mitt beslut att våga skaffa barn trots min sjukdom.

– Detta eftersom jag hade en så stark man vid min sida, berättade Louise Hoffsten för Esbjörn Hagberg under lördagens möte i Mitticity.

Läget var kaotiskt, men livet måste ändå gå vidare.

– Vi var tvungna att kämpa, vi hade inget val. Det var kärleken till varandra och till vår lilla son som gjorde att vi orkade, sade Louise Hoffsten.

Positiv livssyn

Under de här åren har hon lärt sig att leva med sin kroniska sjukdom och är fortfarande aktiv som sångerska och på alla andra plan i livet. Och trots allt har hon en positiv livssyn.

– Jag har vägrat göra mig till ett offer. Jag vill verkligen inte vara det. I stället har jag försökt se det ljusa och glada i livet. I början var jag väldigt arg över att just jag hade fått ms, men sedan har jag tänkt ”varför skulle inte jag drabbas?”.

För att må bättre går Louise bland annat på rehabcenter. Hon har även flera andra knep för känna sig friskare.

Är som livet

– Jag simmar eftersom jag inte längre orkar springa, träffar härliga vänner, går på teater, lyssnar på musik och umgås med min son. Och så sjunger jag ju, gärna blues. Blues är lite som livet; det skaver lite, är inte helt perfekt.

Lördagen var sista dagen för Svenska kyrkans temavecka Livet värt att leva, den femte i ordningen. I år har 43 programpunkter på över 30 platser genomförts i Värmland och Dalsland.

– Några av höjdpunkterna var mötena med Geir Lippestad som drivs så starkt av sina värderingar och Pamela Andersson och Louise Hoffsten som är så starka trots sina sjukdomar. Idén till veckan har varit att flytta ut samtal som berör till en offentlig arena, säger Esbjörn Hagberg.