2015-02-27 06:00

2015-02-27 14:12

Vill visa upp hemligt berg

KARLSTAD: Svinbäcksberget kan bli ett besöksmål

Svinbäcksberget som förr var Karlstads mest hemliga plats kan komma att öppnas för visningar. I alla fall om Brigadmuseet får som de vill.
– Här finns en av landets mest bevarade ledningscentraler och vi vill berätta om den och kalla kriget och vet att intresset för berget är stort.

Det säger Brigadmuseets chef Björn Tomtlund. Länge var Svinbäcksberget mitt i Karlstad ett ställe dit ytterst få släpptes in. Härifrån skulle staden styras av civilförsvarsstaben i händelse av krig och lokalen var hemligt.

Efter att de sista förbanden lämnade Värmland för tio år sedan har man slutat använda ledningscentralen, men nu vill Brigadmuseet att berget ska bli en filial till museet. Därför har man vänt sig till bergets ägare Karlstads kommun med önskemålet.

– Vi anser att detta är en unik plats som bör visas upp för folk. Här finns en av landets mest bevarade ledningscentraler och vi vill berätta om den och kalla kriget.

500 i kö

– Vi vet att intresset för berget är stort. För två år sedan stod 500 personer i kö när vi anordnade en visning, säger Björn Tomtlund.

Brigadmuseet vill att den 750 kvadratmeter stora anläggningen som stod färdig 1954 återställs i ursprungligt skick.

– Väldigt mycket är intakt och allt fungerar. Det är bara ventilationen som behöver förbättras. Vi vill genomföra guidning med maximalt 20 personer åt gången och komplettera med filmvisning och en föreläsning.

– Detta kan bli en äventyrsupplevelse för både små och stora. Berget är självförsörjande när det gäller el- och vattenproduktion och här skulle nyckelpersoner kunna stanna i en månad efter exempelvis en kärnvapenattack.

– På det första planet finns bland annat den stora ledningscentralen och en trappa upp ett helt bevarat logement med 43 platser och en matsal med kök, säger Björn Tomtlund.

Ska diskutera

På kommunen tycker man att idén att nyttja berget som besöksmål är intressant.

– Den är jättespännande. Vi ska diskutera detta och återkomma med ett svar om ungefär en månad. Vi måste även diskutera hyra för lokalerna och eventuella bidrag för driften, säger Leif Gustafsson som är fastighetsansvarig.

Det säger Brigadmuseets chef Björn Tomtlund. Länge var Svinbäcksberget mitt i Karlstad ett ställe dit ytterst få släpptes in. Härifrån skulle staden styras av civilförsvarsstaben i händelse av krig och lokalen var hemligt.

Efter att de sista förbanden lämnade Värmland för tio år sedan har man slutat använda ledningscentralen, men nu vill Brigadmuseet att berget ska bli en filial till museet. Därför har man vänt sig till bergets ägare Karlstads kommun med önskemålet.

– Vi anser att detta är en unik plats som bör visas upp för folk. Här finns en av landets mest bevarade ledningscentraler och vi vill berätta om den och kalla kriget.

500 i kö

– Vi vet att intresset för berget är stort. För två år sedan stod 500 personer i kö när vi anordnade en visning, säger Björn Tomtlund.

Brigadmuseet vill att den 750 kvadratmeter stora anläggningen som stod färdig 1954 återställs i ursprungligt skick.

– Väldigt mycket är intakt och allt fungerar. Det är bara ventilationen som behöver förbättras. Vi vill genomföra guidning med maximalt 20 personer åt gången och komplettera med filmvisning och en föreläsning.

– Detta kan bli en äventyrsupplevelse för både små och stora. Berget är självförsörjande när det gäller el- och vattenproduktion och här skulle nyckelpersoner kunna stanna i en månad efter exempelvis en kärnvapenattack.

– På det första planet finns bland annat den stora ledningscentralen och en trappa upp ett helt bevarat logement med 43 platser och en matsal med kök, säger Björn Tomtlund.

Ska diskutera

På kommunen tycker man att idén att nyttja berget som besöksmål är intressant.

– Den är jättespännande. Vi ska diskutera detta och återkomma med ett svar om ungefär en månad. Vi måste även diskutera hyra för lokalerna och eventuella bidrag för driften, säger Leif Gustafsson som är fastighetsansvarig.