2015-02-27 09:44

2015-02-27 16:57

Lars Vilks avbokad från universitetet

KARLSTAD: "Vi kan inte garantera säkerheten"

Konstnären Lars Vilks har avbokats från en planerad föreläsning på Karlstads universitet.
– Vi kan inte garantera säkerheten, säger universitetets säkerhetssamordnare Jan Gambring.

Den 17 mars skulle Lars Vilks hålla en föreläsning i aulan på Karlstads universitet, bokningen gjordes av Utrikespolitiska föreningen.

Men på torsdagen beslutade universitetet att ställa in föreläsningen:

– Det stämmer. Bokningen gjordes den 16 februari, bara några dagar efter attackerna i Köpenhamn. Vi har haft överläggningar och kommit fram till att vi inte kan garantera säkerheten i lokalen, det handlar alltså inte om innehållet i föreläsningen, säger Jan Gambring.

– Som jag förstått det var detta Lars Vilks första framträdande efter händelserna i Köpenhamn.

”Samlad bedömning”

Lars Vilks skrev själv om avbokningen på sin hemsida, natten till fredagen:

”Jag fick tidigare idag (eller rättare sagt igår) besked om att Universitetet i Karlstad inte längre ville genomföra den planerade föreläsningen för Utrikespolitiska Föreningen. Säkerhetsskäl, säger man. Vad jag vet är det inte polisens uppfattning utan rektorns egna spekulationer. Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld. Det kan också finnas andra skäl.”

Men enligt Jan Gambring skedde överläggningarna i samråd med både rektorn och polisen i Värmland (läs mer här):

– Vi har gjort en samlad bedömning av säkerheten och det är inte arrangemanget i sig det handlar om, utan säkerheten i lokalen.

Kastade ägg

Senast Lars Vilks besökte Karlstads universitet var för nästan exakt tre år sedan. Föreläsningen i Aula Magna fick dock avbrytas efter 20 minuter sedan Lars Vilks plötsligt attackerats med ägg och Vilks vakter kastat sig emellan.

Bakgrunden till hoten mot Lars Vilks tog sin början 2007 då Tälleruds hembygdgård i Alster ordnade en utställning på temat hundar. Lars Vilks skickade in bidraget ”Profeten M som rondellhund”; en teckning i blyerts som föreställer den muslimske profeten Muhammed som rondellhund.

Har lämnat sitt hus

Det mesta tyder på att Lars Vilks var en av måltavlorna i terrorattackerna i Köpenhamn, kort efter attentaten tvingades Lars Vilks lämna sitt hus utanför Nyhamn och han har bott på hemlig ort.

NWT har sökt Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet, för en kommentar till avbokningen av Lars Vilks. Bergenheim låter hälsa att hon inte har några kommentarer, utan hänvisar till universitetes säkerhetssamordnare Jan Gambring.

Den 17 mars skulle Lars Vilks hålla en föreläsning i aulan på Karlstads universitet, bokningen gjordes av Utrikespolitiska föreningen.

Men på torsdagen beslutade universitetet att ställa in föreläsningen:

– Det stämmer. Bokningen gjordes den 16 februari, bara några dagar efter attackerna i Köpenhamn. Vi har haft överläggningar och kommit fram till att vi inte kan garantera säkerheten i lokalen, det handlar alltså inte om innehållet i föreläsningen, säger Jan Gambring.

– Som jag förstått det var detta Lars Vilks första framträdande efter händelserna i Köpenhamn.

”Samlad bedömning”

Lars Vilks skrev själv om avbokningen på sin hemsida, natten till fredagen:

”Jag fick tidigare idag (eller rättare sagt igår) besked om att Universitetet i Karlstad inte längre ville genomföra den planerade föreläsningen för Utrikespolitiska Föreningen. Säkerhetsskäl, säger man. Vad jag vet är det inte polisens uppfattning utan rektorns egna spekulationer. Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld. Det kan också finnas andra skäl.”

Men enligt Jan Gambring skedde överläggningarna i samråd med både rektorn och polisen i Värmland (läs mer här):

– Vi har gjort en samlad bedömning av säkerheten och det är inte arrangemanget i sig det handlar om, utan säkerheten i lokalen.

Kastade ägg

Senast Lars Vilks besökte Karlstads universitet var för nästan exakt tre år sedan. Föreläsningen i Aula Magna fick dock avbrytas efter 20 minuter sedan Lars Vilks plötsligt attackerats med ägg och Vilks vakter kastat sig emellan.

Bakgrunden till hoten mot Lars Vilks tog sin början 2007 då Tälleruds hembygdgård i Alster ordnade en utställning på temat hundar. Lars Vilks skickade in bidraget ”Profeten M som rondellhund”; en teckning i blyerts som föreställer den muslimske profeten Muhammed som rondellhund.

Har lämnat sitt hus

Det mesta tyder på att Lars Vilks var en av måltavlorna i terrorattackerna i Köpenhamn, kort efter attentaten tvingades Lars Vilks lämna sitt hus utanför Nyhamn och han har bott på hemlig ort.

NWT har sökt Åsa Bergenheim, rektor vid Karlstads universitet, för en kommentar till avbokningen av Lars Vilks. Bergenheim låter hälsa att hon inte har några kommentarer, utan hänvisar till universitetes säkerhetssamordnare Jan Gambring.