2015-02-26 21:57

2015-03-01 07:29

Asylsökande vägrade gå av bussen

KARLSTAD: Skulle placeras på vildmarkshotell i Långserud

(UPPDATERAD FREDAG 06.18) De 13 asylsökande som på torsdagskvällen vägrade kliva av vid sitt nya boende I Långserud, tillbringade natten i sin buss i Karlstad.

Det var på torsdagskvällen som bussen med de 13 asylsökande parkerade utanför polishuset. Männen som är från Syrien och Somalia vägrade flytta in på asylboendet i Långserud i Västvärmland - eftersom de trodde att de skulle till Karlstad.

– De är kvar på platsen. Migrationsverkets representanter har sagt att de ska komma hit under förmiddagen, så då får vi se vad som händer, säger Jan-Åke Sjöström, länsvakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

– Vi ser bussen i våra kameror men de ombord har inte hört av sig. Men vår personal från krimjouren pratade med dem i går. Vad vi förstår har de tillbringat natten på bussen.  Det har inte varit några problem.

Flyttas från Skara

De asylsökande skulle flyttas från ett slussboende Skara till Långserud. De trivdes bra i Skara och när de kom fram till hotell Vildmarken Långserud vägrade de gå ur bussen. De tyckte att boendet var alltför nedgånget samtidigt som det ligger mitt ute i skogen, vilket de kände visst obehag inför.

Det togs då kontakt med Migrationsverket och busschauffören fick order att åka till polisstationen i Karlstad. Där blev bussen stående. Polisen ansåg sig inte ha med saken att göra och kunde därmed inte lösa situationen. Chauffören hade dessutom kört de timmar han får enligt lag.

De asylsökande är i en utsatt situation ville därför inte uttala sig. Inte heller chauffören ville kommentera situationen.

Som det såg ut vid 22-tiden kommer männen att spendera natten på bussen. På fredagsförmiddagen kom ny besked om hur situationen ska lösas.

Flyttats 50 meter

Enligt vakthavande befäl på polisen är det upp till Migrationsverket att lösa det hela, vilket de tänker göra tidigast i morgon, fredag.

Bussen stod först precis utanför entrén till polishuset flyttades senare till en parkering cirka 50 meter bort. Busschauffören tog in på hotell.

Liknande situation

För cirka två månader sedan var det en liknande situation i Östersund. Då var det runt 30 asylsökande som vägrade att gå av en buss på grund av omständigheterna kring det nya boendet, framför allt att de skulle behöva bo väldigt trångt.

Den händelsen löstes till slut efter en uppgörelse med Migrationsverket om att de skulle bo på det nya stället, fast färre i varje stuga.

Det var på torsdagskvällen som bussen med de 13 asylsökande parkerade utanför polishuset. Männen som är från Syrien och Somalia vägrade flytta in på asylboendet i Långserud i Västvärmland - eftersom de trodde att de skulle till Karlstad.

– De är kvar på platsen. Migrationsverkets representanter har sagt att de ska komma hit under förmiddagen, så då får vi se vad som händer, säger Jan-Åke Sjöström, länsvakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

– Vi ser bussen i våra kameror men de ombord har inte hört av sig. Men vår personal från krimjouren pratade med dem i går. Vad vi förstår har de tillbringat natten på bussen.  Det har inte varit några problem.

Flyttas från Skara

De asylsökande skulle flyttas från ett slussboende Skara till Långserud. De trivdes bra i Skara och när de kom fram till hotell Vildmarken Långserud vägrade de gå ur bussen. De tyckte att boendet var alltför nedgånget samtidigt som det ligger mitt ute i skogen, vilket de kände visst obehag inför.

Det togs då kontakt med Migrationsverket och busschauffören fick order att åka till polisstationen i Karlstad. Där blev bussen stående. Polisen ansåg sig inte ha med saken att göra och kunde därmed inte lösa situationen. Chauffören hade dessutom kört de timmar han får enligt lag.

De asylsökande är i en utsatt situation ville därför inte uttala sig. Inte heller chauffören ville kommentera situationen.

Som det såg ut vid 22-tiden kommer männen att spendera natten på bussen. På fredagsförmiddagen kom ny besked om hur situationen ska lösas.

Flyttats 50 meter

Enligt vakthavande befäl på polisen är det upp till Migrationsverket att lösa det hela, vilket de tänker göra tidigast i morgon, fredag.

Bussen stod först precis utanför entrén till polishuset flyttades senare till en parkering cirka 50 meter bort. Busschauffören tog in på hotell.

Liknande situation

För cirka två månader sedan var det en liknande situation i Östersund. Då var det runt 30 asylsökande som vägrade att gå av en buss på grund av omständigheterna kring det nya boendet, framför allt att de skulle behöva bo väldigt trångt.

Den händelsen löstes till slut efter en uppgörelse med Migrationsverket om att de skulle bo på det nya stället, fast färre i varje stuga.