2015-02-22 08:48

2015-02-22 08:50

Årets bagare på plats

KARLSTAD: Bakade vinnande kanelbulle

På lördagen hade bageriet Artisan i Karlstad. Det var Adam Söderström, Årets bagare 2014, som var på besök och med sig hade han vinnarreceptet på kanelbulle.

Härom veckan utsåg NWT:s semlejury Artisans semlor till den här säsongens bästa i Karlstad. Genomslaget blev enormt.

– Det var köer långt ut på gården, berättar en kund som inte lyckades ta sig in och i stället återkom på lördagen.

Och frågan är om det inte var ännu bättre på lördagen. För då var Adam Söderström på plats i bageriet på nedsidan av Kasernhöjden i Karlstad. Adam blev i höstas den förste vinnaren av titeln Årets bagare. Och nu gjorde han ett gästspel på Artisan.

Bullar och banankakor

Med sig hade han förstås sitt vinnarrecept på en mycket speciell kanelbulle. Men han bakade också katalaner, citrontarteletter och små banankakor. Det gemensamma för de fyra bakverken var att citrusfrukter finns med bland ingredienserna.

– Citrus är ju i säsong den här tiden på året, säger Adam Söderström. Men det är också mycket det jag bakar just nu.

Årets bagare hade bjudits in av det relativt nyöppnade Artisans ägare Gustav Fagerman och Mattias Dröschmeister. Mycket för att få egen inspiration uppfattade NWT men kanske också för att visa att det numera finns intressanta bagerier även utanför storstäderna.

– Och det är klart att vi har pratat mycket bullar när vi stod vid bageribordet, säger Adam Söderström.

Själv tycker han kanske att bagerierna i Stockholm, där han själv arbetar, har stagnerat en del på senare tid. Det skulle behövas litet förnyelse.

Härom veckan utsåg NWT:s semlejury Artisans semlor till den här säsongens bästa i Karlstad. Genomslaget blev enormt.

– Det var köer långt ut på gården, berättar en kund som inte lyckades ta sig in och i stället återkom på lördagen.

Och frågan är om det inte var ännu bättre på lördagen. För då var Adam Söderström på plats i bageriet på nedsidan av Kasernhöjden i Karlstad. Adam blev i höstas den förste vinnaren av titeln Årets bagare. Och nu gjorde han ett gästspel på Artisan.

Bullar och banankakor

Med sig hade han förstås sitt vinnarrecept på en mycket speciell kanelbulle. Men han bakade också katalaner, citrontarteletter och små banankakor. Det gemensamma för de fyra bakverken var att citrusfrukter finns med bland ingredienserna.

– Citrus är ju i säsong den här tiden på året, säger Adam Söderström. Men det är också mycket det jag bakar just nu.

Årets bagare hade bjudits in av det relativt nyöppnade Artisans ägare Gustav Fagerman och Mattias Dröschmeister. Mycket för att få egen inspiration uppfattade NWT men kanske också för att visa att det numera finns intressanta bagerier även utanför storstäderna.

– Och det är klart att vi har pratat mycket bullar när vi stod vid bageribordet, säger Adam Söderström.

Själv tycker han kanske att bagerierna i Stockholm, där han själv arbetar, har stagnerat en del på senare tid. Det skulle behövas litet förnyelse.

En vinnande kanelbulle

Vetedeg

500 g kall mjölk

1100 g vetemjöl special

200 g socker

16 g kardemumma

8 g salt

50 g jäst, blå eller ekologisk

Blanda i degblandare till elastisk deg.

200 g smör
 

Tillsätt rumsvarmt smör och arbeta degen ytterligare.

Kyl degen innan du snurrar bullarna, så håller de formen bättre.

Smält aldrig smöret! Smält smör kräver mer mjöl i degen = torr bulle!

Värm inte mjölken till jästen. Jästen ska få ta tid på sig, då bildas mer smak.

Jästiden går inte att säga, beror på temperatur i rummet med mera.

Om du vill bygga dig ett eget "jässkåp" så sätt in bullarna i en avstängd ugn tillsammans med en ugnsform med varmt vatten.

Bullarna är färdigjästa när de nått dubbel storlek.

Mal eller mortla kardemummakärnorna själv i stället för att köpa färdigmalen.


Fyllning till bullarna

smör

socker

kanel

apelskinskal, ekologiskt