2015-02-21 06:00

2015-02-21 06:00

Hävdar att MP stoppade bygge

KARLSTAD: "Det hade skapat 700 nya jobb"

Dana projects storsatsning på 70 000 kvadratmeter sällanköpshandel på Eriksberg var nästan klar att sjösättas. Det hade skapat 700 nya jobb.
– Men inget har hänt efter 2010. Jag har fått bekräftat att Miljöpartiet krävde ett stopp av Eriksberg. Annars skulle de lämna dagens politiska samarbete.

Det säger Inge Persson, Karlstadsföretaget Dana projects dåvarande styrelseordförande. Diskussionerna kring en utbyggnad av handelsområdet Eriksberg norr om E18 som en komplettering av handeln på Bergvik har pågått i åratal, men ännu har ingen satt spaden i marken.

Närmast har Dana project varit.

– Redan 2007 lämnade vi in en förfrågan till kommunen att bygga 70 000 kvadratmeter på Eriksberg sällanköpshandel. Några år senare hade vi klart med ett tiotal kedjor och inte mycket återstod innan projektet kunde dras i gång.

– 700 nya jobb skulle skapas och vi hade ett bra samarbete med kommunalrådet Håkan Holm, säger Inge Persson.

Stopp efter valet

Men så fick Karlstad nytt politiskt styre. Den borgerliga fyrklövern och Miljöpartiet tog över.

– Det hände något kring utbyggnaden av Eriksberg efter det politiska bytet. Till att börja med sade man att det här ska vi fixa och varje gång jag hörde av mig och visade upp planerna fick jag till svar de jobbade med frågan eller skulle kalla till nya möten.

– Men ingenting hände. De har uppträtt väldigt arrogant, ja maken till dålig hantering har jag aldrig upplevt. Och då har jag en lång karriär bakom mig inom handelsbranschen, bland annat som ordförande för Bergvik köpcenter, säger Inge Persson.

”Spel för gallerierna”

Enligt honom finns det en enkel förklaring till varför Eriksberg har blivit rejäl långbänk i stället för ett handelsområde.

– Jag har fått bekräftat att Miljöpartiet krävde ett stopp av Eriksberg. Annars skulle de lämna dagens politiska samarbete i Karlstads kommun. Allt snack om att man hade dragit i gång planeringen av Eriksberg var bara ett spel för gallerierna.

– Det betyder i förlängningen att makten är viktigare än utvecklingen av Karlstad, säger Inge Persson.

Han menar att långbänken på Eriksberg har fått stora konsekvenser.

– Politikerna har undanhållit Karlstad 700 jobb och en ökad handelsomsättning på 1,5 miljarder. Vi hade tillsammans med ett utbyggt Bergvik kunnat få ett av Europas bästa handelsområden. I stället reser allt fler värmlänningar till Örebro och shoppar.

Fyra stora drakar

Håkan Holm Alteblad (S) delar Inge Perssons kritik. Som NWT har berättat ville han under onsdagens stadsbyggnadsnämnd att utbyggnaden av Eriksberg skulle upp på prio ett-listan bland kommunens projekt, men förslaget röstades ner eftersom det saknas en trafiklösning för området.

– Det är förvånansvärt att den nuvarande majoriteten inte verkar vilja få till en exploatering av Eriksberg med tanke på alla de nya jobb som skapas. Jag vet att Bauhaus och Hornbach, Mediamarkt och möbelkedjan Ilva inte vill något hellre än att öppna där liksom många andra.

– Man skyller på att det måste till en ny trafiklösning, men det går att ordna. Det finns redan en väg norr om området som man kan bygga ut som ansluter till riksväg 61/62 och E18, säger han.

”Fantastisk destination”

Håkan Holm Alteblad anser att en utbyggnad av handeln på Eriksberg skulle innebära mycket för Karlstad.

– Det skulle dra väldigt många fler besökare till stan. Kan man samtidigt få till en upplevelseanläggning vid Bergvik ut mot Vänern och kanske ett nytt hotell kan det här bli en fantastisk destination.

– Det är dags att handelsnäringen börjar våga kritisera den sittande majoriteten om Eriksberg. Då kanske utbyggnaden äntligen kommer i gång, säger Håkan Holm Alteblad.

Det säger Inge Persson, Karlstadsföretaget Dana projects dåvarande styrelseordförande. Diskussionerna kring en utbyggnad av handelsområdet Eriksberg norr om E18 som en komplettering av handeln på Bergvik har pågått i åratal, men ännu har ingen satt spaden i marken.

Närmast har Dana project varit.

– Redan 2007 lämnade vi in en förfrågan till kommunen att bygga 70 000 kvadratmeter på Eriksberg sällanköpshandel. Några år senare hade vi klart med ett tiotal kedjor och inte mycket återstod innan projektet kunde dras i gång.

– 700 nya jobb skulle skapas och vi hade ett bra samarbete med kommunalrådet Håkan Holm, säger Inge Persson.

Stopp efter valet

Men så fick Karlstad nytt politiskt styre. Den borgerliga fyrklövern och Miljöpartiet tog över.

– Det hände något kring utbyggnaden av Eriksberg efter det politiska bytet. Till att börja med sade man att det här ska vi fixa och varje gång jag hörde av mig och visade upp planerna fick jag till svar de jobbade med frågan eller skulle kalla till nya möten.

– Men ingenting hände. De har uppträtt väldigt arrogant, ja maken till dålig hantering har jag aldrig upplevt. Och då har jag en lång karriär bakom mig inom handelsbranschen, bland annat som ordförande för Bergvik köpcenter, säger Inge Persson.

”Spel för gallerierna”

Enligt honom finns det en enkel förklaring till varför Eriksberg har blivit rejäl långbänk i stället för ett handelsområde.

– Jag har fått bekräftat att Miljöpartiet krävde ett stopp av Eriksberg. Annars skulle de lämna dagens politiska samarbete i Karlstads kommun. Allt snack om att man hade dragit i gång planeringen av Eriksberg var bara ett spel för gallerierna.

– Det betyder i förlängningen att makten är viktigare än utvecklingen av Karlstad, säger Inge Persson.

Han menar att långbänken på Eriksberg har fått stora konsekvenser.

– Politikerna har undanhållit Karlstad 700 jobb och en ökad handelsomsättning på 1,5 miljarder. Vi hade tillsammans med ett utbyggt Bergvik kunnat få ett av Europas bästa handelsområden. I stället reser allt fler värmlänningar till Örebro och shoppar.

Fyra stora drakar

Håkan Holm Alteblad (S) delar Inge Perssons kritik. Som NWT har berättat ville han under onsdagens stadsbyggnadsnämnd att utbyggnaden av Eriksberg skulle upp på prio ett-listan bland kommunens projekt, men förslaget röstades ner eftersom det saknas en trafiklösning för området.

– Det är förvånansvärt att den nuvarande majoriteten inte verkar vilja få till en exploatering av Eriksberg med tanke på alla de nya jobb som skapas. Jag vet att Bauhaus och Hornbach, Mediamarkt och möbelkedjan Ilva inte vill något hellre än att öppna där liksom många andra.

– Man skyller på att det måste till en ny trafiklösning, men det går att ordna. Det finns redan en väg norr om området som man kan bygga ut som ansluter till riksväg 61/62 och E18, säger han.

”Fantastisk destination”

Håkan Holm Alteblad anser att en utbyggnad av handeln på Eriksberg skulle innebära mycket för Karlstad.

– Det skulle dra väldigt många fler besökare till stan. Kan man samtidigt få till en upplevelseanläggning vid Bergvik ut mot Vänern och kanske ett nytt hotell kan det här bli en fantastisk destination.

– Det är dags att handelsnäringen börjar våga kritisera den sittande majoriteten om Eriksberg. Då kanske utbyggnaden äntligen kommer i gång, säger Håkan Holm Alteblad.